Ha elszakad az Achilles-ín, az nem jelenti a sportkarrier végét

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az Achilles-ín a test legnagyobb ina, amely a vádli izmait a sarokcsonttal köti össze. Ennek az elszakadása a leggyakoribb sérülések közé tartozik, amely évente körülbelül 30 000 amerikait érint, elsősorban a 30 és 49 év közötti szabadidős sportolókat.

Sok profi sportoló is átéli az Achilles-ín szakadást, de a sérülés nem feltétlenül jelenti karrierje végét, mint ahogy azt korábban sokan gondolták.

Az Emory Egyetem Ortopédiai Tanszékének kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az Achilles-ín-szakadás műtéti helyreállítását követően a professzionális sportolók erőnlétüket vissza tudják nyerni, ami azt bizonyítja, hogy mindig van remény a súlyos sérülésből való felépülésre.

A hivatásos sportolók gyakran aggódnak amiatt, hogy képesek-e visszatérni korábbi tevékenységeikhez

Az American Orthopedic Foot & Ankle Society hivatalos lapjában közzétett tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja a boka ereje és az Achilles-ín szakadás műtéti javítását követően a szakadás előtti szintre való visszatérés közötti kapcsolatot. Egy másik gyakori sportsérülésről, az elülső keresztszalag szakadásról szóló irodalom szerint a sérülés előtti sporttevékenységhez való visszatérés az ún. ACL rekonstrukciót követően a posztoperatív quadricep és a combizom erősítésével függ össze.

Így a tanulmány szerzői azt feltételezték, hogy a megnövekedett bokaerő is összefügg a sporttevékenység korábbi szintjére való visszatéréssel az Achilles-ín-szakadás műtéti helyreállítását követően.

"Az Emory Sports Medicine Centerben az a célunk, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb és legeredményesebb módot arra, hogy bárki visszatérhessen az általa szeretett tevékenységhez, legyen szó hétvégi “harcosról” vagy versenysportolóról" - mondta Sameh Labib, MD, a program társszerzője, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának ortopédiai sebészetének egyetemi docense. “Immár bizonyítékunk van arra, hogy azok az élsportolók, akiknél sikeres műtéti úton javították ki az Achilles-ín szakadást, képesek visszatérni a sérülés előtti szintre” – mondta.

Mind a szabadidős, mind a hivatásos sportolók gyakran aggódnak amiatt, hogy képesek-e visszatérni korábbi tevékenységeikhez a kezelést és a gyógyulást követően. A tanulmány megállapította, hogy a Tegner-aktivitási szint skála által meghatározva a betegek 31 százaléka az Achilles-ín műtéti helyreállítása után átlagosan 1,8 évvel visszatért a sérülés előtti szintre és 58 százalékuk tért vissza az 1 Tegner-szinten belülre. A 7 vagy annál magasabb Tegner-pontszámmal rendelkező profi atléták még többet profitáltak a műtéti kezelésből.

A Medicalxpress korábbi cikkében Anish Kadakia, MD, a Northwestern University-Feinberg School of Medicine ortopédiai sebészet docense úgy nyilatkozott, hogy az Achilles-ín szakadások kezelése rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedben, ami sokkal jobb eredményeket mutatott a korábbi, hosszan tartó “gipszcsizmás” megoldáshoz képest.

Nem bizonyult hatékony kezelésnek a vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) alkalmazása, vagyis a plazmában dúsított vérlemezkék befecskendezése a sérülés helyére. Ugyanakkor a csontvelőből származó őssejtek alkalmazása hozott ígéretes eredményeket, egyelőre az állatkísérletek során.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Study: Achilles tendon rupture does not mean end of professional sports career (MedicalXpress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Csípőprotézis műtét utáni...

Csípőprotézissel élőknek rendkívül fontos a jól felépített rehabilitáció. Fel kell készülni arra, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokra...

Hogyan vált a lézer terápiás...

Annak ellenére, hogy kezdetekben a lézert nem sokrétű gyakorlati felhasználásra szánták, az orvostudományi felhasználása pár éven belül...

A bokatájéki sérülések

A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és...

Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

Az izomhúzódás terápiájában elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Mivel izomhúzódáskor az izom szerkezete nem sérül, az izomszövet ép...

Sportsérülések az atlétikában

Az atlétika több különféle sportág összefoglaló neve. Mivel különböző sportágakról van szó, a sportolók sérülései is nagyon sokfélék...

Sportsérülések fajtái és...

A sportolók körében gyakran fordulnak elő balesetek, sérülések. Versenysportoknál nagy szerepet kapnak a sportorvosok, traumatológusok...

Mikor biztonságos újra sportolni...

Mikor biztonságos visszatérni a sporthoz egy sérülés után? Honnan tudhatjuk, hogy teljesen felépültünk? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések...

Az Achilles-ín sportsérülései:...

Sokszor a vádli izomzatának merevsége miatt következik be az Achilles-ín túlerőltetése. Milyen tünetekkel jár és hogyan kezelhető?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.