Miért kedvezőtlen a sok konyhasó fogyasztása?

Szerző: MTI

A sok konyhasó azért kedvezőtlen, mert emeli a vérnyomást és így az agyi katasztrófák, a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezője.

A kanadaiaknak legfeljebb fele tesz ételeibe kevesebb konyhasót, pedig többségük tudja, hogy a sós koszt rosszat tesz az egészségének.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben

Az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán, viszont olyan előadás is elhangzott, hogy a szívelégtelenség miatt kezeltek egész családja jelentősen csökkenti a sózást, hogy segítsen a betegen.

A sok konyhasó azért kedvezőtlen, mert emeli a vérnyomást és így az agyi katasztrófák, a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezője.

Azt is kimutatták, hogy az ételekbe belefőzött, vagy az asztalnál rászórt konyhasó a verőerek rugalmasságát rontja.

Vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

A legtöbb só azokkal az ennivalókkal kerül a szervezetünkbe, melyeket készen megvásárolunk: erősen sós a kenyér, a konzerv, a felvágott.

Angliában kiszámolták, hogy ha az élelmiszeripar kevesebb sót tenne termékeibe, évente sok ezer, főleg magas vérnyomás miatt szélütést vagy szívrohamot szenvedő ember életét lehetne megmenteni. Kanadában Anna Farmer és Diana Mager 800 felnőttet kérdezett meg étkezési szokásairól.

Bár tudták, hogy káros, mégsem csökkentették a sófogyasztást

A részletes kérdőívet kitöltők 85 százaléka tudta, hogy az erős sózás emeli a vérnyomást és 80 százaléknak az volt a véleménye, hogy a kanadai étkezésben túlságosan sok a só, de ezeknek is legfeljebb a fele használt kevesebb konyhasót.

A kutatók kiemelték, hogy éppen a kis gyermekeket nevelő családokban nem figyelnek eléggé erre a szempontra, pedig akkor célszerű a fiatalokat olyan ételekre szoktatni, melyekben kevés a só. A fiatal szülők olvassák el legritkábban a készételeken föltüntetett adatokat a só- és a zsírtartalomról, noha az a gyerekek szempontjából fontos lenne.

Sandra Dunbar és munkatársai olyan amerikai családokat vizsgált, melyekben valakit szívelégtelenség miatt kezeltek. Az ilyen betegeknek sószegény kosztot kell fogyasztania, mert a sózás nem csak a vérnyomást emeli, hanem vízvisszatartást is okoz és ezért fokozódik a végtagduzzanat, az ödéma.

A munkacsoport nem csak a betegeket tanította meg a megfelelő, sóban szegény étrend evésére és elkészítésére, hanem családjuk tagjait is.

Már négy hónap múlva ezek a szívbetegek és családjuk tagjai lényegesen kevesebb sót tettek az ételbe, mint azok, akik ilyen külön oktatásban nem részesültek.

A szívgyógyászok kiemelték, hogy ilyenkor nemcsak a beteget, hanem egész családját be kell vonni az utókezelésbe.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

5 meglepő tény a magas...

Ha hiányosak az ismereteink a magas vérnyomásról, az káros lehet számunkra. A magasvérnyomás-betegségben minden ötödik ember érintett, mégis sok...

Alacsony vérnyomás: mivel jár és...

Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka...

Szívbetegségek és diéta

A szív- és érrendszeri megbetegedések (a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség, magasvérnyomás) a népesség nagy...

Szív- és érrendszeri betegségek...

A szív-és érrendszeri megbetegedések hazánkban a vezető halálokok. De miért és hogyan alakulnak ki ezek a betegségek és mit tehetünk, hogy...

A szív- és érrendszeri betegségek...

A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az...

A szívelégtelenség típusai

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem...

Hideg lábak: mi az oka és mit tehet...

Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a...

A szív és érrendszeri betegségek...

A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.