• A klimaxos hormonkezelés butít?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A klimaxos tünetek enyhítésére használt progesztin alapú hormonkezelés mellékhatása, az agyszövet sorvadása, az emlékezőképesség romlása és demencia lehet.

    Az a hormonkezelés, amelyet gyakran adnak nőknek a menopauza idején, gyorsíthatja az agyszövet csökkenését. Erről jelent meg két friss tanulmány kedden a Neurology című amerikai orvosi havilapban.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatások szerint, a hormonkezelésen átesett nőknél, főleg 65 év felett nagyobb az átlagosnál az agyszövet sorvadása.

    Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a progesztin alapú gyógyszerekkel kezelt idősebb nőknél, romlik a gondolkodás és az emlékezőképesség, és gyakoribb az elbutulás (demencia).

    Csökken az agytömeg és a homloklebeny.

    A most végzett egyik kutatás mágnesrezonanciás vizsgálattal megállapította, hogy a hormonkezelt nőknél csökken az agytömeg azokon a helyeken, amelyek kritikusak az emlékezőképesség szempontjából.

    A másik tanulmány azt találta, hogy a hormonterápián átesett nőknél, idősebb korban kisebb lesz a homloklebeny és a hippokampusz (az előagynak az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban fontos szerepet játszó része).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hormonkezelés negatív hatása jelentősebb volt azoknál, akiknek már a gyógyszeres beavatkozás előtt is voltak memóriaproblémáik.

    A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonkezelést, csak akkor szabad alkalmazni, ha az abszolút elkerülhetetlen. Ebben az esetben is a lehető legrövidebb időn át, a lehető legkisebb dózist kell adni. 

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.13 11:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Menopauza: alternatív kezelési módok

    Számos alternatív kezelési módot ismernek a menopauza tüneteinek enyhítésére, ezek közül néhány hatását már tudományosan is megvizsgálták.

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Modern menopauza: régi tünetek, új hozzáállás

    A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön fel napjaink modern életszemléletére a menopauza alatt és után!

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.