• Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

    Szerző: MTI

    A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják.

    Dr. Mády Ferenc docens, az Ortopéd Klinika orvosa, műtétek során naponta szembesül cipő okozta kárt szenvedett lábakkal.

    Hirdetés

    Lábproblémák megelőzése

    Az ortopédorvos naponta találkozik a cipők számlájára írható rendellenességekkel, a tyúkszemtől a bütyökig, a kalapácsujjtól az Achilles-ín szakadásáig, a sarkantyúig igen széles a skála. Fájdalmas lábbajok, amelyek legtöbbje csak műtéti úton állítható helyre. Megelőzhetők, ha szem előtt tartjuk: a kiegyensúlyozott, egészséges járás, a jó közérzet alapja a helyesen megválasztott cipő. Bővebben a rossz cipő okozta lábproblémákról

    - Sajnos már elöljáróban le kell szögeznem, hogy az orvosi szempontból is jó, egészségügyileg kifogástalan, kényelmi cipők sem nem olcsók, sem nem az utolsó divattrend szerint készülnek. Ezek ugyanis félig-meddig már gyógycipőnek számítanak. Van néhány bevált, elfogadott márka, ezek hosszú idő után is tartják magukat, állják az idő próbáját. Ezekre érdemes áldozni, főként mindennapi és munkahelyi viselésre alkalmasak. Anélkül, hogy márkaneveket népszerűsítenék, sok vásárló ismeri ezeket.

    - A divat azonban mindig győz az egészségügyi és sokszor a jó ízlés szempontjai felett is. A cipővásárlók nagy része, főként a fiatalok, nem azt nézik, hogy már a vásárlás pillanatában kényelmes, hordható legyen a cipő, megvesznek akár egy számmal kisebbet is, "majd bejáródik" alapon, azt sem bánják, ha dörzsöl az anyaga, ha nyom a lábujjnál vagy saroknál. Gyakran megdöbbenve nézem, főként téli jeges, csúszós időben, mikor egy hölgy nyolc centit is meghaladó tűsarkon lavíroz, és nem győzök drukkolni, hogy csak épségben túlélje ezt a fajta cipőviselést.

    - Az vitathatatlan, hogy a cipő öltöztet, harmonizálnia kell az öltözékkel, mert miként legyen valaki jólöltözött, elegáns, ha a cipője kitaposott, elhordott darab?

    Benőtt köröm

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járóbeteg) műtét. A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be. A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetkben, irritáció során jelentkezik, majd a gyulladás felléptekor állandósul. Milyen okora vezethető vissza az elváltozás kialakulása és hogyan kezelhető? Bővebben a körömbenövésről

    - Nem lehetetlen megtalálni az arany középutat, meg lehet keresni azt a kedvező arányt, mikor a jó, a szép, a kényelmes és divatos, a mutatós egymásra talál.  A fiatalok kedvelik a tűsarkú cipőket, mi orvosok a négy centinél magasabbat semmiképpen nem ajánljuk. Hogy miért? Nem azért, mert ádáz ellenségei vagyunk a szép lábaknak, a formát kiemelő kiegészítőnek. Egyszerűen az egészségügyi szempontok miatt.

    - A magas sarok a talpizmok elgyengülését eredményezi. A magas cipősarok átrendezi a testsúly elhelyezkedését. Vagyis nem a sarokra vagy a láb középső részére esik a testsúly kétharmada, ahogy normális esetben, hanem a láb elülső részére, a harántboltozatra, ami viszont nem képes ekkora terhelést elviselni. Ezért az itt lévő szalagok, izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a láb harántíves szerkezete tönkremegy. 

    - Akkor tehát járjunk lapos sarkúban?

    - Ezt nem mondom, ez a másik véglet. Ahogy a tűsarok divat, ugyanúgy a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett "balerinacipő" is. Az ilyen cipőben viszont az Achilles-ín feszül túl, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz. Vagyis az arany középút a járható itt is, mint általában mindenben.

    - Persze a mezítláb járás más, az rendkívül egészséges, főként ha természetes talajon történik, és már kisgyermek korban, mikor a lábboltozat még kialakulóban van, és ez jót tesz az izmoknak. Az emberi izomrendszer nem a betonon, aszfalton történő civilizációs közlekedésre fejlődött ki. Sokan felismerték és felismerik, ezért próbálkoznak speciális cipőkkel, amelyek utánozzák a mezítlábas járást. Már nálunk is kaphatók ilyen "csodacipők", de eddig még csak árukról bizonyosodott be különleges voltuk.  

    - Akkor végül is milyen szempontok szerint válasszunk cipőt?

    - Legyünk igényesek. És ez már érvényes a kisgyerek úgynevezett kezdő cipőjénél, mikor járni tanul. Régen kimondottan erre a célra specializálódott cipészek, cipőgyári profilok voltak, ma már mindenféle alkalmi szandált, papucsot ráadnak az éppen járni tanuló kicsikre, akiknek az izmai éppen fejlődnek, és a nem megfelelő cipőben lábboltozatuk már korán deformálódik.

    - Cipővásárlásnál soha ne felejtsük el: járni, menni fogunk a lábbeliben. Ami a szemünknek tetszik, ami a hajunkhoz jól áll, nem biztos, hogy a lábunknak is megfelel. A láb dönti el végső soron, hogy jó-e a cipő.

    (MTI)

    Módosítva: 2015.03.14 11:07, Megjelenés: 2015.03.14 11:07
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Bütyök és kalapácsujj - Ne fogjuk a genetikára

    Testünket eredetileg arra tervezték, hogy kora reggeltől késő estig szinte folyamatosan mozgásban legyen, értelemszerűen mezítláb és természetes talajon. Gerincünk S alakú görbületei, talpunk boltozatai, izmaink és ízületeink felépítése mind-mind a napi 16 órás szolgálatot (vadászat, halászat, gyűjtögetés) segítik. Mai életmódunk azonban igencsak távol áll őseinkétől. Igyekszünk gyalogosan a lehető legrövidebb távolságokat megtenni, és ha mégis sétálunk, általában a betont koptatjuk. Mezítelen lábú emberrel pedig viszonylag ritkán találkozhatunk a jógaórákon kívül.

    A szépség ára - gerincproblémák, bütyök, kalapácsujj és magas sarkú cipellő

    Szokott-e fájni a dereka? Megfigyelt-e bütyköt, egymásra csúszó, esetleg elemelkedő lábujjakat, tyúkszemet a lábfején? Gyakran visel magas sarkú cipőt? Ha igen, ne is keresse tovább a lábfej deformitásai és/vagy a derékfájdalom okát! Komoly esélye van, hogy a tűsarok vezet a panaszok jó részéhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.