• Hideg végtagok - Mi okozhatja?

    Szerző: WEBBeteg

    A hideg nagy megterhelést jelent a keringési rendszerünknek.

    Főleg a nőkre jellemző, hogy hidegben nagyon könnyen le tud hűlni a lábuk, és nehezen tud újra felmelegedni. Ennek oka, hogy testükben az izom aránya körülbelül 25 százalék, ezzel szemben a férfiak szervezetében 40 százalék körüli. Így a nők izommozgással kevesebb hőt tudnak termelni.

    A szervezet elsődleges feladata a létfontosságú szervek védelme, számukra megfelelő hőmérséklet (36-37 oC) biztosítása. Szervezetünk csak akkor fordít energiát a végtagok, az orr és a fülek felmelegítésére, ha a belső szerveink védve vannak. Az erek szállítják a vért a szervekbe, testrészekbe. Azért, hogy a hidegben a létfontosságú szerveknek jusson elegendő hő, az erek összeszűkülnek a test perifériáin, és végtagjaink lehűlnek.

    Mit tehet végtagjai lehűlése ellen?

    A megelőzés érdekében:

    • Öltözzön rétegesen, viseljen kesztyűt, sapkát, sálat, meleg harisnyát, illetve zoknit!
    • Az erek egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Kerülje a kávét és a szénsavas italokat! Hideg időben kellemes hatású a meleg leves és a meleg italok, például tea fogyasztása.
    • Az ereit edzheti váltófürdővel, vérkeringését javíthatja ujjai, lábujjai rendszeres tornáztatásával. Az óramutató járásával megegyező irányba lábfejével/csuklójával végezzen körkörös mozdulatokat, majd nyújtsa ki és hajlítsa be lábujjait/ujjait.
    • Ne viseljen se túl szoros lábbelit, se túl szoros zoknit!

    Ha már lehűltek a végtagjai, próbálja meg serkenteni vérkeringését. Ehhez a következő módszereket próbálhatja ki:

    • Vegyen meleg lábfürdőt! A víz kiindulási hőmérséklete kb. 33 oC-os legyen, két percenkét öntsön hozzá ennél melegebb vizet, míg a víz hőmérséklete el nem éri a 40 oC-ot.
    • A gyengéd talpmasszázs javítja a vérkeringést. Vérkeringést serkentő krémeket is használhat.
    • Melegítheti végtagjait meleg vizes palackkal vagy patikákban kapható thermotasakkal.
    • Az említett ujj- és lábujjgyakorlatok ez esetben is alkalmazhatók.

    A fenti tanácsok azokra az enyhe esetekre vonatkoznak, ha hűvös időben mezítláb tartózkodik a lakásban, fürdés után vagy a lakás szellőztetését követően hűlnek le végtagjai, esetleg azért, mert sokáig ül egy helyben, vagy ha takaró alatt nagyon nehezen tudnak felmelegedni végtagjai. Fagyási sérülések esetén feltétlenül forduljon orvoshoz, mert ezek ellátása orvosi, esetenként kórházi kezelést igényel!

    Betegséget is jelezhet, ha folyton hidegek a végtagjai!

    A külső hőmérséklettől függetlenül, állandóan hűvös vagy hideg tapintatú végtagok betegségre utalhatnak, amit minden esetben ki kell vizsgáltatni. A háttérben valószínűleg komoly kórállapot(ok) húzódnak meg.

    A folyton hideg kéz és hideg láb hátterében valamilyen keringési vagy idegrendszeri probléma áll, ami a végtagok rossz vérellátását okozza.

    A vegetatív idegrendszer befolyásolja a vérkeringést. Ha a végtagok erei összehúzódnak, a végtagok vérellátottságának mértéke csökken és ennek következményeként a végtagok hőmérséklete is csökken. Nőknél gyakoribb a probléma.

    Mi okozhatja az érszűkületet?

    A perifériás erek szűkületét számos betegség okozhatja, így többek között például:

    • generalizált érszűkület (atherosclerosis),
    • cukorbetegség,
    • alacsony vérnyomás,
    • pajzsmirigy-rendellenességek,
    • stresszes életmód,
    • dohányzás,
    • túlzott koffeinfogyasztás,
    • az érrendszer bizonyos gyulladásos állapotai,
    • vibrációs ártalom által kialakított állapotok, mely ártalom legtöbbször munkahelyi hatásként lép fel,
    • bizonyos gyógyszerek.
    • A dehidratáció rontja a keringést a vér besűrűsödése miatt. Ez elsősorban időseknél fordul elő.
    • A Raynaud-kór viszonylag gyakori, a betegek háromnegyede nő. Hideg hatására vagy pszichés, érzelmi megterhelést követően a betegek ujjaiban levő ütőerek összeszűkülnek, emiatt hirtelen kiáramlik belőlük a vér, ezért a betegek kéz- (ritkán láb)ujjai mindkét oldalon, szimmetrikusan, rohamszerűen, fájdalmasan elfehérednek, elsápadnak. Ezt követően az ujjakban az érgörcs enyhülése után ismét megindul a véráramlás, ebben a fázisban az ujjak lilás színűek lesznek. A harmadik szakaszban a fájdalom megszűnik, és az ujjak vörössé válnak, kipirulnak. A tünetek meleg hatására enyhülnek. A rohamokhoz általában a kéz zsibbadása, bedagadása, "idegen, furcsa érzése" is társul. A Raynaud-kór önálló betegség.
    • A Raynaud-szindróma tünetei ugyanazok, mint a Raynaud-kóré, de azzal ellentétben nem szimmetrikusak, hanem aszimmetrikusan, általában csak ez egyik kéz 1-2 ujján jelentkeznek. A Raynaud-szindróma nem önálló betegség, hanem gyakran valamilyen autoimmun betegséghez (pl.: SLEszisztémás sclerosis) csatlakozik, vagy más kórkép áll a hátterében, mint például polycythaemia veramyeloma multiplex, carpalis alagút szindróma. A Raynaud-szindrómát bizonyos gyógyszerek (béta-blokkolók, orális fogamzásgátlók, kemoterapeutikumok) is provokálhatják, súlyosbíthatják.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.02.28 05:06, Megjelenés: 2017.01.13 16:40
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Miért lehet a hidegben megfázni?

    Ha nagyon fázunk, vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések, mint nyáron.

    A hideg idő veszélyes a szívre

    A hideg gyakran nagy kihívást jelent az élőlényeknek, ezalól az ember sem kivétel. A hideg idő a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen megterhelő és veszélyes lehet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha az infarktus figyelmeztető jeleit tapasztalja, mellkasi fájdalma van, azonnal hívjon mentőt! De miért is jelent rendkívüli veszélyt a hideg idő?

    A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

    Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás-jelentést, és úgy gondoljuk, az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk-e vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre.

    Magas vérnyomás télen - Miért és mennyivel lehet magasabb?

    A hideg időjárás hatására idősebbeknél hirtelen vérnyomás-emelkedés tapasztalható - derül ki egy francia kutatásból, mely 65 év felettieknél vizsgálta az időjárás és vérnyomás közötti összefüggést.

    Futás - Edzés hideg időben

    A csípősebb őszi reggelektől egészen a tavasz közepéig néha szenvedés a kinti - amúgy csodálatos élményeket kínáló - testedzés. Ha valami, hát egy intervall edzés megoldható sállal a száj előtt, fülvédővel és kapucnival: amikor a torokfájdalom elkezdődne, futásból érdemes gyaloglásra váltani, hogy a szapora légzés lassuljon, az edzést megkeserítő fájdalom elmúljon. Aztán ismét mehet a futás!

    Hideg kezek: Mi a teendő?

    A téli hidegben a lábunk, az orrunk, a kezünk és az ujjaink is nagyon lehűlnek. Ennek az az oka, hogy szervezetünk a létfontosságú szervek melegítésére törekszik és a perifériás testrészek vérellátása csökken. Akinek viszont állandóan hidegek a kezei, az lehet, hogy valamilyen betegségben szenved. A következőkben sorra vesszük a lehetséges okokat, és adunk néhány hasznos tanácsot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.