Falus Ferenc: "Még négymillióan kaphatják el a H1N1 vírust"

Független Hírügynökség
megjelent: 2009.12.22.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, ha az oltottakat és a fertőzésen már átasett körülbelül félmillió embert összeadják, az azt jelenti, hogy potenciálisan még 4 millió ember kaphatja el a H1N1 vírust.

A múlt héten valamelyest csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma - mondta Székely Tamás kedden.

Az egészségügyi miniszter szerint mindez nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni az influenza elleni oltásokat, hiszen az adatok is azt bizonyítják, hogy ez a leghatásosabb megelőzési mód.

H1N1 vakcina - Zömében enyhe mellékhatásokat regisztráltak

Az eddigi 45 influenza fertőzéssel összefüggésbe hozható haláleset közül 26 beteg nem volt beoltva az új vírus ellen, 14 esetben pedig ezt még nem lehet tudni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatón résztvevő főigazgatója közölte: 249 bejelentést kaptak az oltás mellékhatásairól, ebből 54 volt olyan, ami súlyos szövődményre utalt.

A vizsgálatok egyébként minden olyan halálesetnél, ahol a beteg be volt oltva, azt állapították meg hogy ahhoz semmi köze nem volt a vakcinának.

Szepezdi Zsuzsa kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető: a H1N1 elleni oltás teljesen biztonságos.

Az egészségügyi miniszter az oltás mellékhatásaival kapcsolatban felhívta a figyelmet: a jelenlegi adatok alapján a magyar lakosság 26-27 százaléka van beoltva, tehát a 249 bejelentés azt jelenti, hogy az esetek nem egészen egy ezrelékében tapasztalható csak mellékhatás.

A bejelentett mellékhatások zöme egyébként: hőemelkedés, torokfájás, zsibbadás, fejfájás.

Dobogós helyen állunk az átoltottság tekintetében

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról

Magyarország jelenleg "dobogós" helyen áll Európában az átoltottáság terén, csak Svédország és Hollandia előzi meg - mondta az egészségügyi miniszter. A 9 millió lakosú Svédországban már 3,4 millió ember kapta meg az oltást, a 16 millió hollandból pedig 4,8 millió. Székely Tamás hozzátette: ennek ellenére az oltási kampányt folytatni kell.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy bár Magyarországon a beoltottak száma már több mint 2,5 millió az újinfluenza vírusa a becslések szerint a lakosság legalább 70 százalékát megfertőzi.

Ha az oltottakat és a fertőzésen már átasett körülbelül félmillió embert összeadják, az azt jelenti, hogy potenciálisan még 4 millió ember kaphatja el a H1N1 vírust. Hozzátette: az előrejelzések szerint ráadásul február végén március elején egy újabb második hulláma lesz a fertőzéseknek, sőt jövőre télen várható egy harmadik hullám is.

Romániában 37-en haltak meg az új influenza miatt

Romániában 37 személy vesztette életét az influenza új típusa miatt - közölte kedden a román egészségügyi minisztérium. Az elmúlt 24 órában újabb három ember vesztette életét. Mindhárom személy más betegségekben is szenvedett. Hétfőtől félszázzal nőtt a laboratóriumi vizsgálatok alapján regisztrált betegek száma, így eddig összesen csaknem 5300-an fertőződtek meg az influenza új típusával.
A korábbi napokhoz képest csökkent a betegek számának a növekedési üteme, ami vélhetően a hideg időjárással magyarázható. Továbbra is Bukarestben terjed leginkább a H1N1 vírus.
November végétől eddig több mint 75 ezer személy kapta meg az új influenza ellen védettséget nyújtó oltást. A román kormány három héttel ezelőtt összesen 1 millió 340 ezer adag vakcinát osztott szét az ország valamennyi megyéjében, de a lakosság fenntartásokkal fogadta, és kevesen vállalják a beoltatásukat.
(MTI)

Január 4-től további 20 oltópont nyílik meg

Körülbelül 80 ezer ember kapta meg egy hónap alatt a védőoltást az országban működő 204 oltóponton - mondta Molnár Kornélia.

A helyettes országos tisztifőorvos bejelentette: az oltópontok nagy része kedden bezár, de a két ünnep között az ÁNTSZ 20 oltóhelyén továbbra is egyszerűen megkaphatják térítésért a vakcinát azok, akik egyik rizikócsoportba sem tartoznak.

Hozzátette: Január 4-től pedig további 20 oltópont nyit ki újra, tehát összesen továbbra is 40 oltóhelyen lehet egyszerűen felvenni az oltást. Az oltópontok helyéről az ismert honlapokon, például a www.jarvany.hu-n lehet tájékozódni.

Valószínúleg a hideg idő és a beoltottak számának növekedése miatt csökkent az új fertőzöttek száma - mondta kérdésre válaszolva Székely Tamás.

Az egészségügyi miniszter egy másik kérdésre reagálva közölte: pontosan 591 olyan csecsemő van Magyarországon, akik súlyos légzőszervi illetve szívproblémákkal küzdenek és 2009. január 1 illetve június 30. között születtek. Ők azok, akik az ezer csecsemőre elég, adományba kapott, fél éves kortól is adható H1N1 elleni vakcinát megkaphatják.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hogyan gondozzuk a H1N1-es beteget?

A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az...

Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Hasznos tudnivalók az új influenzáról

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.