Mit tehet a lakás penészesedésének megelőzése érdekében?

Szerző: WEBBeteg

Hogyan kerülheti el, hogy otthonában megtelepedjenek a penészgombák? Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat.

  • Gondoskodjon lakása/háza rendszeres szellőztetéséről. A légterekben a levegő relatív páratartalma akkor ideális, ha 40-60 százalék közötti.
  • A lakás légterének felfrissítése rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg a legjobban. Hideg szobába ne szellőztesse át meleg helyiségek levegőjét.
  • Ellenőrizze időnként azokat a zugokat, felületeket, amelyek a penészesedés szempontjából veszélyeztetettek, ilyenek a szekrények és faburkolatok mögötti területek, valamint a csempék. Ezekkel ellentétben a mész- és szilikátfestékeken a penészgomba nem tud megtelepedni.
  • A zöldségeket és gyümölcsöket tárolja hűtőszekrényben.
  • Lehetőség szerint frissen fogyassza az élelmiszereket, ne fogyasszon olyan ételt, aminek lejárt a szavatossága! Ne halmozza fel az élelmiszereket!
  • A konyhai hulladékot minél előbb vigye ki az utcai szeméttárolóba.
  • A lakásban tartott növények cserepeiben és a virágföldben is könnyen megtelepednek a penészgombák. Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, ne locsolja túl a növényeket, és cserélje gyakran a virágföldjüket. A hálótérben egyáltalán ne tartson szobanövényt.
  • Távolítsa el a légnedvesítőket, párásítókat a fűtőberendezések közeléből.
  • Rendszeresen ellenőriztesse és tisztíttassa szakemberrel a klímaberendezéseket, fűtőtesteket, konvektorokat, kazánokat, bojlereket, páraelszívókat!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A penészgomba-allergia okai és...

Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

Többet ésszel, mint penésszel

Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékok...

Új, vagy régi? A penész nem válogat

A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.