• Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    A félelem kisgyermekeknél hatványozottan jelentkezik. Mivel ők félelmüknek, szorongásuknak még nem tudnak megfelelő formában hangot adni, az elfojtott és ki nem fejezhető negatív érzelmek nagyobb károkat okoznak, mint a felnőttek esetében. Nem egyszerű a beteg gyermek orvosi ellátása, hiszen az orvosi váróteremben rossz érzésük tovább erősödik.

    Sokszor elkerülhetetlen, hogy gyermekünket orvoshoz vigyük. Próbáljunk a helyzetre minél alaposabban felkészülni mi magunk is, és a gyermeket is készítsük fel arra, hogy az orvosi rendelőben várhatóan mi fog történni. A felkészülést gyakoroljuk olyan időszakokban is, amikor nincs szükség az orvosnál tett látogatásra.

    Minél kevésbé kapcsolódik rossz élményekhez az orvos karaktere, annál jobban fogja viselni csemeténk a megpróbáltatásokat. Hagyatkozzunk gyermekük korlátlan fantáziájára, s minden lehetséges eszközt vessünk be a szorongás csökkentésének érdekében.

    Hirdetés

    Szorongáscsökkentő tippek

    • Meséljünk olyan meséket, amelyekben a doktor bácsi vagy doktor néni pozitív karakter, aki a jó ügyet szolgálja. Például meggyógyítja a szomszédban lakó vagy kitalált Pistikét, vagy gyermekünk kedvenc babáját, esetleg magát Fülest.

    • Gyermekünk életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően gyakran játsszunk orvososat. Játsszuk el, hogy a maci beteg, és a doktor bácsi segít rajta, hogy minél hamarabb meggyógyuljon és elmúljon a hasfájása, a torokfájása.

    • Játék orvosi eszközökkel hallgassuk meg a maci hátát, nézzünk bele a szájába, tapogassuk meg a hátát, mérjük meg a lázát. Ugyanezek a manőverek elvégezhetők tetszés szerint játékokon, családtagokon is. Engedjük gyermekünknek, hogy ő legyen a vizsgáló orvos.

    • Soha ne hazudjunk! Ha orvosi vizsgálatra indulunk csemeténkkel, soha ne mondjuk, hogy csak a boltba sétálunk.

    • Nagyobb gyermekeknek magyarázzuk el, hogy várhatóan mi fog történni a vizsgálat során, arra miért van szükség, illetve hogy az adott vizsgálat hogyan járul hozzá a gyógyuláshoz.

    • Amennyiben lehetséges, kérjünk előre időpontot a gyermekorvostól, hogy a váróban eltöltött idő a lehető legkevesebb legyen.

    • Várakozás közben tereljük el a gyermek figyelmét.

    • A vizsgálat során tartózkodjunk a gyermek közelében, ha lehetséges vegyük ölbe. A szülő fizikai közelsége, a vele való érintkezés megnyugtatóan hat a gyermekre.

    • Az orvosnál tett vizit végeztével dicsérjük meg gyermekünket akkor is, ha sírt, vagy tiltakozott a vizsgálat ellen. Semmiképpen ne nehezteljünk rá, hanem a dicséret után kezdjünk másik tevékenységbe, tereljük el figyelmét, hogy az esetleges negatív élményeknek ne legyen ideje rögzülni.

    • Ha nagyobb gyermekünknek kérdése van, tőlünk telhető módon válaszoljuk meg.

    Ne kedvetlenedjünk el, ha csemeténk mégsem viselkedett nagylányhoz vagy nagyfiúhoz méltóan az orvosnál! Tartsuk szem előtt, hogy bármennyire is megtettünk mindent a szorongás és félelem csökkentésére, gyermekünk érzelmeit nem képes úgy kordában tartani, mint a felnőttek, és ez nem is lenne kívánatos. Támogató és elfogadó szülői magatartással viszont sokat segíthetünk, hogy egy-egy orvosi vizsgálat ne vésődjön be traumaként gyermekünk lelkébe.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

    Módosítva: 2019.05.23 09:36, Megjelenés: 2018.04.13 09:41
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

    Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a gyermekem?

    Kezeljük még a tünet nélküli, egészségesnek látszó gyereket is úgy, mintha fertőzött volna. Hiszen bármennyire is a megszokott módon viselkedik, ő is potenciális vírushordozó lehet, nem csak az a gyerek, aki lázas, aki köhög - szól Novák Hunor gyermekorvos a szülőkhöz.

    Tévhitek a gyermekgyógyászatban

    Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik. Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekről számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetőek lesznek a tévedések.

    A leggyakoribb gyermekbetegségek

    Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.

    Tévhitek a gyermekbetegségekkel kapcsolatban

    Kétségtelen, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, és hajlamos minden olyan orvosi javaslatot figyelmen kívül hagyni, amely ugyan pillanatnyilag fájdalmas is lehet - mint például a fájós fül felszúrása -, ám hosszabb távon a gyermek egészségét szolgálja.

    Mi betegíti meg gyermekeinket?

    Mik a leggyakoribb gyerekbetegségek hazánkban, mi okozza ezeket és mire kellene a szülőknek jobban figyelniük?

    Új remény a ritka betegséggel élőknek

    Ma Magyarországon minden 10. családban olyan gyermek születik, aki a 6000 ritka betegség valamelyikével küzd és él együtt. Sajnos ezeknek a gyerekeknek nem mindegyike kezelhető, de sokszor azok is későn kapják meg a megfelelő ellátást, akik problémájára lenne megoldás.

    A szülői gondoskodás orvossal nem pótolható

    Dr. Drávai István gyermekgyógyász, háziorvos 35 éve van a pályán. A Sopronba az egyetemi évek után visszatérő doktor gyermekgyógyász háziorvosként dolgozik. Interjú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.