Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.

A Science folyóiratban megjelent új tanulmányban a Michigan Medicine kutatói által vezetett, a Harvard munkatársaival együttműködő csoport felfedezett egy speciális mechanizmust, amellyel az immunrendszer által használt itaconate nevű "fegyver" megcélozza a Mycobacterium tuberculosisz-t. A Mycobacterium tuberculosis évente több millió tuberkulózisos esetet okoz.

A propionát ártalmatlanítása az emberi szervezetből származó B12-vitaminra támaszkodik

A kutatók csak nemrég fedezték fel, hogy a baktérium-támadás alatt az immunrendszer nagy mennyiségben termeli az itakonátot. Ám eddig rejtély volt, hogy az itaconate hogyan hatástalanítja a betegséget okozó baktériumokat. Most kiderült, hogy a Mycobacterum tuberculosis baktérium “elrejti” az emberi immunsejteket és koleszterint használ fel a növekedéshez és a szaporodáshoz. Ennek a folyamatnak a során a baktériumok egy toxikus köztes terméket, úgynevezett propionátot állítanak elő, amelytől meg kell szabadulniuk. A propionát ártalmatlanítása az emberi szervezetből származó B12-vitaminra támaszkodik.

A kutatócsoport be tudta bizonyítani, hogy az itaconate aktivált formája, az itaconyl-CoA, blokkolja a B12-függő utat a tuberkulózis baktériumban, ezzel pedig megakadályozza, hogy az propionátot használjon növekedéshez. Sőt, az itakonyl-CoA / B12 koenzim reakciója egy stabil biradikális anyagot képez, amely bő egy óra alatt elhal. (A biokémiában a “biradikális” olyan gyök, amely két párosítatlan elektront tartalmaz a molekula különböző pontjain úgy, hogy a gyök-központok függetlenek egymástól.)

Sőt, az elhalt anyag még létező állapotáról egy másik intézetben sikerült 3D képet is készíteni. “Ez az első eset, amikor valaki látta ezt a biradikális képet" - mondta Markus Ruetz, a biológiai kémia tanszékének vezetője. Majd hozzátette: "Ha megértjük, hogy egy enzim hogyan alkalmazhatja ezt a reaktivitást, akkor lehetővé tehetjük a módszer újbóli megismétlését, és ez felbecsülhetetlen értékű lehet a biokémia szempontjából".

Olvasson tovább! A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

Forrás: WEBBeteg
Sz. M., fordító; medicalxpress.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Mi történik, ha az oltás két dózisa között alakul ki?

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Mire figyeljünk inhalálás esetén?...

Megfázás, asztma, COPD... A légúti betegségek kezelésében fontos szerep jut az inhalációs terápiának, amely során a gyógyszerek, gyógyhatású...

Amit a B12-vitaminról tudni kell

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése, a cyanocobalamin...

B12-vitaminban gazdag élelmiszerek

A B12-vitamin (cianokobalamin) fontos vitamin a szervezetünk számára, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.