A jóindulatú emlőbetegségek műtéte nem befolyásolja a szoptatást

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A nők jóindulatú emlőbetegségei gyakoriak. Évente közel 1 millió nőnél diagnosztizálnak jóindulatú emlőproblémákat az Egyesült Államokban és a nők körülbelül 50 százalékának van jóindulatú mellelváltozása élete során.

Közülük sokakat mellműtéttel kezelnek. Az egyéb eljárások közé tartozik a makromasztia (megnagyobbodott emlőszövet) kezelése, vagy a mellnagyobbítás az emlő aszimmetriája vagy az emlő fejlődési rendellenessége miatt.

"A szülők, valamint a gyermekorvosok és szülész-nőgyógyászok, akik tizenéves betegeket emlőproblémák kezelésére utalnak be, egyaránt aggódnak amiatt, hogy a műtét hatással lehet a mell fejlődésére és a későbbi esetleges szoptatásra" - mondta Laura C. Nuzzi, a Boston Children's Hospital klinikai kutatási vezetője.

A vizsgálatban résztvevő nők 80 százaléka tudott szoptatni

Azonban a jóindulatú emlőproblémákkal küzdő fiatal nők anélkül eshetnek át a műtéten, hogy az veszélyeztetné későbbi szoptatási képességüket. Ezt állapította meg az egyik első olyan tanulmány, amely kifejezetten a műtét szoptatási kimenetelére és a szoptatási képességre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. A tanulmány megállapításait poszter formájában mutatták be az American College of Surgeons virtuális klinikai kongresszusán.

A Boston Children's Hospital kutatói a 18 és 45 év közötti anyák szoptatási képességeit vizsgálták meg. A vizsgálat során összehasonlították a szoptatási képességet azon nők körében, akiknél korábban emlőbetegséget diagnosztizáltak és kezeltek, illetve akiknél nem.

A vizsgálatban részt vevő összesen 85 nő közül 15-nek volt korábban emlőbetegsége, beleértve az emlőcisztákat, a fibroadenomát (jóindulatú daganat) és a makromasztiát (megnagyobbodott emlő). Tizenhat nő esett át emlőműtéten, beleértve a mellnagyobbítást, a redukáló mammoplasztikát (mellkisebbítő műtét) és a biopsziát. Függetlenül attól, hogy volt-e korábban mellműtéte vagy sem, a vizsgálatban résztvevő nők 80 százaléka tudott szoptatni, vagy cumisüvegből táplálni a babát a lefejt tejjel.

A kutatók továbbra is tanulmányozzák a jóindulatú emlőműtétek és a jövőbeni szoptatás, valamint a szoptatási teljesítmény közötti összefüggést, és remélik, hogy a következő időszakban még több adatra is szert tehetnek.

"Reméljük, hogy megerősítjük e tanulmány következtetéseit, amelyek azt sugallják, hogy a plasztikai rekonstrukciós sebészek, az alapellátásban dolgozó szakemberek és minden olyan szolgáltató, aki kapcsolatba kerül jóindulatú emlőbetegségben szenvedő nőkkel, megnyugtathatja őket, hogy a jóindulatú emlőbetegség miatti műtét biztonságos és ez nem befolyásolja a szoptatást” – mondta Shannon M. Malloy, klinikai kutató a Bostoni Children's Hospital serdülőkorúak emlő klinikájának munkatársa.

A kutatócsoport a felmérést a kórházi környezetben és nagyobb közösségben is terjeszti. Remélik, hogy a szoptatással kapcsolatos felmérést adatrögzítési szempontból is validálják. A Plasztikai Sebészeti Alapítvány finanszírozásával a kutatók azt tervezik, hogy kiterjesztik a felmérés alkalmazását Boston nagyobb területére, hogy teszteljék annak érvényességét faji,- és etnikailag sokszínű populációkban is.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Surgery for benign breast disease does not impair future breastfeeding capability (MedicalXpress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.