Dr. Kovács Tibor: Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója végzettségét tekintve csecsemő- és gyermekgyógyász, aki több mint tizenöt éves háziorvosi tapasztalattal rendelkezik. És még akkor nem árultunk el mindent.

Izgalmas pályakép az Öné... Miként lesz egy orvostanhallgatóból mentőtiszt, majd gyermek háziorvos, aztán orvosigazgató?

A Semmelweis Egyetemen végeztem az orvosképzést, a tanulmányaim mellett mentőápoló voltam fél évig, ötödévben pedig elvégeztem egy mentőtiszti tanfolyamot. Vénás injekciót adhattam be a betegeknek, szülést vezettem le, balesetekhez mentünk, izgalmas volt a sürgősségi ellátás. Másfél évig dolgoztam így a bicskei mentőállomás kötelékében.

1992-ben, amikor lediplomáztam, a Törökbálint Tüdőgyógyintézet frissen nyíló Gyermekpulmonológiai- és Bronchológiai Osztályán lettem szakorvos-jelölt. A Svábhegyi Gyógyintézettől érkeztek főorvosok, és ők szervezték meg az ott folyó munkát. 1997-ben immár csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvosként kerültem először Sülysápra, majd Dunabogdányba, mint gyermek háziorvos.

Dr. Kovács TiborEz utóbbi praxisa a mai napig is meg van, amellett, hogy itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben is rendel.

Igen. 2009 végén elkezdtük szervezni a magánellátást a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben, 2010-ben költöztünk a Bokor utcába.

2014. november elsejétől pedig mint orvosigazgató segíti a kollégák munkáját, szervezi az intézet mindennapjait. Nem unatkozik.

Az intézet mindennapos operatív munkája mellett klinikai fejlesztésinek ügyeit is koordinálom, pályázatokon veszünk részt, előkészítő feladatokat látok el.

Belépve önökhöz, egyedül a recepción láttam megkülönböztetést, ott is csupán a tájékoztató tábla tekintetében, hogy magán és az OEP által finanszírozott ellátást is végeznek.

Ez egy magántulajdonban működő intézmény, a cégcsoportnak van egy non-profit része, amely az OEP által finanszírozott járóbeteg-ellátást (alapellátást) végzi, a gyermek tüdőgyógyászat, az allergológia és az immunológia, valamint a kardiológia és a fül-orr-gégészet szakrendeléseket, illetve van az ellátásunknak egy magán része. Ennek keretében felépítettünk egy teljes gyermekgyógyászati járóbeteg-ellátó központot.

Fontos szempont, hogy az ellátás szintjén ne legyen megkülönböztetés, ugyanazt a minőségű szolgáltatást kapja meg a beteg mindkét szinten. A szülő dönti el, melyik szolgáltatást választja a szakrendeléseink tekintetében, amelyik szakmára pedig nincs OEP-támogatás, ott lehetőség van a magánrendelést igénybe venni.

Mitől függ, hogy melyiket választja a család?

Van, aki délután ér rá, így a magánrendelésre jön el, az előjegyzés függvényében döntenek arról, melyik szolgáltatást választják.

Azaz az OEP-ellátás tekintetében itt is van várólista?

Eleve a kivizsgálás hosszabb időt vehet igénybe, várakozásra kényszerülhet a család, ameddig elkészül a bőrteszt, a vérvétel eredménye, vagy éppen a légzésfunkció vizsgálatról megérkezik a lelet. A délutáni magán szakrendelésekre hamarabb be lehet jutni, hiszen kevesebb terhelés hárul a szakasszisztensekre.

Hányan dolgoznak itt?

Összesen hetvenen, ebből ötvenöt szakorvos, a többi a szakasszisztensek, ügyfélszolgálati munkatársak száma.

Mi alapján történik a kollégák kiválasztása?

Annak idején azokat a szakorvosokat kerestem meg, akikkel a pályám elején együtt dolgoztam, háziorvosként hozzájuk küldtem a betegeimet a szakrendelésekre, a saját gyermekeimet is nyugodt szívvel rájuk bíznám. Minta kollégák, akik mind szakmailag, mind pedig emberileg is kiválóak. Büszke vagyok a kollégáimra, akik itt dolgoznak.

„Bennem van a jó értelemben vett infantilizmus”

Amikor medikusként belgyógyászati gyakorlaton voltam, megviselt a tehetetlenség az idős betegek ellátásában. Részsikereket lehet itt is elérni, de definitív módon nem tudunk olyan mértékben segíteni, mint egy beteg gyermeken. Sohasem jelentett problémát a legkisebbekkel való kommunikáció. Úgy érzem, bennem van a jó értelemben vett infantilis lélek, ezt merem vállalni. Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között. Őszinték, nincs mellébeszélés, csapkodnak, tiltakoznak, ha úgy gondolják, elmondják a véleményüket, nem szimulálnak.

Akkor önöknél nem jellemző a szakorvoshiány?

Van olyan szakterület, ahol nincs elegendő számú szakorvos. Ilyen a gyermek bőrgyógyászat, amely egy speciális szakterület.

A szakorvosok utánpótlása fontos feladat, hiszen biztosítani kell a jövőnket, a folyamatos betegellátást, a fiataloknak pedig olyan alternatívát kell felkínálni, amely szakmailag és anyagilag is biztos jövőt, egzisztenciát jelent a számukra.

Mi a húzóágazat a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben? Mire büszke még?

Az intézet az allergológia és a gyermek tüdőgyógyászat területén több mint fél évszázados múltra tekint vissza, országos ellátó központ vagyunk, a magánellátással együtt jelenleg 24 szakterület képviselteti magát, így nehéz kiemelni egy-egy szakmát. Mindegyikre büszke vagyok.

Az a legszebb, hogy a nulláról felépítve egy széles ellátási körrel rendelkező intézetet hoztunk létre, amelynek járóbeteg-szakrendelésein túl alapellátási szinten általános csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást is nyújt, valamint van egy 24 órás gyermekorvosi ügyeleti szolgáltatása.

Létrehoztuk az ügyfélkártya családunkat, az Arany, illetve Platina kártya birtokában folyamatos gyermekorvosi ellátást biztosítunk a gyermeknek Budapesten és annak környékén. Gyakorlatilag bármelyik nap be tud jönni a család előzetesen egyeztetett időpontban, várakozás nélkül, azonnali ellátást biztosítva a gyermekük részére, 24 órás szakorvosi ügyeletet érhetnek el, házhoz is megyünk, ha szükséges.

Ez lenne a közeljövő ideális szakorvosi ellátása, ami önöknél már jelenleg is elérhető?

Úgy gondolom, igen. Ehhez azonban azt kellene elérni, hogy bekerüljenek a szolgáltatások egy klasszikus biztosítási rendszerbe, alap- és kiegészítő csomagokkal, ezekből pedig finanszírozni lehetne a beteg ellátását.

Milyen lesz az intézet évekkel később?

Abban bízom, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező, kiváló járóbeteg-ellátást nyújtó intézetként működhetünk 5-10 év múlva is, amellett, hogy előrébb fogunk járni a gyermek-egészségügyi innovációban, mint más intézmény. Saját diagnosztikus eszközök fejlesztésében, telemedicina kialakításában szeretnék közreműködni.

Az első ilyen fejlesztésünk várhatóan jövő év elején a piacra kerülhet. Annyit elárulhatok, hogy a tüdőgyógyászat területén alkalmazható majd a távgondozási rendszerünk, amely saját eszközzel rendelkezik, így folyamatos nyomon követést, állapotváltozást biztosít a számunkra és kis pácienseinknek, segítve a pontosabb diagnózist, vagy éppen a gyógyszerbeállítást. Emellett a gyermekurológia és a gyermekszemészet terültén is szeretnénk újdonságokkal megjelenni.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró,
Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.