• Egy rejtélyes női betegség, amely mindenkinek fejtörést okoz

    Szerző: WEBBeteg-T.A.,újságíró

    Minden tizedik nő érintett az endometriózis betegségben. Eszter 4 éves kálvárián volt túl, amire diagnosztizálták betegségét. Meglepő őszinteséggel nyilatkozott a WEBBeteg újságírójának.

    „25 éves voltam, 4 évig jártam orvosról orvosra, amire kiderült: a betegségem endometriózis. Senki nem gondolt erre, volt olyan doktor, aki azt mondta, szimulálok, pszichológushoz kell mennem."

    Hirdetés

    "Felmerült a hólyaghurut, a kismedencei gyulladás, a vesemedence-gyulladás, illetve a petefészek-gyulladás. Két esetben antibiotikumos kezelést írtak fel, de semmi nem változott. Minden hónapban előjöttek a fájások az alhas és a kismedence területén, borzalmas napokat éltem át” - meséli Eszter, aki végül az ötödik - immár magán - nőgyógyászhoz ment el, ő említette meg, hogy talán az endometriózis áll mindennek a hátterében. Igaza lett. A vizsgálatok kimutatták a betegséget.

    Mi a betegség lényege?

    Az elnevezés az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Kiket érinthet a betegség? Általában a termékeny korban levő nőket, tehát az első menstruáció megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket - írja blogjában Árvai Nóra pszichológus.

    Az igen aktív méhnyálkahártya bárhol előfordulhat: egyebek mellett a hüvelyben, a petevezetékben, a bélben, a hólyagban, éppen ezért szerteágazó tünete van a betegségnek, ráadásul a leggyengébb, egyes stádiumban is előfordulhatnak komoly, igen fájdalmas tünetek - nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Fülöp István nőgyógyász főorvos.

    Az endometriózis mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, az orvosoknak, hiszen rejtélyes betegséggel állunk szemben.

    Egy blog segített

    Eszter nem nyugodott meg, tudni szerette volna, mi az oka betegségének, milyen kezelésre számíthat, mikor gyógyul meg, és ami talán a legfontosabb - lehet-e gyereke? A négy éves kálvária, az információhiány kutatásra ösztönözte a világhálón. Az interneten találkozott Árvai Nóra pszichológussal, szomato-terapeutával, aki tapasztalatból beszél, nincsenek előtte titkok. Első könyve 2012 júniusában, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg „Amikor a méhem ellenem fordul - Az endometriózis” címmel. Internetes oldalán, az Endoblog-ban mindenről szó esik, ami érdekli a betegséggel küzdő nőket, családjukat, beleértve a férfiakat is. Igen, még minket, férfiakat is foglalkoztat párunk betegsége, amely a kapcsolatunkra is hatással lehet. De erről majd később.

    Eszternek hatalmas segítség volt a blog, az ott fellelhető tanácsok, receptek, Árvai Nóra szakmai tudása, támogatása. 2010-ben volt Eszter műtéte, ami nem jelenti azt, hogy gyógyultan távozhatott a kórházból. Jelenleg is jár kontrollvizsgálatokra, megváltozott az életmódja, követi az endometriózis-diéta alapelveit, sokat sportol, olyan mozgásformákat választott, amelyek az alhasra is koncentrálnak, jógázik, intim tornára jár.

    Megzavarodott nőiesség?

    „Azt mondják, a terhesség igazán gyógyír erre a rejtélyes betegségre, jelentem, van egy három hónapos kislányom, aki csodálatos baba, de nem jelent 100 százalékos védelmet, hogy szültem, bármikor megváltozhat minden, újra kialakulhatnak az endometriózis csomók és velük együtt a kellemetlen tünetek. Ezért járok félévente orvoshoz, különösen a szoptatás utáni időszak jelent majd rizikót” – hangsúlyozza Eszter, akitől megkérdeztem a betegség lelki hátterét is. „Az akkori párom nem akart még gyereket, azt mondta, 5 éven belül ne vállaljak, én azonban terveztem, nagyon is” – meséli.

    Ki lesz mellettem?

    Fontos kérdés, hogyan hat a párkapcsolatra a betegség, kivel beszélheti meg a beteg a problémát - családon belül és azon kívül, ki nyújt támaszt a legnehezebb napokban - hangsúlyozza a pszichológus. 

    Talán van abban valami, hogy az endometriózist a „megzavarodott nőiességgel” hozzák összefüggésbe. Ezt nem cáfolta Árvai Nóra pszichológus sem, de úgy véli: minden nő egyedi, minden endometriózis történet más, és az okok sokszor összetettebbek ennél.

    Az endometriózis nagyon aljas betegség - nincs ezen mit szépíteni. Nem pusztán a fájdalom útján keseríti meg a nők életét, hanem gyakran arra is képes, hogy megfossza őket a legszebb élménytől, amit egy nő valaha megtapasztalhat az életében: ez pedig az anyaság. A betegség ugyanis sokszor teljes meddőséghez vezethet - írja blogjában Árvai Nóra. De ne feledjük, van kiút, Eszter esete is ezt mutatja. Legyen minden nőnek útmutató e két hölgy hozzáállása, őszintesége.

    (WEBBeteg-T.A., újságíró)

    Módosítva: 2015.11.15 14:21, Megjelenés: 2015.11.15 14:21
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció

    Nagyon kellemetlen, a mindennapokat és a szexuális együttléteket is nehezítő, fájdalmassá tevő panasz a hüvely szárazsága és a hüvelyi irritáció érzése. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a panaszok csak a változókorban jelentkeznek, pedig ez nem így van, a tüneteknek többféle kiváltó oka is lehet.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    Az endometriózis kezelése

    Az endometriózis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet. Az ideális stratégiát a tünetek súlyossága és a teherbe esés szándéka határozza meg.

    Az endometriózis okai és tünetei

    Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

    Az endometriózis diagnosztizálása

    A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos vizsgálat bizonyos esetekben még közelebb vihet. Bizonytalan tünetek esetén a végleges diagnózis egy műtét során látott jellegzetes megjelenés alapján, vagy mintavétel útján nyerhető.

    Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége

    A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.

    Szövetrészek vándorúton - Rendellenes helyen jól működő hormonok

    A fájdalmas alhasi panaszai miatt orvosi segítséget kereső nőnek, ha endometriózisa van, ám nincs szerencséje, a helyes diagnózis felállításáig akár 8 évet is várnia kell, miközben esetleg 6 különböző szakembert keresett fel.

    Az endometzriózis nem jelent gyermektelenséget

    Egy rövid történet arról, hogy az endometriózis miért nem jelent automatikusan meddőséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.