• Miért kedvezőtlen a sok konyhasó fogyasztása?

        Szerző: MTI

        A sok konyhasó azért kedvezőtlen, mert emeli a vérnyomást és így az agyi katasztrófák, a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezője.

        A kanadaiaknak legfeljebb fele tesz ételeibe kevesebb konyhasót, pedig többségük tudja, hogy a sós koszt rosszat tesz az egészségének.

        Hirdetés
        Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
        A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben

        Az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán, viszont olyan előadás is elhangzott, hogy a szívelégtelenség miatt kezeltek egész családja jelentősen csökkenti a sózást, hogy segítsen a betegen.

        A sok konyhasó azért kedvezőtlen, mert emeli a vérnyomást és így az agyi katasztrófák, a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezője.

        Azt is kimutatták, hogy az ételekbe belefőzött, vagy az asztalnál rászórt konyhasó a verőerek rugalmasságát rontja.

        Vérnyomásmérés
        A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

        A legtöbb só azokkal az ennivalókkal kerül a szervezetünkbe, melyeket készen megvásárolunk: erősen sós a kenyér, a konzerv, a felvágott.

        Angliában kiszámolták, hogy ha az élelmiszeripar kevesebb sót tenne termékeibe, évente sok ezer, főleg magas vérnyomás miatt szélütést vagy szívrohamot szenvedő ember életét lehetne megmenteni. Kanadában Anna Farmer és Diana Mager 800 felnőttet kérdezett meg étkezési szokásairól.

        Bár tudták, hogy káros, mégsem csökkentették a sófogyasztást

        A részletes kérdőívet kitöltők 85 százaléka tudta, hogy az erős sózás emeli a vérnyomást és 80 százaléknak az volt a véleménye, hogy a kanadai étkezésben túlságosan sok a só, de ezeknek is legfeljebb a fele használt kevesebb konyhasót.

        A kutatók kiemelték, hogy éppen a kis gyermekeket nevelő családokban nem figyelnek eléggé erre a szempontra, pedig akkor célszerű a fiatalokat olyan ételekre szoktatni, melyekben kevés a só. A fiatal szülők olvassák el legritkábban a készételeken föltüntetett adatokat a só- és a zsírtartalomról, noha az a gyerekek szempontjából fontos lenne.

        Sandra Dunbar és munkatársai olyan amerikai családokat vizsgált, melyekben valakit szívelégtelenség miatt kezeltek. Az ilyen betegeknek sószegény kosztot kell fogyasztania, mert a sózás nem csak a vérnyomást emeli, hanem vízvisszatartást is okoz és ezért fokozódik a végtagduzzanat, az ödéma.

        A munkacsoport nem csak a betegeket tanította meg a megfelelő, sóban szegény étrend evésére és elkészítésére, hanem családjuk tagjait is.

        Már négy hónap múlva ezek a szívbetegek és családjuk tagjai lényegesen kevesebb sót tettek az ételbe, mint azok, akik ilyen külön oktatásban nem részesültek.

        A szívgyógyászok kiemelték, hogy ilyenkor nemcsak a beteget, hanem egész családját be kell vonni az utókezelésbe.

        (MTI)

        Módosítva: 2010.08.17 02:57, Megjelenés: 2010.08.17 02:57
      • Cikkajánló

        Rákgyógyítás

        Rákgyógyítás

        Támogatott tartalom

        Hogyan működik a mesterséges intelligencia a rákgyógyításban? (x)

        Inkontinencia

        Inkontinencia

        Cs. K., fordító

        Bőrápolási tippek inkontinenciában szenvedőknek.

        A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

        A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

        5 meglepő tény a magas vérnyomásról

        Ha hiányosak az ismereteink a magas vérnyomásról, az káros lehet számunkra. A magasvérnyomás-betegségben minden ötödik ember érintett, mégis sok, ebben a betegségben szenvedő ember nem tud betegségéről.

        A szívelégtelenség típusai

        Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

        Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

        Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

        Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

        Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Főleg a nőkre jellemző, hogy jéghidegre is le tud hűlni a lábuk.

        A szív és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

        A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

        Szívbetegségek és diéta

        A szív- és érrendszeri megbetegedések (a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség, magasvérnyomás) a népesség nagy részét érinthetik, ezért a megelőzésnek nagy jelentősége van.

        Szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, lehetséges szövődményei és a megelőzés lehetőségei

        A szív-és érrendszeri megbetegedések hazánkban a vezető halálokok. De miért és hogyan alakulnak ki ezek a betegségek és mit tehetünk, hogy megelőzzük a tragédiát?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.