Dr. Kovács Tibor: Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója végzettségét tekintve csecsemő- és gyermekgyógyász, aki több mint tizenöt éves háziorvosi tapasztalattal rendelkezik. És még akkor nem árultunk el mindent.

Izgalmas pályakép az Öné... Miként lesz egy orvostanhallgatóból mentőtiszt, majd gyermek háziorvos, aztán orvosigazgató?

A Semmelweis Egyetemen végeztem az orvosképzést, a tanulmányaim mellett mentőápoló voltam fél évig, ötödévben pedig elvégeztem egy mentőtiszti tanfolyamot. Vénás injekciót adhattam be a betegeknek, szülést vezettem le, balesetekhez mentünk, izgalmas volt a sürgősségi ellátás. Másfél évig dolgoztam így a bicskei mentőállomás kötelékében.

1992-ben, amikor lediplomáztam, a Törökbálint Tüdőgyógyintézet frissen nyíló Gyermekpulmonológiai- és Bronchológiai Osztályán lettem szakorvos-jelölt. A Svábhegyi Gyógyintézettől érkeztek főorvosok, és ők szervezték meg az ott folyó munkát. 1997-ben immár csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvosként kerültem először Sülysápra, majd Dunabogdányba, mint gyermek háziorvos.

Dr. Kovács TiborEz utóbbi praxisa a mai napig is meg van, amellett, hogy itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben is rendel.

Igen. 2009 végén elkezdtük szervezni a magánellátást a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben, 2010-ben költöztünk a Bokor utcába.

2014. november elsejétől pedig mint orvosigazgató segíti a kollégák munkáját, szervezi az intézet mindennapjait. Nem unatkozik.

Az intézet mindennapos operatív munkája mellett klinikai fejlesztésinek ügyeit is koordinálom, pályázatokon veszünk részt, előkészítő feladatokat látok el.

Belépve önökhöz, egyedül a recepción láttam megkülönböztetést, ott is csupán a tájékoztató tábla tekintetében, hogy magán és az OEP által finanszírozott ellátást is végeznek.

Ez egy magántulajdonban működő intézmény, a cégcsoportnak van egy non-profit része, amely az OEP által finanszírozott járóbeteg-ellátást (alapellátást) végzi, a gyermek tüdőgyógyászat, az allergológia és az immunológia, valamint a kardiológia és a fül-orr-gégészet szakrendeléseket, illetve van az ellátásunknak egy magán része. Ennek keretében felépítettünk egy teljes gyermekgyógyászati járóbeteg-ellátó központot.

Fontos szempont, hogy az ellátás szintjén ne legyen megkülönböztetés, ugyanazt a minőségű szolgáltatást kapja meg a beteg mindkét szinten. A szülő dönti el, melyik szolgáltatást választja a szakrendeléseink tekintetében, amelyik szakmára pedig nincs OEP-támogatás, ott lehetőség van a magánrendelést igénybe venni.

Mitől függ, hogy melyiket választja a család?

Van, aki délután ér rá, így a magánrendelésre jön el, az előjegyzés függvényében döntenek arról, melyik szolgáltatást választják.

Azaz az OEP-ellátás tekintetében itt is van várólista?

Eleve a kivizsgálás hosszabb időt vehet igénybe, várakozásra kényszerülhet a család, ameddig elkészül a bőrteszt, a vérvétel eredménye, vagy éppen a légzésfunkció vizsgálatról megérkezik a lelet. A délutáni magán szakrendelésekre hamarabb be lehet jutni, hiszen kevesebb terhelés hárul a szakasszisztensekre.

Hányan dolgoznak itt?

Összesen hetvenen, ebből ötvenöt szakorvos, a többi a szakasszisztensek, ügyfélszolgálati munkatársak száma.

Mi alapján történik a kollégák kiválasztása?

„Bennem van a jó értelemben vett infantilizmus”

Amikor medikusként belgyógyászati gyakorlaton voltam, megviselt a tehetetlenség az idős betegek ellátásában. Részsikereket lehet itt is elérni, de definitív módon nem tudunk olyan mértékben segíteni, mint egy beteg gyermeken. Sohasem jelentett problémát a legkisebbekkel való kommunikáció. Úgy érzem, bennem van a jó értelemben vett infantilis lélek, ezt merem vállalni. Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között. Őszinték, nincs mellébeszélés, csapkodnak, tiltakoznak, ha úgy gondolják, elmondják a véleményüket, nem szimulálnak.

Annak idején azokat a szakorvosokat kerestem meg, akikkel a pályám elején együtt dolgoztam, háziorvosként hozzájuk küldtem a betegeimet a szakrendelésekre, a saját gyermekeimet is nyugodt szívvel rájuk bíznám. Minta kollégák, akik mind szakmailag, mind pedig emberileg is kiválóak. Büszke vagyok a kollégáimra, akik itt dolgoznak.

Akkor önöknél nem jellemző a szakorvoshiány?

Van olyan szakterület, ahol nincs elegendő számú szakorvos. Ilyen a gyermek bőrgyógyászat, amely egy speciális szakterület.

A szakorvosok utánpótlása fontos feladat, hiszen biztosítani kell a jövőnket, a folyamatos betegellátást, a fiataloknak pedig olyan alternatívát kell felkínálni, amely szakmailag és anyagilag is biztos jövőt, egzisztenciát jelent a számukra.

Mi a húzóágazat a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben? Mire büszke még?

Az intézet az allergológia és a gyermek tüdőgyógyászat területén több mint fél évszázados múltra tekint vissza, országos ellátó központ vagyunk, a magánellátással együtt jelenleg 24 szakterület képviselteti magát, így nehéz kiemelni egy-egy szakmát. Mindegyikre büszke vagyok.

Az a legszebb, hogy a nulláról felépítve egy széles ellátási körrel rendelkező intézetet hoztunk létre, amelynek járóbeteg-szakrendelésein túl alapellátási szinten általános csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást is nyújt, valamint van egy 24 órás gyermekorvosi ügyeleti szolgáltatása.

Létrehoztuk az ügyfélkártya családunkat, az Arany, illetve Platina kártya birtokában folyamatos gyermekorvosi ellátást biztosítunk a gyermeknek Budapesten és annak környékén. Gyakorlatilag bármelyik nap be tud jönni a család előzetesen egyeztetett időpontban, várakozás nélkül, azonnali ellátást biztosítva a gyermekük részére, 24 órás szakorvosi ügyeletet érhetnek el, házhoz is megyünk, ha szükséges.

Ez lenne a közeljövő ideális szakorvosi ellátása, ami önöknél már jelenleg is elérhető?

Úgy gondolom, igen. Ehhez azonban azt kellene elérni, hogy bekerüljenek a szolgáltatások egy klasszikus biztosítási rendszerbe, alap- és kiegészítő csomagokkal, ezekből pedig finanszírozni lehetne a beteg ellátását.

Milyen lesz az intézet évekkel később?

Abban bízom, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező, kiváló járóbeteg-ellátást nyújtó intézetként működhetünk 5-10 év múlva is, amellett, hogy előrébb fogunk járni a gyermek-egészségügyi innovációban, mint más intézmény. Saját diagnosztikus eszközök fejlesztésében, telemedicina kialakításában szeretnék közreműködni.

Az első ilyen fejlesztésünk várhatóan jövő év elején a piacra kerülhet. Annyit elárulhatok, hogy a tüdőgyógyászat területén alkalmazható majd a távgondozási rendszerünk, amely saját eszközzel rendelkezik, így folyamatos nyomon követést, állapotváltozást biztosít a számunkra és kis pácienseinknek, segítve a pontosabb diagnózist, vagy éppen a gyógyszerbeállítást. Emellett a gyermekurológia és a gyermekszemészet terültén is szeretnénk újdonságokkal megjelenni.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró,
Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus...

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy...

Az Egyszülős Központ vezetőjének...

Gyerekekként azt képzeltük, hogy édesanyánk számára meg sem kottyant, ha reggeltől estig dolgozott, munka után két nagy szatyorral fáradozott...

Beszélgetés dr. Kiss Imrével...

Szerencsés az a gyermek, akinek gyógyítását dr. Kiss Imre főorvos, a budapesti Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának sebész...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.