Krónikus limfocitás leukémia (CLL) - a legszelídebb leukémia

Well PR
megjelent:

A leukémia (fehérvérűség) vérképzőszervi rákos megbetegedés, amelyet a csontvelőben található vérképző sejtek féktelen szaporodása okoz. A burjánzó sejtek addig szaporodnak, amíg kitöltik a csontvelőt és gátolják az egyéb vérsejtek képződését.

Emellett a leukémiás betegek kóros fehérvérsejtjei nem tudják ellátni feladatukat, legyengül az immunrendszer, és nem lesz képes leküzdeni a szervezetbe jutó kórokozókat, baktériumokat, vírusokat. A burjánzó sejtek gátolják a vörösvérsejt- és a vérlemezke-képzést is.

A leukémiának lefolyása szerint 2 fajtáját különböztetjük meg: az akut, azaz hirtelen fellépő leukémiát illetve a krónikus, azaz lassan kialakuló és lassú lefolyású leukémiát. Az utóbbi csoportba tartozó, a fehérvérsejtek egy adott típusából, az úgynevezett nyiroksejtekből vagy limfocitákból kiinduló krónikus leukémiát krónikus limfocitás leukémiának, röviden CLL-nek nevezzük.

Az egyik leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia típus a CLL, amely az összes leukémiás eset mintegy 20-30%-át teszi ki [1]. A betegségnek gyakran tünetei sincsenek, így sokszor véletlenül, rutinvizsgálat során derül ki.

A tünetmentes leukémia általában nem igényel kezelést sem, sőt az életkilátásokat sem rontja jelentősen, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a leukémia egy szelídebb formája. Van, amikor tünetekkel jelentkezik a betegség, ilyenkor a beteg nyirokcsomó megnagyobbodást észlel, gyengeséget, fogyást, éjszakai izzadást, lázat érez, a laboreredmény pedig vérkép eltéréseket, vérszegénységet mutat.

A betegek jelentős részénél a diagnózis pusztán vérvizsgálattal megállapítható.

Ilyenkor a rutinvérképnél részletesebb teszteket végeznek, melyek során a kóros fehérvérsejteket és ezek genetikai, molekuláris tulajdonságait térképezik fel. Ha a diagnózis így sem teljesen egyértelmű, szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra is, például csontvelő vizsgálatra, nyirokcsomó mintavételre vagy képalkotó vizsgálatokra.

A krónikus limfocitás leukémia kezelése:

Ma már több lehetőség közül választhatnak a kezelőorvosok.

  • kemoterápia - napjainkban viszonylag ritkán alkalmazzák,
  • célzott kezelések, melyek a kóros sejteken belüli jelátviteli folyamatokat befolyásolják, és ez vezet a sejtek pusztulásához,
  • az antitest kezelések pedig a sejtek felszínén található molekulák ellen hatnak.

Az egyes kezelések akár kombinálhatók is. A kezelőorvos minden esetben egyénileg választja ki az adott beteg számára leghatékonyabb kombinációt.

Ilyenkor rendkívül sok tényezőt vesznek figyelembe az orvosok: fontos a beteg életkora, egyéb betegségei, a kóros sejtekben jelenlévő génmutációk; de a beteg munkája, foglalkozása, életkörülményei is befolyásolhatják a kezelés megválasztását, azaz a terápia gyakorlati megvalósíthatósága is fontos szempont.

A modern kezelések megfelelnek a nemzetközi szakmai ajánlásoknak, és jelenleg hazánkban TB-támogatással elérhetőek, a beteg számára térítésmentesek. Világszerte számos kutatás folyik a leukémia kezelési lehetőségei kapcsán, tehát a jövőben a kezelőorvosok nagy eséllyel még több módszer és lehetőség közül választhatnak, melyek még hosszabb túlélést és kedvezőbb életminőséget biztosítanak majdbetegeik számára.

A tájékoztató anyag az Abbvie támogatásával készült.

(Well PR)

[1] Krónikus limfocitás leukémia

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.