Dr. Mézes Aliz: A családom és a hivatásom az életem!

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Akik ismerik dr. Mézes Aliz debreceni reumatológus adjunktusnőt, pontosan tudják, hogy kivételes hivatástudattal, rendkívüli szakmai tudással, odaadással, nyugalommal és türelemmel megáldott gyógyító.

Dr. Mézes Aliz- Nagyon nehezen tudtuk a találkozás időpontját pontosítani, hiszen reggeltől estig dolgozol, gyönyörű családod van, s mindennap új lendülettel, végtelen türelemmel kezded a gyógyító munkádat. Miben áll a titkod?

- Miben áll a titok? - kérdez vissza tűnődve, majd ekként felel: - A hivatásom, és az emberek végtelen szeretete, a gyógyítás eltökélt szándéka. A páciens egészét figyelem, vizsgálom az összes leletével, az adott lelkiállapotával, fájdalmával, amivel hozzám érkezik. Olykor egy régi betegség, vagy egy tartósan fennálló, nem túl jó laborérték, közelebb visz a betegség okához. Ha rendelek, kizárom a külvilágot, csak a pácienseimre koncentrálok, semmi más nem érdekel. Igaz, az adminisztrációs munkánk kissé bürokratikus, de nagyszerű kolléganőim vannak, és remekül összedolgozunk. Így nem veszek el az adatok, a rögzítések és a számítógépes rendszer világában a páciens rovására.

- Amikor évekig az SZTK-ban rendeltél, ahol a járó betegek ellátása történik, emlékszem, hogy reggel 7 órától este 19 óráig alig volt megállásod, és mégis sokan elégedetlenkedtek a hosszú várakozás miatt.

- Az valóban kimerítő időszak volt az életemben, a két lányomat iskolába kellett vinnem, aztán rohanás a rendelésre, és türelmesen meghallgatni, alaposan kivizsgálni a napi mintegy 35 beteget. Azt gondolom, mindenki addig volt elégedetlen, amíg értelemszerűen a sorára várt, de ahogyan bejött a rendelőbe, és az ő problémájára, gyógyítására figyeltem, megnyugodtak a kedélyek. Megértem, mindenkinek a saját gondja, fájdalma a legnagyobb, és a páciensek mielőbbi gyógyulást várnak. Egyébként az egész napos szolgálat csöppet sem volt ideális a családom számára sem, alaposan megnélkülöztek. Szerencsére otthon megértés, nyugalom vár, de az anyai - párkapcsolati feladatok éppolyan fontosak, mint a hivatásom. Néhány éve sokat változtattam az életemen, amiben végtelen sok örömöm van, és a legfontosabbnak a jó egyensúly megteremtését tartom.

- Nehezíti valami a napi munkát?

- A számítógépes rendszerünk fejlesztésre szorul az adatok, kórképek gyorsabb rögzítése miatt. Fontos lenne, hogy a képalkotó vizsgálatokra – CT, MRI – ne kellejen hosszú hónapokat várniuk a betegeinknek. Ezzel alapvetően a pontos diagnózis felállítása késik, ami a fájdalmas, az életminőséget rontó gerincbetegségekre, porckorongsérvekre, térdízületi kopásokra, csontritkulásra, sokízületi gyulladásos betegségekre vonatkozik.

Mindez lassan népbetegségnek számít a stresszes, mozgásszegény, számítógép előtt ülők, és dolgozók, vagy épp a nehéz fizikai munkát végzők, és a súlytöbblettel küszködő emberek életében.

- Ha valaha lehetőséged lett volna arra, hogy külföldre menj, és ott praktizálj sokkal több fizetésért, szívesen elhagytad volna az országot?

- Nem hagynám el az országot, pedig itthon ötször annyi munkával keressük meg a jól fejlett, európai országok orvosainak bérét. Sok kollégám ment külföldre a leépítések idején, néhánnyal tartom a kapcsolatot. Arra panaszkodnak, hogy kint rengeteg az orvosok adminisztrációs munkája, és nagyon kevés idő jut a betegekre. Számomra pedig ők az elsődlegesek – derül ki az adjunktusnő hitvallásából, miközben a múlt filmkockáit is lepergetjük. Megtudom, hogy hányatott gyermekkorban, több városban járta ki az iskoláit, és éltek hol nagyon nehezen, csöppet sem könnyen az édesanyjával, és a húgával. A családban nem is volt orvos, egyedül ő lépett erre a szép, de küzdelmes pályára. S hogy miért szeretett volna éppen gyógyító munkát vállalni? Erre így felelt.

- A nagynéném súlyos vesebetegségben szenvedett, amikor kisiskolás voltam. Emlékszem, akkor épp Debrecenben éltünk. Álltam a Kenézy Kórház nagy vaskapuja előtt, ahol ki volt írva a táblára: 12 éven aluliak nem mehetnek be látogathatni. Nagyon rosszul esett, hogy nem láthattam, nem segíthettem rajta, akár egy simogatással, mesével, jó szóval. Akkor határoztam el, hogy orvos leszek, és meggyógyítom Marikát, a nénikémet. A vágyam és a célom teljesült, ami felemelő érzés.

S hogy most mi a vágya? Nem sokat töpreng a válaszon. Egészséges szeretne lenni, kiegyensúlyozott, derűs a szeretteivel együtt, s örülne, ha a napi teherbírása még nagyobb lenne, és az élet kihívásait jól, bölcs döntéssel, megfontoltan kezelhetné a jövőben is. Szeretné, ha nem lennének ennyire túlterheltek a mindennapjai, s ha nem csak a páciensek, a jó barátok problémáit oldaná meg nagy odafigyeléssel, hanem saját magára is több időt szentelhetne, beleértve a nyugodt pihenést, a családi programokat, a kirándulást, az olvasást, s bármi mást, amiből töltekezhet a lelke.

- Érdekes ez, mert az élet, a sors, ha felkínál egy lehetőséget számunkra, ami által picit jobban boldogulhatunk, azt választjuk, olykor nem is kíméljük a saját energiánkat sem. Máskor pedig, remek lehetőségek suhannak el mellettünk úgy, hogy azt észre sem vettük, s nem éltünk velük. Lehet ez éppen így van jól, mert ha még többet, és többet vállalunk, elveszíthetjük az egészségünket, a szeretteinkkel való nyugodt együttlétet. Ezt nem engedhetem meg sem a három lány miatt, akik otthon várnak, sem a nagyszerű párom miatt, aki mindenben a segítőm, és önmagam miatt sem léphetem át a saját határaimat – zárja gondolatát dr. Mézes Aliz reumatológus adjunktusnő.

(WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus...

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy...

Gyógyszerész a gyógyszerekről -...

Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség...

Az elhízás a leggyakoribb...

Aki találkozott már dr. Mogyorósy Gábor gyermekgyógyász – gyermekkardiológussal, pontosan tudja, hogy csemetéjét bármelyik életkorban, jó...

A nyájimmunitást nem az...

Miért nem lett belsőépítész? Mit szokott mondani az oltásellenes szülőknek? Mi vonzotta a gyermekgyógyászatban? Dr. Mészner Zsófiával...

Nem voltam csodagyerek, így lettem...

Ötezer szülést levezető nőgyógyász, zenetudós, vitorlázó, író, novellista. Sokféle titulust aggathatnánk Dr. Szalóczy Péterre, ő mégis...

A daganatok ellen harcolnak

Interjúk onkológus orvosokkal és az onkológiai ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókkal.

Sí, quad, mountainbike: Klausmann...

Kalusmann Viktort mindenki a tévéből ismeri, a Szerencsekerék az utóbbi időkig elképzelhetetlen volt nélküle, ám az sokak előtt még ismeretlen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.