Peszticidek és Parkinson-kór - Tanulmány

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók úgy találták, hogy azok az emberek, akik két meghatározott típusú peszticidet (növényvédő, illetve rovarirtó szert) használtak, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg Parkinson-kórban.

A tanulmányt az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban tették közzé. A szóban forgó vegyszerek - a paraquat növényvédő és a roteton rovarirtó szer - nem kaptak engedélyt háztartási, kiskerti használatra. Utóbbit csak a betolakodó, invazív halfajták ellen alkalmazzák.

Mit mutatnak a vizsgálatok?

Freya Kamel, a tanulmány társszerzője, az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) munkatársa szerint a roteton közvetlenül gátolja a sejtek energiatermeléséért felelős szervecske, a mitokondrium működését.

A paraquat viszont növeli bizonyos, a sejtszerkezetre károsan ható oxigénszármazékok termelődését. Azoknál az embereknél, akik használták ezt a szert - vagy más, hasonló működési mechanizmussal ható szereket -, nagyobb valószínűséggel fejlődött ki Parkinson-kór. A tanulmányban összesen 110 Parkinson-kórral és 358 anélkül élő ember egészségét követték nyomon. A vizsgálat egy nagyobb tanulmány, a FAME (Farming and Movement Evaluation) eleme, melyben mintegy 90 ezer, mezőgazdasági felhasználásra engedélyezett vegyszer (peszticid) egészségre való hatását térképezik fel.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.