A klimaxos hormonkezelés butít?

Független Hírügynökség
megjelent:

A klimaxos tünetek enyhítésére használt progesztin alapú hormonkezelés mellékhatása, az agyszövet sorvadása, az emlékezőképesség romlása és demencia lehet.

Az a hormonkezelés, amelyet gyakran adnak nőknek a menopauza idején, gyorsíthatja az agyszövet csökkenését. Erről jelent meg két friss tanulmány kedden a Neurology című amerikai orvosi havilapban.

A kutatások szerint, a hormonkezelésen átesett nőknél, főleg 65 év felett nagyobb az átlagosnál az agyszövet sorvadása.

Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a progesztin alapú gyógyszerekkel kezelt idősebb nőknél, romlik a gondolkodás és az emlékezőképesség, és gyakoribb az elbutulás (demencia).

Csökken az agytömeg és a homloklebeny.

A most végzett egyik kutatás mágnesrezonanciás vizsgálattal megállapította, hogy a hormonkezelt nőknél csökken az agytömeg azokon a helyeken, amelyek kritikusak az emlékezőképesség szempontjából.

A másik tanulmány azt találta, hogy a hormonterápián átesett nőknél, idősebb korban kisebb lesz a homloklebeny és a hippokampusz (az előagynak az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban fontos szerepet játszó része).

A hormonkezelés negatív hatása jelentősebb volt azoknál, akiknek már a gyógyszeres beavatkozás előtt is voltak memóriaproblémáik.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonkezelést, csak akkor szabad alkalmazni, ha az abszolút elkerülhetetlen. Ebben az esetben is a lehető legrövidebb időn át, a lehető legkisebb dózist kell adni.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.