Középfülgyulladás: Hatásosak az alternatív módszerek?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A fülgyulladás alternatív kezelési módjai általában nem ajánlottak a gyerekek részére - bizonyos kezelési módszereknek ugyanis veszélyes hatásaik lehetnek, vagy megakadályozzák a hagyományos gyógymódok eredményességét.

Az interneten, bizonyos könyvekben és magazinokban számos alternatív gyógymód található a fülgyulladás kezelésére, többek között például homeopátia és a csontkovácsolás.

Az fülgyulladás alternatív kezelési módjainak alkalmazása számos ok miatt történhet – például ha valaki túl gyakran használ antibiotikumokat vagy nem szereti a mellékhatásokat, esetleg úgy véli, hogy a hagyományos gyógymódok nem eléggé hatásosak.

Sok esetben azonban a kutatók még nem tanulmányozták kellő alapossággal a fülgyulladás alternatív kezelési módjainak hatékonyságát, ezért azok alkalmazása nem ajánlott gyerekek esetében.

Alternatív megoldások

A homeopátia és a csontkovácsolás két olyan, a fülgyulladás kezelésére szolgáló terápia, amelyet már alaposan tanulmányoztak.

  • A homeopátiás kezelés a fülgyulladás gyógyítására ellentmondásokkal bír. A terápia során nagy arányban használnak természetes anyagokat – főleg növényeket és ásványi anyagokat – a betegség tüneteinek enyhítésére. A tanulmány eredményei vegyesek, ezért még nem teljesen tisztázott, hogy a kezelés mennyire hatásos. Számos hasonló termék nem áll ellenőrzés alatt, és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyelet (FDA) csak korlátozottan vizsgálja őket felül.
  • A csontkovácsolás egy másik alternatív kezelési mód a középfülgyulladás tüneteinek enyhítésére. A csontkovácsolás során speciális technikákat alkalmaznak. A terápia segítségével eltávolítható a folyadék a középfülből, ezáltal a középfület és az orrot összekötő szűk járat jobban szellőzik. Bár sok ember úgy véli, a kezelés segít a tüneteket enyhítésében, a hosszú távú tanulmányok azonban még nem erősítették meg ezt a tényt.

Fontos tudnivalók az alkalmazás előtt!

  • Tájékozódjon a kezelésekről! Térképezze fel, milyen lehetőségek állnak rendelkezésére! Tudja meg, hogy az alternatív terápiáknak milyen előnyei és milyen mellékhatásai vannak!
  • Járjon utána, mennyibe kerülnek a kezelések! Bizonyos alternatív gyógymódok költségét nem fedezi az egészségügyi biztosítás.
  • Beszéljen olyan személyekkel, akik már kipróbálták az alternatív gyógymódokat! A különböző forrásokból szerzett információk segítségével jobban ki tudja értékelni az egyes kezelések előnyeit és hátrányait.
  • Kérdezze meg az orvosát! Az alternatív kezelések kipróbálása előtt nagyon fontos, hogy beszéljen az orvosával! Bizonyos kezelések ugyanis megváltoztathatják a többi kezelés vagy a gyógyszerek hatását, esetleg gyógyszerkompatibilitási problémákat okozhatnak.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.