• A túl gyakori vérátömlesztés jelentősen növelheti a fertőzés kockázatát

    Szerző: MTI

    A vérátömlesztés növelheti a tüdőgyulladás, a sebfertőzések és a véráram fertőzéseinek kockázatát - derült ki egy amerikai kutatásból.

    Vérmérgezés (szepszis)

    A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes (szindróma), amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei.>>

    A transzfúzió ritkább alkalmazásával minden 38 kórházi páciensből egynél meg lehetne előzni a komoly fertőzést. A legérzékenyebbek azok az idős páciensek, akik csípő- vagy térdműtéten estek át, náluk 30 százalékkal csökkent a fertőzés esélye, ha kevesebb volt a vörösvértest-átömlesztés.

    A vértranszfúzió az egyik leggyakoribb kórházi beavatkozás. Azonban minél több vörösvértestet kapnak a páciensek, annál nagyobb a fertőzés kockázata - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányt.

    A Michigani Egyetem és a VA Ann Arbor Healthcare System kutatói 21, véletlenszerűen kiválasztott, ellenőrzött vizsgálatot elemeztek, amelyek vérátömlesztésen átesett 8735 páciens bevonásával készültek. A transzfúziót vérszegénység esetén, vagy a műtétek során fellépő vérveszteség pótlására alkalmazzák.

    Hirdetés

    A tanulmány szerzői megvizsgáltak minden esetet, amelynél az egészségügyi ellátással kapcsolatos, donortól származó vér átömlesztése után fellépő fertőzést jelentettek: olyan súlyos kórképek voltak köztük, mint a tüdőgyulladás, a véráram- és sebfertőzés.

    Minél kevesebb vörösvértestet kap a páciens, annál kevésbé valószínű, hogy fertőzés alakul ki nála - állapította meg Jeffrey M. Rohde, a tanulmány vezető szerzője, a Michigani Egyetem Orvosi Karának belgyógyász-professzora.

    "Az ok valószínűleg az, hogy a páciens immunrendszere így reagál a donorvérre. A vérátömlesztés azok számára előnyös, akik súlyos vérszegénységben szenvednek, vagy komoly vérmennyiséget veszítettek, viszont azoknál, akiknél magasabb a vörösvértestek mennyisége, a kockázat nagyobb, mint a lehetséges előnyök" - fogalmazott a professzor.

    Az eredmények azt mutatták, hogy azon pácienseknél, akiknél korlátozó transzfúziós stratégiát alkalmaztak, 11,8 százalékos, míg a liberális módszerrel kezelteknél 16,9 százalékos volt a fertőzés kockázata.

    Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kockázata különösen magas volt azon pácienseknél, akiknek szepszisük, vagyis vérmérgezésük volt. (A szepszis a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakció, amelynek hátterében fertőzés áll.) A vérmérgezésben szenvedő betegeknél kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkeztek további fertőzések, ha több vérátömlesztést kaptak.

    A tanulmányt kísérő cikk szerzője, Jeffrey Carson, a Rutgers Egyetem Orvosi Karának tanára szerint klinikai próbákra lenne szükség, hogy megállapítsák, milyen értékek mellett optimális a transzfúzió.
    (http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140401162152.htm)

    (MTI)

    Módosítva: 2014.04.07 17:12, Megjelenés: 2014.04.07 17:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Sport

    Sport

    Sándor Judit, erőnléti edző

    Miért kell nyújtani? Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk? Cikkünkből megtudhatja.

    Rett-szindróma

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen.

    A nyirokrendszer daganatai

    A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy limfómák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek sokféle típusa, eltérő működése és elhelyezkedése, a betegségek genetikai háttere és molekuláris jellegzetességei vezetnek ahhoz, hogy a nyirokrendszer daganatai sokrétűek lehetnek, eltérő kezelési lehetőséggel és eltérő gyógyhajlamokkal.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.