Szem-teszt a Parkinson-kór korai diagnózisára

MTI
megjelent:

A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását - vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 112 Parkinson-kóros páciens szemmozgásvizsgálatát végezték el, valamint az összehasonlításhoz hatvan egészséges emberét is. A feladatban részt vevő önkénteseknek számítógépes képernyőn kellett követniük egy tárgy mozgását.

Teszt a korai diagnózisra

Valamennyi Parkinson-kórral élő embernél folyamatos szemremegést tapasztaltak, függetlenül attól, hogy szedtek-e gyógyszereket vagy sem. Szemremegésük megakadályozta őket abban, hogy a mozgó célpontot tekintetükkel stabilan követni tudják.

Ugyanezt a problémát az egészségesnek vélt kontrollcsoportban csak két embernél figyelték meg - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

George Gitchel kutatásvezető szerint eredményük azt mutatja, hogy egy, a szemgolyó mozgásának ellenőrzésére kidolgozandó teszt alkalmas lehetne a Parkinson-kór korai diagnózisára.

A Parkinson-kór

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, alvászavar, depresszió is jellemzőek rá. A Parkinson-kór

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.