• Hogyan menjek vérvételre?

    Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

    A vérvételt senki sem szereti. Nem is szeretni kell, hanem elvégeztetni, ha "véradatokra" van szükség esetleges betegségünk felfedezéséhez, kezelésünk megtervezéséhez vagy ellenőrzéséhez.

    Bizonyos értékek (például "vércukor”) ujjbegy szúrásából eredő kis vércseppből is meghatározhatók. Cukorbetegség esetén az otthoni vércukor önellenőrzést éppen ez teszi lehetővé. Ez pedig legalább olyan fontosságú lehet mint a vérnyomás önellenőrzés.

    Hirdetés

    Vannak olyan vizsgálatok, amit csak laboratóriumban, vénából vett vérből lehet elvégezni. Ezek egy részét az étkezés jelentősen befolyásolja. Ilyenkor éhgyomorral kell a vérvételig maradni.

    Ez azt jelenti, hogy a vérvételt megelőző 12 órában (tehát általában este 8 órától) semmit nem ehet és vízen kívül mást nem is ihat! Ha ezt az alapszabályt nem tartja be, a vizsgálatnál félrevezető értékek születhetnek. Más esetben nem szükséges éhgyomorra a vérvétel és mintha a városba menne könnyű reggeli után is pontos eredményt kap.

    Mivel egy-egy alkalommal több laborértéket is meghatározhatnak, kérem, mindig kérdezzen rá a vizsgálatot kérő orvostól (aki a laborbeutalót adja!), hogy éhgyomorral menjen-e a laboratóriumba.

    Ha Ön "ájulós” vagy a korábbi vérvételnél valami panasza volt, kérem jelezze a vérvételt végző kollégának. Ilyenkor akár fekvő helyzetben is sor kerülhet a szúrásra és a vérvétel után rövid pihenésre is lehetőséget kap, hogy a kellemetlen élmény ne ismétlődjön.


    Vissza: Mit vigyek az orvoshoz, kórházba?
     

     

    Módosítva: 2009.04.17 18:58, Megjelenés: 2009.04.17 18:58
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, a testhez képest vékony végtagok. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

    Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.