Jóindulatú emlődaganat - Figyeljünk magunkra!

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A jóindulatú emlőbetegség (más néven mastopathia vagy fibrocystás emlőbetegség) a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti korosztályban.

Hátterében a hormonális egyensúly felborulása áll – ha valamilyen betegség vagy kívülről bevitt gyógyszer hatására a két női hormon közötti egyensúly megbomlik, és az ösztrogén kerül túlsúlyba a progeszteronnal szemben, akkor alakul ki a mastopathia.

Kialakíthatja csak ösztrogén tartalmú fogamzásgátló szedése, hormonpótló kezelés vagy ösztrogéntermelő daganat, de a leggyakoribb ok az ún. folliculus perzisztens, vagyis a tüszőrepedés elmaradása. Ebben az állapotban ugyanis, a petefészekben a tüszőérés megtörténik, de a tüszőrepedés nem, így nem alakul ki sárgatest és nem termelődik sárgatest hormon, vagyis progeszteron. Az ösztrogén túlsúly, pedig az arra érzékeny szervekben és szövetekben sejtosztódást serkent.

Összességében a nők körülbelül kétharmadát érinti ez a betegség - 30 éves kor után egyre nő az előfordulási gyakorisága, de legnagyobb arányban a premenopausa korú nők körében fordul elő. Változókorban aztán sok esetben spontán elmúlik.

Ezt olvasta már? Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?

Mit tehet a mellrák megelőzése érdekében?

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

Figyeljük a tüneteket, az mindent elárul

Az első észleléskor gyakran ijedtségre okot adó jellemző tünet az apró, tapintható göbök sokasága egyik vagy mindkét emlőben – többnyire kétoldali megjelenésű, de a kórkép súlyossága eltérő lehet a két mellben.

A kis csomók nagyjából borsó nagyságúak, bár méretüket képesek gyorsan változtatni. Könnyen mozgathatóak, rugalmasak és fájdalmasak lehetnek, különösen a menstruációs ciklus második felében. Az elváltozások egy része folyadékot tartalmazó ciszta, másik része tömör kötőszövetes kis göb.

Az orvos már a tapintási lelet alapján el tudja különíteni a rosszindulatú csomóktól, mert a malignus daganatok, általában a környezetükkel összekapaszkodnak, nem mobilisak, ritkán fájdalmasak és jellemzően felszínük sem egyenletes.

Szükség esetén mammográfia vagy UH, kétes esetben biopszia vagy a ciszták beltartalmának leszívása és vizsgálata is elvégezhető.

Mellőzzük a kiváltó okokat

A gyógyulást a hormonális egyenlőtlenséget okozó gyógyszer elhagyása, vagy a kiváltó alapbetegség, pl. a folliculus perzisztens kezelése jelenti.

Esetenként a kívülről, gyógyszer formájában bevitt progeszteron hormon oldja meg a problémát.

Ha a tünetek konzervatív terápiával nem uralhatók vagy a szövetszaporulat jelentős, illetve rosszindulatú elfajulás valószínűsíthető, akkor sor kerülhet sebészi beavatkozásra is.

Bár ez ma még vitatott, de egyes irodalmak szerint, a mastopathiában szenvedő nők körében nagyobb a mellrák kialakulásának valószínűsége is, ezért sok orvos a szokásosnál gyakoribb orvosi kontrollt, illetve rendszeres önvizsgálatot ír elő az érintett nők számára.

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkajánló

A jóindulatú emlődaganatok

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Emlődaganat
Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus, Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.