Normális-e az orrfolyás fogzáskor?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve: 2021.12.29.

Sokan és gyakran úgy vélik, hogy a fogzás olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, láz, fájdalom, ingerlékenység és alvási problémák. Azonban a tudományos bizonyítékok ezen állítások mögött nem egyértelműek.

A kutatók sokféle következtetést vontak le az említett tünetek és a fogzás közötti kapcsolatról. Noha sok szakértő egyetért abban, hogy a fogzás nem okoz orrfolyást, a fogzás okozta stressz miatt azonban a csecsemő fogékonyabbá válhat a gyermekkori betegségekre.

Cikkünkben a fogzás és több tünet közötti kapcsolatot vizsgáljuk, beleértve az orrfolyást is. Ismertetjük azt is, hogy milyen tünetekkel jár a fogzás, melyek a csecsemőkori orrfolyás gyakori okai, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Okozhat-e a fogzás orrfolyást?

A csecsemők első foga körülbelül 6 hónaposan bújik elő, és általában 30 hónapos korra a kisdedeknek megvan mind a 20 foguk.

Az egyes fogak fogzási ideje általában 8 napig tart. Ez 4 nappal azelőtt kezdődik, hogy a fog áttörné a fogínyt, és még 3 napig tart.

Ez e cikk is érdekelheti Önt! Kell-e cumi a gyereknek?

Sok szülő észlel az új fog megjelenése előtt olyan problémákat, mint például az orrfolyás vagy a láz, azonban egyes szakértők úgy vélik, hogy ezek a tünetek nem kapcsolódnak közvetlenül a fogzáshoz.

A gyermekorvosok gyakran figyelmeztetnek, hogy a fogzás nem okoz orrfolyást, lázat, hasmenést vagy pelenkakiütést. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy közvetett kapcsolat állhat fenn, és hogy a fogzás stresszének következtében a csecsemők érzékenyebbé válhatnak a fertőzésekre, amelyek olyan tüneteket okozhatnak, mint az orrfolyás.

6 és 30 hónapos kor között a fogak megjelenésével az immunrendszer megváltozik. Ebben az időszakban csökken az a védelem, mellyel a csecsemő született, illetve amihez az anyatej által jutott. A csecsemő egyre inkább kapcsolatba kerül a szélesebb világgal, és egyre inkább ki van téve a gyermekkori betegségeknek. Ráadásul, mivel hajlamosak rágni a dolgokat a fogzás folyamán, a baktériumoknak is jobban ki vannak kitéve.

Melyek a fogzás általános tünetei? És mi az, ami inkább más problémára utal?

A fogzás fő jelei a következők:

 • nyáladzás
 • arckiütés, amely akkor következik be, amikor a nyál kis mennyiségben olyan ételt tartalmaz, amely irritálja a bőrt
 • fokozott vágy, hogy rágjon
 • nyűgösség
 • enyhe fogínyfájdalom, amelynek oka, hogy a száj baktériumai az új kitörésbe kerülhetnek az ínyben - nem minden gyermek érzi

A fogzás nem valószínű, hogy okoz:

 • túlzott sírást
 • magas lázat
 • a folyadék elutasítását
 • alvászavart
 • hasmenést vagy laza székletet
 • hányást
 • köhögést

Ez e cikk is érdekelheti Önt! Miért nem eszik a gyerek? Az étvágytalanság okai

A gyerekkori orrfolyás okai

Az orrnyálkahártya rendszeresen termel nyálkát, olyan folyadékot, amely az orr belsejét nedvesen tartja, és csapdába ejti a baktériumokat, még mielőtt azok még jobban behatolnának. A gyerekek általában a nyálkát a torokba szívják és lenyelik.

Az orrfolyás akkor fordul elő, ha a nyálka az orron át távozik, nem pedig lefolyik a torkon.

A nyálka lehet sűrű vagy híg, átlátszó vagy átlátszatlan. Az orrfolyás általában magától elmúlik.

A gyerekkori orrfolyás okai:

 • Hideg időjárás - Ez olyan reakciót válthat ki, amely a szervezetet több nyálka termelésére készteti.
 • Sírás - A könnyek az orrüregbe és az orrba juthatnak.
 • Irritáció - Az orrfolyás az allergéneknek vagy irritáló anyagoknak, például füstnek és szennyeződéseknek való kitettségből is eredhet.
 • Meghűlés és influenza - Ezek a vírusfertőzések okozhatják az orrüreg váladékkal való töltöttségét, ami elzáródást okoz, ami orrfolyást eredményez.
 • Akadály - Idegen test az orrban hasonló tüneteket eredményez.
 • Szinusz (orrmelléküreg) fertőzés, gyulladás - A szinuszok azok az üregek, amelyek az orrba ürülnek. Mivel a csecsemő orrmelléküregei még nem teljesen fejlődtek ki, ez a fajta fertőzés csecsemőknél nem gyakori.
 • Adenoid (orrmandula) fertőzés - Az adenoidok az orr hátoldalán lévő szövet. Gyermekeknél eme szövet fertőzése orrfolyást eredményezhet.

A következő okok kevésbé gyakoriak:

 • Choanalis atresia - Ez akkor fordul elő, ha a csont vagy a szövet az orr hátsó részét elzárja. Ha mindkét oldalon elzáródás van, azt az orvosok általában a születést követően észlelik. Ha azonban az elzáródás csak az egyik oldalt érinti, akkor egy ideig nem észlelhető.
 • Orrsövény-elváltozás - Az orrsövény csontos és porcos részből áll. Bizonyos esetekben az orrsövény az egyik oldalra támaszkodhat, és akadályt okozhat. Ez lehet ritkán veleszületett, vagy az orr sérüléséből is eredhet. Az orrsövényferdülés általában később, serdülőkorra alakulhat ki.
 • Orrpolipok - Ezek a szőlőszerű növekedések az orr bélésében az orrfolyáshoz vezethetnek. Csecsemőkorban nem jellemző, ritkán forul elő.
 • Orrciszták vagy tumorok - Ritka esetekben ezek akadályokat képezhetnek. A növekedés rákos is lehet, és gyakran csak az orr egyik oldalán fejlődik ki.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az orvosnak ellenőriznie kell minden olyan babát, aki vigasztalhatatlan vagy magas láza van. Ezek a tünetek középfülgyulladás esetén is előfordulhatnak.

Ha az orrfolyás nem szűnik, az olyan egészségügyi problémára utalhat, mint a fentiekben felsoroltak. Ha a csecsemő orra több mint 10 napig folyik, orvoshoz kell fordulni!

Olvasson tovább! Fogzás és a kisgyerekek fogainak ápolása

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A női húgyhólyag mikrobiomja A női húgyhólyag mikrobiomja

Mi történik, amikor felborul az egyensúlya?

Megfázás? Megfázás?

Így juthat túl jóval hamarabb a panaszokon.

Az orrdugulás, orrfolyás helyi, tüneti kezelése gyógyszerekkel

Az orrdugulás, orrfolyás vírusos betegség, de allergiához kapcsolódó kellemetlen tünet is lehet. Kezelésre orrcseppek, orrspray-k és orrkenőcsök...

Mire utal az orrváladék színe?

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában...

Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön a baba foga

Az első fogak előbújásakor számos kérdés felmerülhet a szülőkben. Mikor indul meg a folyamat? Normális-e, ha hőemelkedés vagy hasmenés kíséri?...

Miért nem eszik a gyerek? Az étvágytalanság okai

Gyermekeknél különböző okok vezethetnek étvágytalansághoz. Van, akinél rövidebb ideig tart, míg más gyerekeknél elhúzódó jellegű a probléma.

Mit kell tudni a tejfogakról?

Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban...

Fogzás - A tejfogak előtörése

A fogzás (szorosabb értelemben a 20 tejfog előbújása) általában 6-10 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az...

Kell-e cumi a gyereknek?

Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi...

A baba fogainak gondozása

A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.