Az interneten terjednek a vágyfokozók: vannak veszélyei

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Megjelent: 2010.05.14

Aki gyakran internetezik, már bizonyára találkozott olyan spam hirdetéssel, amelyben valamilyen szexuális ajzószert, antidepresszánst, táplálékkiegészítőt reklámoznak vagy ezek megrendelésére biztatnak.

A szexuális vágyfokozók a legnépszerűbb, legkeresettebb gyógyászati termékek közétartoznak. Az ilyen hirdetések főleg angol nyelvűek, de ha az interneten magyarul rákeresünk egy-egy problémára, betegségre, akkor szponzorált linkek formájában a magyar fogyasztót is kétes eredetű szerek vásárlására biztathatják.

Sokan azt hiszik, hogy ezek a szerek olyan hatóságok által engedélyezett megbízható s hatásos készítmények, mint amelyeket orvosi receptre lehet a patikákban vásárolni, de valójában ez nem így van. Sok milliót költenek az emberek kétes eredetű és hatású készítményekre, de a hatástalanságnál is rosszabb az, hogy ezek potenciális veszélyforrást jelentenek az egészségre.

Az amerikai példa

Jó tudni

Nemcsak menopauza létezik, férfiaknál ezt az időszakot, mikor a tesztoszteron szintje csökkenni kezd és az erekció zavara lép fel, andropauzának nevezzük. Sok férfi ilyenkor nem akar, vagy nem mer orvoshoz fordulni, inkább az internet segítségével önmagát próbálja gyógyítani, és ezt használják ki a kétes eredetű „gyógyszerekkel” kereskedők.

A szexuális vágyfokozókkal, potencianövelőkkel való kereskedés nemcsak napjainkban gyakori, már az 1800-as években is reneszánszát élte. Már abban az időben is természetfölötti hatásokat ígértek az ezekkel kereskedő gátlástalan árusok, de emellett soha nem volt igazolva ezek hatása és kivizsgálva a mellékhatásprofilja.

Az Egyesült Államokban 1906-ban hoztak egy törvényt annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló árucikkekkel ne lehessen kereskedni (Pure Food and Drug Law), akkor pár évre sikerült is megvédeni a fogyasztókat ezek veszélyeitől, és 1994-től azonban szabad olyan termékekkel kereskedni, melyek az amerikai gyógyszerészeti hatóság által nincsenek engedélyezve.

Magyarországon is több olyan terméket lehet megvásárolni, melyet az OGYI nem vizsgált be, sőt, olyan is hozzáférhető, melynek még OÉTI-engedélye sincs.

Mire kell figyelni?

A recept nélkül kapható, impotencia kezelésére használatos szerek általában hatástalanok vagy nem bizonyított a hatásuk klinikai gyógyszerkipróbálások során.

Potencia teszt

Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. Töltse ki a tesztet, és megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e! A potencia teszt kitöltése>>

Sokan úgy próbálják megtéveszteni a fogyasztókat, hogy hamisítják a termék engedélyét és olyan kifejezésekkel, mint például „klinkailag tesztelt” próbálják az embereket a termék megvásárlására rávenni. Ha klinikailag tesztelték volna, akkor gyógyszerészeti hatóság általi engedélye is lenne (Magyarországon az OGYI, az Egyesült Államokban az FDA ad ki ilyen engedélyt), és nagy valószínűséggel csak receptre kapható lenne, hiszen az erekció zavarában használatos és a hivatalos engedéllyel is rendelkező szerek csak orvosi felügyelet mellett szedhetőek.

Ha a feliraton az szerepel, hogy gyógynövény-készítmény vagy természetes összetevőkből álló készítmény, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy nincs OGYI által engedélyezve és nincs a hatás bizonyítva.

A hamisított vagy nem hatékony és emellett káros mellékhatású szexuális ajzószerek elleni harcban az gyógyszerészeti hatóságok több, az interneten hirdetett szert vizsgáltak már be, melyeket erekció zavarának kezelésére hatásos szerként reklámozták a forgalmazók. Ezek között több olyat is találtak, melyek az egészségre veszélyes és fel nem tüntetett hatóanyagokat tartalmaztak.

Csak azokban a készítmények a megbízhatóak, melyek hivatalos OGYI-engedéllyel rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy ezek hatásossága igazolt, és a szervezetre káros hatással nem kell számolni. Emellett természetesen ezeknek is lehetnek mellékhatásaik, ezért csak vényre adhatóak ki és orvosi felügyelet mellett szedhetőek. Az OÉTI-engedéllyel rendelkező szerek hatása nem igazolt, csupán az bizonyított, hogy mérgező hatóanyagot nem tartalmaznak.

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Védje az erekcióját - Íme 11 tipp

Az erekciós zavar gyakori az idősebb férfiaknál, azonban nem kell, hogy az öregedés része legyen. Hogyan lehet elkerülni? Íme 11 tipp, amit a...

A merevedési zavar kialakulása

A merevedési zavar hátterében fizikális és nem fizikális okok is szerepet kapnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban is vannak egymással. Előfordulhat...

Hogyan kezelhetőek és előzhetőek...

Az állapot hátterében álló ok és az állapot súlyossága mellett érdemes azt is mérlegelni a kezelés kiválasztásánál, hogy mennyi pénzt...

Férfiaknak szánt, veszélyes...

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt...

A koronavírus merevedési zavarokat is...

A kutatások szerint a koronavírus negatív hatással van a szexuális egészségre, főleg a férfiak szexuális és reproduktív egészségére.

9 potencianövelő jó tanács

Noha a potenciazavar az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, nem feltétlen velejárója az öregedésnek. Hogyan előzheti meg a kialakulását, és...

Potenciazavar: legális és illegális...

A merevedési zavarok háttere, a társuló betegségek, az erektilis diszfunkció társadalmi hatásai ismertek. Az orvostudomány fejlődésének...

Diagnózis: merevedési zavar

Orvosa kérdéseket fog feltenni Önnek azzal kapcsolatosan, hogyan és mikor alakult ki az Ön állapota, milyen gyógyszereket szed, és milyen más...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.