A magnézium legalább olyan fontos a gyermekek csontjainak egészségéhez, mint a kalcium

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az nem újdonság, hogy az orvosok a szülőknek azt javasolják, hogy a gyermekeik igyanak tejet és egyenek egyéb kalciumban gazdag ételeket hogy erős csontjaik legyenek.

De eljött az idő, hogy a szülőket arra figyelmeztessék a gyermekorvosok: győződjenek meg arról, hogy gyermekeik elegendő magas magnéziumtartalmú ételeket fogyasztanak-e. Merthogy a magnézium legalább olyan fontos a csontok egészségéhez, mint a kalcium. Ez derül ki egy tanulmányból, amelyet az Akadémiai Társaságok (PAS) éves ülésén mutattak be Washington DC-ben.

"Sok tápanyag kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyermekek egészséges csontokkal rendelkezzenek. Ezek közül az egyik legfontosabb magnézium" - mondta Steven A. Abrams, a FAAP vezető szerzője, a houstoni Baylor College of Medicine gyermekgyógyász professzora.

Az elfogyasztott és felszívódó magnézium mennyisége kulcsfontosságú előrejelző

A kutatók 63 egészséges, 4-8 év közötti gyermekeket toboroztak, akik előzőleg nem fogyasztottak multivitamint vagy ásványi anyagot. A gyermekeket kétszer egy éjszakára kórházba helyezték és megmérték a kalcium- és a magnéziumszintjüket. A kórházi tartózkodás alatt felszolgált összes étel és ital ugyanolyan mennyiségű kalciumot és magnéziumot tartalmazott, mint amennyit a résztvevők, a saját naplóik alapján egy tipikus napon elfogyasztottak. Az ételeket és italokat minden étkezés előtt és után lemérték, hogy meghatározzák, mennyi kalciumot és magnéziumot fogyasztottak a gyermekek.

A szülőknek mérleget is adtak gyermekük ételének megmérésére az első fekvőbeteg-tartózkodás után három napig otthon, majd a második kórházi tartózkodás előtt három napig otthon, hogy pontosan kalkulálhassák a kalcium- és magnézium-fogyasztást.

A kórházban a gyermekek kalcium- és magnéziumszintjét, stabil izotópok intravénás és orális beadását követően mérték meg. A vizeletüket 72 órán át gyűjtötték. A csont ásványi anyag tartalmát és sűrűségét a teljes test kettős energiájú röntgenabszorpciós módszerével mérték meg. Az eredmények azt mutatták, hogy az elfogyasztott és felszívódó magnézium mennyisége kulcsfontosságú előrejelzője volt annak, hogy milyen csontsűrűsége van, illetve lesz a gyermekeknek. Érdekes, hogy ugyanez az összefüggés kevésbé volt jellemző a kalciumra.

"Úgy gondoljuk: fontos, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott, egészséges étrendet fogyasszanak, jó ásványi anyagokkal, beleértve kalciumot és magnéziumot is" – összegezte a mérések eredményeit Dr. Abrams.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Magnesium may be as important to kid's bone health (medicalxpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.