Vérnyomáscsökkentés: Többféle gyógyszerrel hatásosabb

Medipress
megjelent:

Egy angol vizsgálat szerint, a magas vérnyomás kezelésében a gyógyszer kombináció hatékonyabb, mint egy gyógyszer alkalmazása önmagában.

A Lancetben megjkelent cikk szerint, a kombinációs kezelés jobb és gyorsabb eredményt hoz, kevesebb mellékhatással. Ez új megközelítés a hagyományos terápiával szemben, melyben a betegek először egyféle gyógyszert kapnak. Ha vérnyomásuk magas marad, ezt kiegészítik egy másik tablettával.

Ma közel 10 millió ember szenved magas vérnyomástól az Egyesült Királyságban. A Cambridge-i, a Glasgow-i és a Dundee-i Egyetem kutatói összesen 1254 hypertoniás beteget követtek nyomon 10 országban. Összehasonlították két gyógyszer, az alrisken és amlodipin hatását, ha külön-külön, illetve ha kombinációban adták a betegeknek.

A gyógyszerkombinációt szedő betegek vérnyomáscsökkenése, 25 százalékkal nagyobb volt az első 6 hónapban, átlagosan 6,5 Hgmm-rel volt kisebb a szisztolés vérnyomásuk. Ezen kívül kevésbé kellett attól tartani, hogy a betegek abbahagyják a gyógyszerszedést a mellékhatások miatt.

Morris Brown, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint, a vizsgálat „lesöpri az idők porát a magasvérnyomás terápiájáról. A legtöbb betegnek elég egy kombinált tablettát felírni.

Ez megóvja a stroke-tól és a szívinfarktustól is. A British Heart Foundation orvosigazgatója, Jeremy Pearson professzor ezt mondta: „Ez a vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a kezelés kezdetétől való kombinációs terápia biztonságos és hatékonyabb, mint a hagyományos kezelési mód.” A vizsgálatot a két gyógyszer gyártója, a Novartis finanszírozta. A kombinációs tablettát az Amerikai Egyesült Államokban tavaly törzskönyvezte az FDA.

(Medipress)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.