• A diagnózis: Down-szindróma - Hogyan dolgozhatják fel a szülők?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter

    Szinte elképzelni is nehéz, milyen vegyes érzelmekkel szembesülnek azok a szülők, akiknek gyermeke Down-szindrómával születik. Ilyenkor talán még fontosabb egymás támogatása, mint máskor, azonban sokszor az apa és az anya reakciói teljesen eltérnek egymástól, és az ebből adódó nézeteltérések egyáltalán nem segítenek.

    Míg az egyik szülő erősnek és a hírrel szemben közömbösnek tűnhet, a másik kétségbeesett és aggodalommal teli. Sokszor hónapokba telhet, míg a szülők megértik egymás reakcióját, és még így is időbe telik, hogy felismerjék, mindketten a tőlük telhető legjobb módon próbálják feldolgozni az érzéseiket. 

    A Down-szindróma diagnózisa általában váratlanul, nehezen emészthető sokként éri a szülőket. Ilyenkor fontos, hogy a szülők feltétel nélkül, ítélkezés nélkül támogassák egymást.

    Hogyan lehet feldolgozni?

    Fontos, hogy a szülők beszéljenek egymással, szembenézzenek az érzéseikkel, és tudatosítsák, hogy ugyan ez nem egy ideális vagy tervezett helyzet, de együtt dolgozva rajta és tanulva róla le tudják győzni a félelmeiket és aggodalmaikat.

    Hirdetés

    A diagnózisra adott kezdeti reakciók nagyban meghatározzák a jövőt és a gyermek iránti érzelmeket. Ezért fontos, hogy ezek az érzések ne csapjanak át állandó vádaskodásba vagy egymás hibáztatásába! Teljesen normális, ha olyan módon reagál, amit sosem várt vagy gondolt volna magáról, vagy amit később talán sosem lesz képes megérteni. Az elfogadás ezért is nagyon fontos mindkét oldalról.

    Mindkét szülő egyformán fontos, és nem tisztességes, ha bármelyikük támogatás nélkül marad, vagy kizártnak érzi magát. Sokszor az egyik szülő akar teljes felelősséget vállalni a gyermekért és ebben nem fogad el segítséget. Előfordul, hogy az egyik szülő valami módon megpróbál kihátrálni a helyzetből, úgy gondolva, hogy nem áll készen a feladatra, vagy nem tudja, hogyan kezelje azt. Mindkét véglet negatív! Fontos megtalálni az egyensúlyt, és mindig emlékezni rá, hogy a gyermeknek mindkét szülő támogatására szüksége van.

    Ne szégyelljenek segítséget kérni vagy elfogadni azt a barátoktól, rokonoktól! Azzal, hogy próbálják bizonyítani a külvilág felé, hogy elég erősek és mennyire szeretik a gyermeküket, sok pár elszigeteli magát, és nem hajlandó segítséget elfogadni másoktól. Egy újszülött ellátása nem egyszerű feladat, és még nehezebb lehet, ha a gyermeknek különleges igényei vannak. A diagnózis érzelmileg kimerítő, megviseli az újdonsült szülőket, ezért különösen fontos, hogy érezzék mások szeretetét, támogatását. A segítség elutasítása, az elszigetelődés kimeríti a szülőket és felőrölheti a kapcsolatot.

    Beszéljenek meg minden szükséges lépést, ügyeljenek arra, hogy minden helyzetet családként, együtt kezeljenek! Szükségük lehet segítségre és támogatásra, de adjanak maguknak időt arra, hogy párként, együtt hozzák meg a gyermekükkel kapcsolatos döntéseket! Ne hagyják, hogy mások szóljanak bele, mikor osztják meg a hírt, hogyan teszik azt, vagy, hogy mások tegyék meg azt Önök helyett. Az Önök életéről, speciális helyzetéről és gyermekéről van szó, senkit nem kell bevonni a folyamat intimitásába, ha nem akarják.

    Ez a cikk is érdekelheti Hogyan mondja el idősebb gyermekének, hogy a kistestvére Down-szindrómás?

    Válasszák ki együtt a legjobb szakembereket gyermekük számára! Próbáljanak objektívek maradni. Ez akárcsak más, újdonsült szülők esetében, mindkettőjük számára egy tanulási folyamat, és a gyermekük, valamint a családjuk számára is fontos, hogy ezekben a kérdésekben is együtt tudjanak működni!

    Ne feledjék, az, hogy hogyan reagálnak a kihívásokra, a gyermek fejlődésének állomásaira, kihat őrá is, hiszen mindkét szülő viselkedési mintáit beépíti, reflektálja, és mindketten egyformán fontosak a számára! A legfontosabb lecke pedig az, hogy akárcsak gyermeküknek, nekünk, szülőknek is egyedi képességeket kell kifejleszteni, és azokat beteljesíteni.

    Portré Dr. Gruiz Katalin: az értelmi fogyatékos emberektől elleshetjük, hogyan lehet boldog, teljes életet élni

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, verywell.com
    Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta

    Legutóbb frissült: 2018.05.28 20:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

    Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    A meddőség jelenlegi helyzete

    A nagy populációkon elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb pár (100-ból kb. 84) esetében, rendszeres nemi élet mellett (hetente két-három alkalom) az első évben bekövetkezik a kívánt terhesség, majd a maradék (16 százalék) felénél a következő évben. Ezen adatok szerint tehát kb. a párok 8 százalékát érinti a szubfertilitás-infertilitás.

    Öt éve szeretnénk babát, három éve tudjuk, hogy nem lehet

    Nagyon gyorsan telnek az évek, már 37 éves leszek ebben az évben. Két éve házas vagyok, van gyerekem, aki 6 éves lesz, de nem a férjemtől, és most szeretnénk egy közös babát is. - N. és férje most a hatodik beültetésen vannak túl a lombikbébi programban. Történetükön keresztül a mesterséges megtermékenyítéssel járó küzdelmes időszakba tekinthetünk be.

    A szülőtartást törvény szabályozza hazánkban

    Különös helyzeteket produkál az életünk a születéstől egészen az elmúlásig. Amikor szülőkké válunk, a világ legszebb és legtermészetesebb küldetése, hogy gyermekünk minden lépéséről gondoskodunk, mígnem önállóvá válik - jó esetben. Ugyanakkor számtalan történetet hallunk arról, hogy a felnőtt gyermek miként hagyja magára - érzelmileg, fizikailag és anyagilag is - szüleit kiszolgáltatott élethelyzetükben. Miben segíthet a törvényi szabályozás?

    Dr. Gruiz Katalin: az értelmi fogyatékos emberektől elleshetjük, hogyan lehet boldog, teljes életet élni

    Dr. Gruiz Katalinnal, a Down Alapítvány elnökével beszélgettünk arról, hogy hogyan látja a Down-szindrómás emberek helyzetét ma Magyarországon. Immár 27 éve tölti be tisztségét az alapítványnál, így arra is választ kaptunk, hogy mennyi sikert és nehézséget élt át ez idő alatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.