• Mit tehet a lakás penészesedésének megelőzése érdekében?

    Szerző: WEBBeteg

    Hogyan kerülheti el, hogy otthonában megtelepedjenek a penészgombák?

    • Gondoskodjon lakása/háza rendszeres szellőztetéséről. A légterekben a levegő relatív páratartalma akkor ideális, ha 40-60 százalék közötti.
    • A lakás légterének felfrissítése rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg a legjobban. Hideg szobába ne szellőztesse át meleg helyiségek levegőjét.
    • Ellenőrizze időnként azokat a zugokat, felületeket, amelyek a penészesedés szempontjából veszélyeztetettek, ilyenek a szekrények és faburkolatok mögötti területek, valamint a csempék. Ezekkel ellentétben a mész- és szilikátfestékeken a penészgomba nem tud megtelepedni.
    • A zöldségeket és gyümölcsöket tárolja hűtőszekrényben.
    • Lehetőség szerint frissen fogyassza az élelmiszereket, ne fogyasszon olyan ételt, aminek lejárt a szavatossága! Ne halmozza fel az élelmiszereket!
    • A konyhai hulladékot minél előbb vigye ki az utcai szeméttárolóba.
    • A lakásban tartott növények cserepeiben és a virágföldben is könnyen megtelepednek a penészgombák. Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, ne locsolja túl a növényeket, és cserélje gyakran a virágföldjüket. A hálótérben egyáltalán ne tartson szobanövényt.
    • Távolítsa el a légnedvesítőket, párásítókat a fűtőberendezések közeléből.
    • Rendszeresen ellenőriztesse és tisztíttassa szakemberrel a klímaberendezéseket, fűtőtesteket, konvektorokat, kazánokat, bojlereket, páraelszívókat!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.06.05 05:06, Megjelenés: 2017.11.24 15:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az immunrendszer penészgombákkal, illetve penészgombaspórákkal szembeni fokozott, illetve túlzott reakciójáról van szó.

    A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

    Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

    A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

    Többet ésszel, mint penésszel

    Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új technológiáktól (genetikailag módosított élelmiszerek) félnek. Az egyre tudatosabb és nagyobb létszámú népesség folyamatosan megköveteli az elegendő, jó minőségű, biztonságos és széles kínálatot nyújtó élelmiszerellátást.

    Új, vagy régi? A penész nem válogat

    A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa osztja meg velünk tapasztalatait.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások