Egy rejtélyes női betegség, amely mindenkinek fejtörést okoz

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Minden tizedik nő érintett az endometriózis betegségben. Eszter 4 éves kálvárián volt túl, amire diagnosztizálták betegségét. Meglepő őszinteséggel nyilatkozott a WEBBeteg újságírójának.

„25 éves voltam, 4 évig jártam orvosról orvosra, amire kiderült: a betegségem endometriózis. Senki nem gondolt erre, volt olyan doktor, aki azt mondta, szimulálok, pszichológushoz kell mennem."

"Felmerült a hólyaghurut, a kismedencei gyulladás, a vesemedence-gyulladás, illetve a petefészek-gyulladás. Két esetben antibiotikumos kezelést írtak fel, de semmi nem változott. Minden hónapban előjöttek a fájások az alhas és a kismedence területén, borzalmas napokat éltem át” - meséli Eszter, aki végül az ötödik - immár magán - nőgyógyászhoz ment el, ő említette meg, hogy talán az endometriózis áll mindennek a hátterében. Igaza lett. A vizsgálatok kimutatták a betegséget.

Az endometriózis mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, az orvosoknak, hiszen rejtélyes betegséggel állunk szemben.

Mi a betegség lényege?

Az elnevezés az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Kiket érinthet a betegség? Általában a termékeny korban levő nőket, tehát az első menstruáció megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket - írja blogjában Árvai Nóra pszichológus.

Az igen aktív méhnyálkahártya bárhol előfordulhat: egyebek mellett a hüvelyben, a petevezetékben, a bélben, a hólyagban, éppen ezért szerteágazó tünete van a betegségnek, ráadásul a leggyengébb, egyes stádiumban is előfordulhatnak komoly, igen fájdalmas tünetek - nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Fülöp István nőgyógyász főorvos.

Egy blog segített

Eszter nem nyugodott meg, tudni szerette volna, mi az oka betegségének, milyen kezelésre számíthat, mikor gyógyul meg, és ami talán a legfontosabb - lehet-e gyereke? A négy éves kálvária, az információhiány kutatásra ösztönözte a világhálón. Az interneten találkozott Árvai Nóra pszichológussal, szomato-terapeutával, aki tapasztalatból beszél, nincsenek előtte titkok. Első könyve 2012 júniusában, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg „Amikor a méhem ellenem fordul - Az endometriózis” címmel. Internetes oldalán, az Endoblog-ban mindenről szó esik, ami érdekli a betegséggel küzdő nőket, családjukat, beleértve a férfiakat is. Igen, még minket, férfiakat is foglalkoztat párunk betegsége, amely a kapcsolatunkra is hatással lehet. De erről majd később.

Eszternek hatalmas segítség volt a blog, az ott fellelhető tanácsok, receptek, Árvai Nóra szakmai tudása, támogatása. 2010-ben volt Eszter műtéte, ami nem jelenti azt, hogy gyógyultan távozhatott a kórházból. Jelenleg is jár kontrollvizsgálatokra, megváltozott az életmódja, követi az endometriózis-diéta alapelveit, sokat sportol, olyan mozgásformákat választott, amelyek az alhasra is koncentrálnak, jógázik, intim tornára jár.

Megzavarodott nőiesség?

„Azt mondják, a terhesség igazán gyógyír erre a rejtélyes betegségre, jelentem, van egy három hónapos kislányom, aki csodálatos baba, de nem jelent 100 százalékos védelmet, hogy szültem, bármikor megváltozhat minden, újra kialakulhatnak az endometriózis csomók és velük együtt a kellemetlen tünetek. Ezért járok félévente orvoshoz, különösen a szoptatás utáni időszak jelent majd rizikót” – hangsúlyozza Eszter, akitől megkérdeztem a betegség lelki hátterét is. „Az akkori párom nem akart még gyereket, azt mondta, 5 éven belül ne vállaljak, én azonban terveztem, nagyon is” – meséli.

Ki lesz mellettem?

Fontos kérdés, hogyan hat a párkapcsolatra a betegség, kivel beszélheti meg a beteg a problémát - családon belül és azon kívül, ki nyújt támaszt a legnehezebb napokban - hangsúlyozza a pszichológus.

Talán van abban valami, hogy az endometriózist a „megzavarodott nőiességgel” hozzák összefüggésbe. Ezt nem cáfolta Árvai Nóra pszichológus sem, de úgy véli: minden nő egyedi, minden endometriózis történet más, és az okok sokszor összetettebbek ennél.

Az endometriózis nagyon aljas betegség - nincs ezen mit szépíteni. Nem pusztán a fájdalom útján keseríti meg a nők életét, hanem gyakran arra is képes, hogy megfossza őket a legszebb élménytől, amit egy nő valaha megtapasztalhat az életében: ez pedig az anyaság. A betegség ugyanis sokszor teljes meddőséghez vezethet - írja blogjában Árvai Nóra. De ne feledjük, van kiút, Eszter esete is ezt mutatja. Legyen minden nőnek útmutató e két hölgy hozzáállása, őszintesége.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.