Irigyelt idomok vagy kényelmetlen teher? - A mellkisebbítésről…

szerző: Dr. Varga Klára
megjelent:

A nők már tinédzserkorban szégyellik, görnyedt tartással próbálják elrejteni túl nagyra nőtt melleiket. És a nagyobb súly miatt a pszichésen szégyenérzetre visszavezethető rossz tartás is hamarabb jár egészségügyi következményekkel: a hátizmok megnyúlnak és meggyengülnek a folyamatos terhelés hatására, nem tartják megfelelően a gerincet.

Így a hátfájást a mellkasra nehezedő mellek súlya csak közvetve okozza, az abból eredő tartáshiba, gerincferdülés, valamint hogy a vállak nincsenek egyforma magasságban mind- mind a hát- és nyakfájdalom hátterében állnak. Ilyenkor a gyógytorna is alternatív és ideiglenes megoldást jelenthet.

Fájdalmas, kényelmetlen a sportban és alváskor, körülményes a vásárlás, bőrproblémák…

Az általunk megkérdezett, önmagukat nagy mellűnek definiáló nőket szinte mindennapos és egy bizonyos fokú nyak- és hátfájás gyötör a mellkasra nehezedő túl nagy súly miatt, melynek hatását a rossz, görnyedő tartás is fokozhat. Visszatérő probléma minden nagy mellű nő életében a sportmelltartó vásárlás, ami szinte megoldhatatlan kihívás, akárcsak a hason alvás. Van, aki csak és kizárólag speciális sportmelltartót hord a hétköznapokon is, és van, aki küzd a normál melltartóval, de estére megfájdulnak tőle a mellei.

A rossz melltartó károsítja a mellet

Tönkretehetik a mellüket azok a nők, akik nem megfelelő melltartót viselnek, állapította meg a Portsmouth-i Egyetem mellbiomechanikai kutatócsoportja. A kutatásról a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes oldalán olvasható beszámoló. A rossz melltartó károsítja a mellet

A túl nagy emlő két alapfajtáját különböztetik meg: ez egyik, amikor az emlő zsír- és mirigyállománya egyaránt kórosan nagy, a másik, mikor csak a zsírtartalom növekszik. Ez utóbbi általában a túlsúlyosság vonzata, és ez a ritkább eset. Ha a mell nem kóros méretű, akkor szubjektív, hogy mi számít túl nagynak, alaphelyzetben ránézésre eldönthető, hogy a testalkathoz megfelelő- e az emlő mérete.„Magasság és testalkat kérdése, mekkora az a kebel, ami már egészségügyi problémákat okozhat - fogalmaz dr. Varga Klára plasztikai sebész. A mell súlya a gerincet is megterheli, a túlzottan nagy mellméret gyakran jár együtt a keblek lógásával is, amit a kor vagy a túlsúly súlyosbíthat. A normál fejlettségnél nagyobb emlők viselőinek komoly mozgásszervi betegségeket is okozhatnak, a nyakon púpszerű képződmény alakul ki idővel. A mell alatti bőrfelületeken pedig a bőr az izzadás miatt felmaródik, az állandó nedvesség miatt gombás fertőzés és ekcéma is kialakulhat.”

Amit mi magunk is megtehetünk…

1. Hason fekve tanuljanak, tévézzenek.

2. A számítógép előtt is üljenek gyógylabdán szék helyett, hogy egyenes legyen a gerinc.

3. A hátúszás is sokat segíthet.

4. Nem árt rendszeresen hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatokat is végezni a tartásjavító torna mellett.

Egy másik megoldás: a mellkisebbítő műtét

„Olyan esetekben van szükség mellkisebbítő műtétre, amikor tartós és nagymértékű a hát- vagy derékfájás, az átlagosnál jóval súlyosabb emlő ugyanis fájdalmas gerincdeformálódást okozhat, de gyakori a melltartópánt bevágása okozta vállfájdalom miatti panasz is– magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész. Extrém esetben az is előfordul, hogy korlátozza a szabad mozgást és a munkavégzést is. A műtét a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az emlő alsó részéből veszünk ki általában egy körcikkely alakú darabot. Az emlőbimbó ezek után megfelelő magasságba kerül, és a mirigyállományt pedig megformázzuk.

A megfelelő időzítés: szülés előtt vagy után?

Mivel a beavatkozás a tejcsatornákat is érintheti, a plasztikai szakértő szerint jobb gyermekszülés utánra halasztani. „A műtét bonyolultságát az okozza, hogy szélsőséges esetekben 15-20 centiméterrel is emelni kell a mellbimbót, és annak vérellátását, idegellátását, s lehetőleg a kivezető tejcsatornákat meg kell tartani, mivel az utóbbiak átvágása később szövődményeket okozhat a szoptatásnál.”

Túlsúlyos nőknél nagyobb a kockázat?!

A plasztikai műtétekre jelentkezők közül sokan elfelejtik, hogy a méretcsökkentéssel járó mellplasztikais műtét, melynek bizony lehetnek szövődményei is. A túlsúly fokozza a kényelmetlenségeket, így érdemes megszabadulni a felesleges kilóktól. „Mellkisebbítő műtétet is inkább akkor érdemes végeztetni, amikor könnyebbek vagyunk, egyrészt mert a műtét utáni fogyókúra során a mellek mérete is csökken, és ismét megereszkedhetnek a tartóizmok, másrészről a túlsúlyos nők nagyobb kockázattal számolhatnak mellplasztika esetén, mivel a műtét több szövődménnyel járhat. A beavatkozást követően gyulladás, bakteriális fertőzés és vérzés lényegesen gyakrabban fordulhat elő, mint normális testsúlyú páciensek esetében”- hangsúlyozza Varga doktornő. Így mind a műtéti beavatkozásra váró páciens, mind a plasztikai sebész közös érdeke, hogy ezt a kockázatot operáció előtt részletesen megbeszéljék és minimalizálják.

Hasznos tudnivalók

Műtét előtt érdemes végig gondolni, hogy…

1. … a nagyobb kimetszések után előfordulhat a bimbó, bimbóudvar, sőt nagyobb bőrterületek érzészavara is.

2. … szoptatási nehézség gyakrabban alakulhat ki.

3. … a hegek gyakran korrekcióra szorulnak egy- két év után, mert a feszülés alatt gyógyuló hegszövet kiszélesedik.

Amire érdemes odafigyelni!

1. Törekedni kell a teljes testi- lelki egészségre! A műtét kimenetele szempontjából ez a legfontosabb, emiatt szükséges a részletes kivizsgálás illetve emlőszűrés is.

2. Minél nagyobb az emlő, minél lejjebb van a bimbó a kívánatoshoz képest, illetve minél nagyobb a túlsúly, a műtét szövődményei annál gyakoribbak, éppen ezért feltétlenül szükséges a normál testsúly elérése, mielőtt a műtétre vállalkoznánk!

Műtét után?

1. Az esetleges fájdalom mérséklésére leghatékonyabb a száraz hűtés.

2. Műtét után gyógymelltartó viselése szükséges hosszú távon, az első hónapban még éjszaka is. A későbbiekben sportoláshoz erős sportmelltartó viselése a legalkalmasabb.

3. Fizikai megterheléstől, különösen a karok, mellizmok megerőltetésétől 4-8 hétig tartózkodni kell.

(Szerző: Dr. Varga Klára)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.