Gyermekbénulás elleni kampány idul

Szerző: MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint 85 millió öt év alatti gyermek beoltását tervezi gyermekbénulás ellen Nyugat- és Közép-Afrikában.

A tömeges vakcinálási kampány most szombaton indul a térség tizenkilenc országában az ENSZ-ügynökségek és a vöröskereszt részvételével.

400 ezernél több önkéntes és egészségügyi dolgozó vesz részt a főként a Rotary International jótékonysági szervezet által támogatott immunizálási műveletben. 2008 óta a térség kilenc országában tört ki gyermekparalízis (poliomyelitis) járvány, elsőként Nigériában.

A poliovírus elsősorban széklet útján terjed, kisebb mértékben cseppfertőzéssel, fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel. Bénulást, izomsorvadást és időnként halált okoz. Az immunizálás részeként a gyerekek két csepp orális (szájon át alkalmazott) vakcinát kapnak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Gyerekek oltása: jövőre hozhatja el...

Egy hatalmas lélekszámú népességi csoport tagjai még nem kaptak oltást – ők a gyerekek. De ez nem sokáig marad így. Május 10-én az FDA megadta a...

A járványos gyermekbénulás...

Heveny, vírusos, járványos megbetegedés, amely átmeneti vagy végleges izombénulásokat okoz. Európán jelentős poliomyelitis-járványok utoljára az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.