Mennyire befolyásolja anyagi helyzetünk az egészségünket?

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Habár pénzért cserébe közvetlenül nem tudsz egészséget vásárolni, hosszú távon mégis komoly befolyással bír az anyagi helyzeted a testi jóllétedre nézve. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a gyógyszerek, vitaminok és erősítők, a magánorvos, vagy éppen a magánellátás anyagi ellenértékét gond nélkül elő tudod-e teremteni. (x)

A cikkben egyrészt az anyagiak és az egészség közötti párhuzamra mutatunk rá, másrészt a figyelmedbe ajánlunk néhány megtakarítási alternatívát az öngondoskodás időben történő megvalósításához.

A modern életvitellel együtt járó népbetegségek

A XXI. század technikai és társadalmi fejlettségének fényében paradox helyzet, hogy hiába élünk egyre komfortosabb körülmények között, mégis egyre rosszabbul érezzük magunkat. Legalábbis erre engednek következtetni azok a betegségek, amelyek fejlett társadalmakban sajnos egyre koncentráltabban vannak jelen.

Évről évre növekvő megbetegedési arányokról hallhatunk példának okáért a daganatos, valamint a szív-érrendszeri problémák kapcsán. De ugyanúgy említhetjük a magyar lakosság körében is tetten érhető, stresszel összefüggésbe hozható rendellenességeket, mint a pánik, a tartós depresszió, vagy a szorongás. Az allergiára vonatkozó, kifejezetten aggasztó statisztikákról már nem is beszélve.

Hogy mi állhat a civilizációs betegségek növekvő tendenciáinak hátterében? A kiváltó okok listája hosszú, ugyanakkor az egészségtelen táplálkozási szokások, az egészségkárosító életmód, a kevés mozgás, valamint szociális stressz előkelő helyet foglalnak el a képzeletbeli listán.

A nemrégiben váratlan meteoritként becsapódó koronavírus válság pedig tökéletesen rámutatott annak a tényére is, milyen ingatag lábakon is állhat egészségügyi ellátás, egyúttal mennyire fontos időben felkészülni a váratlan helyzetekre.

sport

A hosszú távú egészségmegőrzés igenis pénzkérdés

Egy az Egészségügyi Világszervezet adataira alapozva elkészített elemzés kiválóan világít rá az anyagiak, valamint az egészség közötti szoros összefüggésre. Azon társadalmakban ugyanis, ahol egyéni szinten több elkölthető pénz jut az egészségmegőrzésre, rendre magasabb a várható élettartam. Európa szegényebb országaiban viszont pont ellentétes arányok figyelhetők meg.

Tetszik vagy sem, az anyagi lehetőségeid szorosan összefüggnek tehát azzal, hogy milyen lehetőségeid lesznek gondoskodni az egészségi állapotodról. Mindenképp célszerű stabil anyagi fedezetet teremtened a nem várt élethelyzetekre, valamint az idősödés következtében kalkulálható magasabb egészségügyi kiadásokra.

Merthogy egy bizonyos kor után jó eséllyel többet kell majd fizetned gyógyszerekre, kötelező szűrővizsgálatokra és orvosi kezelésekre. Ezzel érdemes előre számolnod, a lelki aspektus mellett anyagi megfontolásból is.

Utóbbira nem árt minél hamarabb elkezdeni a felkészülést öngondoskodás útján, például nyugdíjbiztosítással, megtakarítási számlát nyitva, vagy a bevételed egy bizonyos százalékát rendszeresen erre a célra elkülönítve.

Ezenfelül bármikor érhet baleset, kórházba kerülhetsz a nyaralás alatt, de egy nemkívánatos fertőzés miatt akár hetekre is kidőlhetsz a munkából. Szintúgy érheti betegség a gyermekedet, a kezelés anyagi vonzata pedig nagy valószínűséggel nálad jelentkezik majd. Amennyire csak lehet, javasolt lesz tartalékot képezned a nem várt kiadásokra.

Hogyan tudsz előre felkészülni az egészségügyi költségekre?

El kell fogadni, rossz dolgok időnként elkerülhetetlenül történnek az életben. A kérdés az, hogy milyen mértékben készülsz fel rájuk előre. Az alábbi lehetőségek segíthetnek abban, hogy szükség esetén ne kapkodva kelljen fontos pénzügyi kérdésekben döntened.

Tegyél félre legalább hat hónapra elegendő tartalékot

Első körben számold össze a havi fix kiadásaid, az étkezéssel, lakhatással, közüzemi számlákkal, törlesztőrészletekkel, illetve az egészséged fenntartásával kapcsolatos tételekkel együtt. Ha megvan a konkrét összeg, akkor szorozd fel hattal.

Így megtudod, mennyi pénzre lenne szükséged ahhoz, hogy kihúzd valahogy fél éven át, akár nulla forint jövedelemmel is. Ezt a pénzt kellene félretenned minél hamarabb. Amikor pedig sikerült előteremtened, tedd be egy külön bankszámlára. Optimális esetben évekig hozzá sem kell nyúlnod. Lesz viszont egy olyan biztonsági tartalékod, amely megnyugvással tölthet el.

Amennyire a lehetőségeid engedik, építs hosszú távú megtakarításokat

Ma már számtalan formája létezik a hosszú távú megtakarítások építésének. Akár havi néhány ezer forintot félretéve is többet teszel a jövőbeli anyagi biztonságod érdekében a semminél. Célszerű körbenézned tehát az egyes szolgáltatóknál a rendelkezésre álló konstrukciók feltételeiről.

Egyes nyugdíjcélú, illetve egészségre vonatkozó megtakarítási formák esetében adókedvezményeket is igénybe vehetsz (20% évente), tovább növelve így az általad félretett pénzösszeg nagyságát.

Köthetsz baleset-, illetve betegségbiztosítást is

Előrelátó döntésnek bizonyulhat, ha a váratlan balesetek, illetve betegségek anyagi következményeinek enyhítése végett balesetbiztosítást, vagy betegbiztosítást kötsz. Ezzel önmagadon kívül a gyermekeid, illetve a közvetlen családtagjaid is megvédheted a nagyobb anyagi problémáktól.

A munkáltatók komoly hányada biztosít ilyen jellegű béren kívüli juttatást, így a munkaügyi osztályon javasolt lehet érdeklődnöd ennek a lehetőségéről. Mindemellett önállóan szintén érdemes lehet igénybe venned a szolgáltatást, felkészülve ezáltal a nemkívánatos helyzetekre.

Sürgős helyzetekben marad a gyorskölcsön, vagy a személyi hitel

Amennyiben gyorsan van szükséged pénzre az egészségügyi ellátásod finanszírozásához, úgy félretett pénz és megtakarítások híján a gyorskölcsön, vagy a személyi hitel marad alternatívaként. Kiemelten fontos, hogy a kényszerhelyzetben csakis megbízható szolgáltatóval szerződj, a választott konstrukció pedig változatlan kamatot, illetve törlesztőrészleteket kínáljon. Nem kell ugyanis, hogy az egészségügyi bajokat pluszban financiális nehézségek is tetézzék.

Ha mindent nem is tudsz megvásárolni pénzen, sok tekintetben mégis megkönnyítheti a mindennapjaid a stabil financiális helyzet. Célszerű tehát még időben félretenni és megtakarításokat képezni annak érdekében, hogy még véletlenül se az anyagiakon múljon az egészséged hosszú távú megőrzése.

(BP Digital Group)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.