Mammográfia - több, mint rákszűrés

Medipress
megjelent:

A rutinszerű mammográfiai vizsgálat képes kimutatni az emlőartériák meszesedését, emiatt alkalmazni lehetne a szív-, és a vesebetegek kockázatának meghatározására – olvasható a Clinical Journal of the American Society of Nephrology legfrissebb számában.

A mammográfia kimutatja az emlőben az érfalak meszesedését, ami a végstádiumú vesebetegek mintegy kétharmadában egy jellemző elváltozás. Vagyis Dr. W. Charles O'Neill (Emory Egyetem, Atlanta) eredményei szerint, a meszes falú artériák megjelenése egy specifikus jel: a krónikus vesebetegség előrehaladását, a veseelégtelenség megnövekedett kockázatát mutatja.

Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról

Ugyanakkor a meszesedési folyamat, a szívkoszorúerek falát sem hagyja érintetlenül, ez az oka annak, hogy vesebetegek esetén megnő a szívinfarktus kockázata. A kalcium-lerakódás általában nem csupán a verőerek belső rétegét, de a középső rétegét is érintheti. A megkeményedett érfal azután véráramlási zavarokat von maga után.

Ennek ellenére a középső rétegre kiterjedő elváltozást, eddig igen nehezen mutatták ki. Dr. O'Neill és munkatársai egy bevezető vizsgálat során, vesebetegekből származó emlőartériás szövetmintákat tanulmányoztak, és mind a 16 mintában a középső rétegre kiterjedő meszesedésről számoltak be, a belső réteg nem volt érintett.

Vesebetegséget is megmutat a mammomgráfia?

Ezután rutin mammográfia segítségével tanulmányoztak 71 vesebeteg hölgyet, a betegek 63 százalékában találtak meszes verőereket. A nem vesebeteg esetén, az emlőerek meszesedése sokkal alacsonyabb arányban, 17 százalékában fordult elő. A vesebeteg hölgyek 36 százalékánál már korábban, még a végstádium előtt felismerték az emlő artériáinak meszesedését. Vagyis a krónikus vesebetegség érelmeszesedést von maga után, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A vizsgálat érdeme, hogy viszonylag korán jelzi ezt a megnövekedett kockázatot.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.