Leukémiát okozhat a hennafestés

MTI
megjelent:

Közvetlen összefüggést találtak a leukémia kialakulásának kockázata és a henna testfestés között. A megbetegedés közvetlen okozója - a feltételezések szerint - a testfesték oldószere, a benzol - írja a The Daily Telegraph című brit napilap.

Az Egyesült Arab Emírségek kórházaiban dolgozó kutatók a Leukaemia and Lymphoma című szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat, amely szerint az átlagosnál jóval nagyobb arányban jelentkeznek egyes leukémia típusok a helyi nők körében.

Az akut mieloid leukémia előfordulási aránya például általában azonos a férfiak és nők között, ám az Emírségekben 93 százalékkal gyakrabban jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál.

A szokások szerint a nők az Emírségekben főként kezüket és lábukat nagy felületen díszítik hennafestékkel, melyet még ma is sokszor benzolban oldanak fel. Mint a kutatók figyelmeztetnek, a benzol rákkeltő hatású, ráadásul a henna színezésére használt vegyületek között is vannak egészségre ártalmas anyagok, noha a henna éppen "természetes" termékként terjed egyre inkább más országokban is.

(MTI)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.