Vérveszteség pótlása - Az orvos válaszol

Dr. Tomonkó Magdolna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Tomonkó Magdolna, háziorvos, transzfúziológus

A férjem nagy mennyiségű vérhányás után vért kapott, de a hemoglobinja így is csak 90-es. Miért nem kapott annyi vért, hogy elérje a 130-as értéket? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A vérpótlás veszélyei

Hirtelen vérveszteség esetén annyi vért kap a beteg, amennyi a közvetlen életveszély elhárításához elegendő, mivel minden palack vér, újabb szövődmények forrása lehet. Minden palack más-más véradó vérét tartalmazza. Így minél több palack jut egy embernek, annál nagyobb az esélye a keresztreakciók fellépésének.

A gyomorfekély szövődményei

A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek - az egyszerű gyomorfekéllyel szemben - kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.
A gyomorfekély szövődményei

Kontrollálni kell a hemoglobin szintet, mert ha túl magas, trombózis következhet be. Az alacsonyabb hemoglobin szint, bizonyos mértékig védelmet nyújt egy újabb infarktus vagy trombózis ellen.

A vérpótlást, a szervezet egyensúlyának visszaállása érdekében sem szabad túlzásba vinni. Minél több vért kap valaki, annál jobban visszaszorul a saját vérképzése. Így elhúzódhat a gyógyulási idő.

A közvetlen életveszély elhárítása után hagyni kell, hogy a szervezet saját maga termelje meg a szükséges vérmennyiséget.

A folyamatot elősegíti az elveszített vas pótlása. Egyrészt ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint a máj, a vörös húsok, a paradicsom, a paprika vagy a cékla. Másrészt mesterséges vaspótlás is szükséges, gyógyszerek, multivitaminok és táplálékkiegészítők által.

Egy ilyen komoly vérveszteség után a vitamindús táplálkozás, a bő folyadékfogyasztás és a fokozatosan növekvő testmozgás mellett, türelem és idő szükséges a teljes felépüléshez.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Tomonkó Magdolna, háziorvos, transzfúziológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

A hematológiai megbetegedések során...

Miért fogékonyabbak a hematológiai betegek a fertőzésekre? Milyen fertőzések fordulnak elő gyakran náluk?

A Bernard-Soulier-szindróma (BSS)

A Bernard-Soulier-szindróma a vérzékenység egyik örökletes zavara. Nagyon ritkán előfordulhat más betegséghez társultan is, szerzett módon. Ritka...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.