A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Egy kutatási eredmény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.

Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak füsttel és/vagy sóval tartósított húskészítményeket, jelentősen nő a leukémiás megbetegedés esélye – állítja egy tanulmány.

Kutatók 515 gyereket vizsgáltak, leukémiásokat és egészségeseket egyaránt, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sózott és/vagy füstölt húst vagy sózott és/vagy füstölt halat, 74 százalékkal nagyobb volt a leukémia kialakulásának esélye.

Azonban azoknál a gyerekeknél, akik főként zöldségeket és szójatermékeket (pl. tofu) kapnak, csak fele akkora volt a leukémia kockázata, mint a zöldségféléktől ódzkodó társaiknál.

A kutatás eredménye egyértelmű összefüggést mutat a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedés között, azonban nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

Veszélyes nitritek

A kutatócsoport tagja, Dr. David C. Christiani, a Harvard School of Public Health munkatársa szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen táplálkozási faktorok járulhatnak hozzá a leukémia kialakulásához. Mindenesetre korábbi és jelenlegi kutatási eredményükre támaszkodva azt ajánlja, hogy csökkentsük gyermekeink étrendjében a sóval és füstöléssel tartósított húsok mennyiségét.

Az ilyen tartósítási eljárás során a húshoz sót, cukrot és nitriteket adnak, majd alaposan megfüstölik. A nitritekből bizonyos anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrozaminok keletkeznek.

Ezzel ellentétben a zöldségek és a szója antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítenek a fent említett anyagok semlegesítésében. Ezt támasztja alá, hogy a füstölt húst gyakran fogyasztó gyerekek, amennyiben megfelelő mennyiségű zöldséget vagy szóját is fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg, mint akik nem ettek zöldséget, ám az ő szervezetükben is keletkeztek nitrozaminok a füstölt és sózott ételek fogyasztásának következtében, ezért a legjobb a füstölt és sózott ételek teljes kiiktatása minden gyermek és valamennyiünk étrendjéből.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ReutersHealth
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

A leukémia tünetei és...

A leukémiák kezdeti tünetei általánosak lehetnek, ezért nehéz lehet a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt nem azonnal fordulnak a betegek...

A nyirokrendszer daganatai

A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy lymphomák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek...

A leukémia típusai

A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más...

Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-lel. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a...

A krónikus myeloid leukémia (CML)...

A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a...

A Castleman-betegség

A Castleman-betegség (angiofollicularis nyirokcsomó hyperplasia vagy túltengés) a ritka betegségek közé tartozik, egy atípusos limfoproliferatív...

Leukémia és gyermekvállalás

Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.