• A nők tüdeje tíz évvel hamarabb fejlődik ki teljesen

    Szerző: MTI

    A nők tüdeje tizennégy éves korukra teljesen kifejlődik, a férfiaké csak tíz évvel később, huszonnégy éves korukra - olvasható egy spanyol tanulmányban.

    Palma de Mallorca-i székhelyű Fejlett Légzésgyógyászat Nemzetközi Központ-Caubet Alapítvány által folytatott kutatás azt is állítja, hogy a korral a nők tüdejének működése lassabban romlik, mint a férfiaké.

    Hirdetés

      Tünetellenörző


    Kíváncsi, hogy panaszai milyen betegségre utalhatnak? TÜNETELLENÖRZŐ>>

    A Spanyol Tüdőgyógyászati és Mellkassebészeti Társaság tagja, Joan B. Soriano által vezetett kísérlet eredményeit, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című amerikai folyóirat első júliusi számában teszik közzé.

    A kutatás arra is rávilágít, hogy a dohányzás káros hatásai egyformán érintik mindkét nemet, a dohányzás elhagyása pedig lassítja a tüdőműködés korral járó romlását - mondta el Soriano, aki előrebocsátotta a tanulmány néhány következtetését.

    A genetikai faktorokon kívül más tényezők is befolyásolják, hogy a dohányzó ember szervezetére a dohányzás kisebb vagy nagyobb mértékben hat-e.

    A tanulmányból egyértelműen kiderül, a dohányzás abbahagyásának bármilyen életkorban jótékony hatása van, természetesen minél korábban hagyja el valaki ezt a szokást, annál nagyobb.

    A kutatás osztrák és amerikai kutatók részvételével folyt, és felhasználták hozzá egy másik, az amerikai Framinghamben több mint ötezer főn végzett kutatás adatait.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.06.23 12:17, Megjelenés: 2009.06.23 12:17
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Az asztma diagnosztizálása

    Gyakori tüdőgyógyászati kórképek áttekintésével vesszük számba azokat a kivizsgálási metódusokat, melyeket a tüdőgyógyászok leggyakrabban alkalmaznak.

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzésének és a betegségek leküzdésének érdekében?

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

    A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan - főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy kutatás szerint a panaszok megjelenésében nemcsak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

    A tüdő hallgatózása

    A tüdők feletti hallgatózás felvilágosítást ad a tüdő légtartalmáról, a tüdő állapotáról és a hörgőkben lévő váladékról. A tüdők felett fonendoszkóppal vizsgálódva a levegő be- és kiáramlásakor keletkező rezgések által létrehozott légzési hang hallható.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kivizsgálása

    A krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) lassan és fokozatosan súlyosbodó funkciózavar (jellemzi, amely túlnyomóan nem visszafordítható, de hörgőtágítók vagy más kezelés hatására mérséklődhet a szűkület. A légúti szűkület a tüdőszövetet károsító gázok és részecskék hatására kialakuló, kóros gyulladásos reakciójának a következménye.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.