Hogyan menjek vérvételre?

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A vérvételt senki sem szereti. Nem is szeretni kell, hanem elvégeztetni, ha "véradatokra" van szükség esetleges betegségünk felfedezéséhez, kezelésünk megtervezéséhez vagy ellenőrzéséhez.

Bizonyos értékek (például "vércukor”) ujjbegy szúrásából eredő kis vércseppből is meghatározhatók. Cukorbetegség esetén az otthoni vércukor önellenőrzést éppen ez teszi lehetővé. Ez pedig legalább olyan fontosságú lehet mint a vérnyomás önellenőrzés.

Vannak olyan vizsgálatok, amit csak laboratóriumban, vénából vett vérből lehet elvégezni. Ezek egy részét az étkezés jelentősen befolyásolja. Ilyenkor éhgyomorral kell a vérvételig maradni.

Ez azt jelenti, hogy a vérvételt megelőző 12 órában (tehát általában este 8 órától) semmit nem ehet és vízen kívül mást nem is ihat! Ha ezt az alapszabályt nem tartja be, a vizsgálatnál félrevezető értékek születhetnek. Más esetben nem szükséges éhgyomorra a vérvétel és mintha a városba menne könnyű reggeli után is pontos eredményt kap.

Mivel egy-egy alkalommal több laborértéket is meghatározhatnak, kérem, mindig kérdezzen rá a vizsgálatot kérő orvostól (aki a laborbeutalót adja!), hogy éhgyomorral menjen-e a laboratóriumba.

Ha Ön "ájulós” vagy a korábbi vérvételnél valami panasza volt, kérem jelezze a vérvételt végző kollégának. Ilyenkor akár fekvő helyzetben is sor kerülhet a szúrásra és a vérvétel után rövid pihenésre is lehetőséget kap, hogy a kellemetlen élmény ne ismétlődjön.

Tovább: Mit vigyek az orvoshoz, kórházba?

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Mekkora esélye van, hogy 5 éven...

Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.