Így mutatható ki a terhességi magas vérnyomás

MTI
megjelent:

Az anyagcserével összefüggő 45 különböző vegyületet találtak, amelyek szintje más volt azoknál, akiknél később kialakult a preeklampszia elnevezésű állapot, így a kutatók szerint egy teszt alapjául szolgálhat ezek mérése.

Egy ilyen "metabolikus ujjlenyomat-vizsgálat" nők ezreinek életét mentheti meg - tudatta közleményében Philip Baker kutatásvezető, a kanadai Alberta Egyetem munkatársa. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan teszt, amellyel meg lehetne állapítani, hogy a terhességi magas vérnyomás melyik állapotos kismamánál fejlődik ki.

A helyes vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól.
Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?

A preeklampszia a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot, akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve. Az anyát szívroham, szélütés és cukorbetegség veszélyezteti, a baba koraszülött lehet, és egész életében a szövődmények következményeitől szenvedhet.

A szakemberek olyan nők vérmintáit elemezték a 15 terhességi hét körül, akiknél később kialakult preeklampszia, és olyanokét, akiknél nem. Mindkét csoportból hatvan-hatvan kismama adatait hasonlították össze.

"Azonosítottunk 40 szerves molekulát, melyek szintje következesen megemelkedett és 5-öt, melynek szintje csökkent a plazmában a 14. és 16. terhességi héten" - írták a Hypertension című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók. A vegyületek sorát ezután 14-re szűkítették, ezekből állt össze az állapotot végül 90 százalékos biztonsággal megjósló teszt.

Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek
A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti.
Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

(MTI)

Cikkajánló

Egészséges nyári viselet
Egészséges nyári viselet

Tippek a kényelemért.

Légszennyezettség
Légszennyezettség

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.