Új jogi lehetőség a gondnokság szigorának enyhítésére

KézenFogva Alapítvány
megjelent:

A támogatott döntéshozatal 2014. március 15-től az új polgári törvénykönyv által bevezetett jogintézmény. Közel 60.000 embert érint.

Lényege, hogy a belátás képességének kisebb mértékű csökkenése miatt döntéseiben támogatásra szorulóknak döntési segítséget biztosít anélkül, hogy korlátozná az érintett személy cselekvőképességét. Igénybevételével az érintett személy tehát továbbra is teljes cselekvőképességgel rendelkezik ügyei intézése során, a döntéseinek támogatása azonban jogilag elismert formát ölt.

Magyarországon jelenleg 57 944 fő áll gondnokság alatt, elsősorban őket érintheti a támogatott döntéshozatal intézménye. Feltételezhető, hogy az értelmi fogyatékossággal, pszicho-szociális fogyatékossággal élő, a szenvedélybeteg, az időskori demencia miatt segítségre szoruló, esetlegesen a hajléktalan személyek közül többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Nagyon fontos, hogy a támogatott döntéshozatal a támogatott és a támogató személy közötti bizalmi viszonyon alapul és igazi partnerségi kapcsolat lehet. A segítség mértékét minden esetben a támogatott személy szükséglete és az adott helyzet, probléma határozza meg. A támogató soha nem járhat el a támogatott személy helyett és nevében, csak segítséget, tanácsot adhat a hozzá fordulónak. A segítség mértékét mindig az adott személy szükséglete és az aktuális helyzet, probléma határozza meg.

A demens, szellemileg leépült beteg ellátása

Mi is a demencia? A demencia az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és tanulási képesség károsodik. A demens, szellemileg leépült beteg ellátása

Tekintve egy konkrét példát, ha egy enyhén értelmi fogyatékos embert valamilyen jogi sérelem ér és van kirendelt támogatója, akkor kérheti, hogy a bírósági eljárás során a támogatója is jelen legyen és őt segítse, számára mindent elmagyarázzon. Előfordulhat olyan eset is, hogy egy enyhén értelmi fogyatékos gyermek édesanyja már hivatalosan nem lehetne jelen egy tárgyaláson, mert gyermeke már elmúlt 18 éves, amennyiben azonban ő a kirendelt támogatója, lehetősége nyílik továbbra is jelen lenni. Támogatóként segíthet megfogalmazni gyermeke akaratát, segíthet a döntéshez szükséges információk megszerzésében, elmagyarázhatja azokat a tartalmakat, amelyek nem érthetőek a számára.

A Kézenfogva Alapítvány a támogatói és gondnoksági rendszer kapcsán 2014 áprilisától részt vesz egy nemzetközi projektben, melynek lényege, a hivatásos támogatók és gondnokok képzését és érzékenyítését segítik elő.

(Kézenfogva Alapítvány)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.