Folyamatos szemészeti vizsgálatra lenne szüksége a gyermekeknek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egyik leggyakoribb szembetegség a gyermekeknél a kancsalság, a két szem nézővonalának eltérése, amelyet konzervatív és szükség esetén sebészi módszerekkel kezelünk - mondja dr. Hangyál Éva gyermekszemész specialista, aki tavaly óta az OptoKid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum szakrendelésén várja a betegeit.

1991-ben szemészeti, 1997-ben kontaktológus szakvizsgát szerzett Dr. Hangyál Éva, aki 28 évig dolgozott a Budai Területi Gyermekkórház Logodi utcai szakrendelőjében, amelynek vezetője is volt. Tavaly hozták létre az OptoKid Szemészetet a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben. Részt vesz gyermekorvosok, logopédusok és gyógypedagógusok továbbképzésében, tagja a Magyar Szemorvostársaságnak, a Magyar Kontaktológiai Társaságnak és a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának. Jelenleg pedig a látópályák működésének serkentésére egy applikáció fejlesztésén dolgozik kollégáival, ezzel forradalmasíthatóvá válik a tompalátás kezelése.

Miként lett gyermekszemész, milyen út vezetett a cél felé?

Dr. Hangyál ÉvaA Semmelweis Orvostudományi Egyetemre kerülve eldöntöttem, hogy a manuális szakmák közül választok. Bejártam nagyon sok klinikára, így a sebészetre, érsebészetre, gyermeksebészetre, valamint a fül-orr-gégészetre. Ötödévben a szemészeti gyakorlaton egy kiváló vezetőm volt, dr. Tóth Janette, aki látva, milyen jól áll a kezemben a szemfenéktükör, megkérdezte, szeretnék-e a szemészeten dolgozni. Ekkor már nem gondolkodtam más szakterületen.

Akkoriban a friss diplomásoknak orvosi állásokat írtak ki, és mindenki a saját érdeklődésének megfelelő területet kereste meg. A II. kerületben laktunk, és közel volt hozzánk a Budai Területi Gyermekkórház Logodi utcai szakrendelője, így én oda is beadtam a jelentkezésemet. A gyermekszemészet alapjait itt tanultam meg. Dr. Pálfia Ernő főorvos úr létrehozott egy olyan iskolát, amelyből a mai napig is táplálkozunk, tanulunk, ezt visszük tovább néhány kollégámmal közösen az OptoKid Gyermekszemészeti és Binocularis Látáscentrumban.

A szemészeti szakvizsgához az alapképzési időt az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézet szemészeti osztályán kezdtem. Nagyon sokat köszönhetek két gyakorlati tanáromnak, dr. Török Irén és dr. Vogt Ferenc főorvosoknak, akik a szemészeti ismeretek átadása mellett igen hamar, fél év után engedtek operálni. Emlékszem, a szakvizsgához legalább öt szürkehályog-műtétet kellett elvégezni, nekem 89 ilyen beavatkozásom volt. A szakrendelési gyakorlatomat a munkahelyemen töltöttem, ahol dr. Szekeres Márta főorvosnőtől tanultam meg a gyermekszemészetet. Vele a mai napig is együtt dolgozom.

Emlékszik az első operációra?

Az első műtétem egy árpa kimetszés volt, a legelső szürkehályog-műtétet egy idős bácsin végeztem. Hatalmas sikerélmény volt, mert 100 százalékos látásélességet kapott a műtét után. Ma is operálok, zömmel kancsal gyerekeket.

Szemészeti vizsgálat: már az első évben is!

Folyamatos szemészeti jelenlétre van szükség az első 12 évben, hiszen ekkor fejlődik ki a gyermek látása, az agy látóidegpályáinak kapcsolódásai. A nemzetközi protokoll éppen ezért az, hogy amennyiben egyik szülő sem szemüveges, akkor a gyermek első, harmadik és hatodik életévében kötelező részt venni szemészeti vizsgálaton. Legelőször a fejlődési rendellenességre figyelünk, a homályos látásra. Leggyakrabban hároméves kor környékén jelentkezik a nem veleszületett kancsalság, majd az iskolakezdés idején szükséges az újbóli szűrés. Más a helyzet, ha valamelyik szülő szemüveges, ebben az esetben egy éves koráig részt kell vennie egy látásvizsgálaton a gyermeknek, majd évente egyszer. A szemüveges gyerekeket rendszeresen kell kontrollálni, hiszen serdülőkoráig állandó változásban van a szeme.

Hogyan került az OptoKid Gyermekszemészetre?

28 évig dolgoztam a Budai Gyermekkórházban. 2008-ban összevontak bennünket a János Kórházzal, amely mind minőségileg, mind pedig financiálisan megnehezítette a gyermekkórház működését, ráadásul elavulttá váltak a műszereink. Öt kollégámmal közösen úgy döntöttünk, hogy az OptoKid Gyermekszemészeten folytatjuk a munkát, itt visszük tovább azt az iskolát, amelyet még Pálfia Ernő hozott létre.

Az egyik rendelőt befektetői támogatásból szereltük fel, a másikba az én egyik magánrendelőm költözött, a harmadikban az elővizsgálat történik, a szakasszisztensek munkájának köszönhetően negyed órával rövidebbé válik a szakorvosnál eltöltött idő.

Mennyire és miben más a gyermekszemész munkája, mint a felnőtté?

A vizsgálati módszerekben mindenképpen különbözik, hiszen a kisebbeknél nem lehet alkalmazni a szubjektív vizsgálati módszereket, amely a kommunikáción, a beteg visszajelzésén alapul. Az objektív vizsgálati módszer alapja a figyelem összpontosítása a megfelelő irányba, ehhez azonban egy kiváló szakasszisztens segítsége szükséges, aki a megfelelő irányba tereli a gyerek figyelmét. Amint látja, nagyon sok játék, plüssállat található a rendelőben, ezek mind arra szolgálnak, hogy gyorsabbá, zökkenőmentessé tegyék a gyermek teljes szemészeti vizsgálatát, a dioptriaérték meghatározását vagy a szemfenékvizsgálatot.

Az a célunk, hogy ne erőszakként éljék meg a gyerekek a szemészeti vizsgálatot, és ahogy nőnek, megszűnjön a félelmük a szemészeti rendelőben.

Melyek a leggyakoribb problémák a gyermekeknél, amelyekkel felkeresik a szakrendelőben?

Az egyik leggyakoribb probléma a kancsalság, a két szem nézővonalának eltérése, amelyet konzervatív (szemüveg, takarás stb.) és szükség esetén sebészi módszerekkel kezelünk. Emellett dioptria-hibákkal (távollátás, közellátás, astigmia) is felkeresnek bennünket. Zömmel a gyermekek vizsgálatával és kezelésével foglalkozom az újszülött kortól kezdve, azonban vannak felnőtt betegeim is. Leggyakrabban a két szem együttműködésének zavarai miatt érkeznek hozzánk az idősebbek, az okos készülékek használatával egyre több ilyen esetünk van.

Miért önökhöz fordulnak a felnőttek, miben tudnak mást nyújtani?

A felnőtt szemészeten a két szem együttműködésének vizsgálatához nem rendelkeznek megfelelő technikával, tapasztalattal a kollégák. A Polateszt vizsgálat a gyermekellátáson kívül a felnőtt pácienseknél is alkalmazható, így segíteni lehet a rejtett kancsalság mellett az agyi történés miatti kettős látással küzdő betegeken is.

Honnan érkeznek önökhöz a betegek?

A fővárosból és vidékről, de vannak külföldön élő betegeink is, leginkább Nyugat-Európából jönnek. Például Írországban az egyik páciensnek egy évet kellett volna várnia egy vizsgálatra, mert annyira kevés gyermekszemész dolgozik náluk.

Szurtos Peti a szemészeten

A felnőtteknél megszokott látásélesség-tesztek a kisebb gyerekeknél nem alkalmazhatóak, azonban van többféle speciális teszt a látásvizsgálatukra. A gyermekek vizsgálatánál négyféle optotipeket alkalmaznak: a legkisebbeknél gyermekábrákat, majd „Szurtos Peti kezét” vagy „E villákat”, a nagyobbaknál, akik már tudnak olvasni, számsort.

Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.