A hallókészülékkel élők mindennapjai: rugalmasság, elfogadás, megfelelő kommunikáció

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Annak ellenére, hogy a hallókészülékkel való ellátottság technikailag régóta biztosított, a hallásprobléma elfogadása, a tudatos tájékozódás lehetősége elérhető információ hiányában még ma is korlátozott.

Nem elsősorban a hallókészülék viselése okoz problémát az érintetteknek, hanem inkább azok a hallássérülésből fakadó nehézségek, amelyek elsősorban a kommunikációs helyzetekben jelennek meg: tanulás közben, munkavállalás során, társas helyzetekben, magánéletben.

Mivel nehezített a kommunikáció, ezért sok frusztráció, megfelelési kényszer, önfelvállalási, önelfogadási problémák nehezítik a hallássérültek életét. Fontos, hogy keressenek és találjanak olyan közeget, ismerőst, akivel sorstársként át tudják beszélni a nehézségeket, és idővel a halló környezetüket is avassák be abba, hogy miképpen hallanak, mi jelent számukra segítséget. Fontos szem előtt tartani, hogy a hallássérüléstől nem váltak kevesebbé – hangsúlyozza Tóth Attila, a Hallás Társasága Alapítvány kurátora.

A munkaerőpiaci szereplők érzékenyítése

A hallássérültek a fogyatékosságukhoz társuló stigmák miatt nehezen találnak munkát, és gyakran a képességeik adta lehetőségek kihasználatlanul maradnak a foglalkoztatásuk során, a másik probléma pedig a kommunikációs szakadék. Fontos lenne, hogy a munkaerőpiac jobban befogadja a hallássérülteket és ne csak a fogyatékosságuk okán, egyéb képességeiket figyelmen kívül hagyva, legalapvetőbb feladatok ellátására alkalmazzák őket. A halló társadalom nem tudja, hogyan kell velük kommunikálni, ők pedig nehezen találnak olyan munkahelyet, közösséget, ahol könnyen be tudnának illeszkedni, és ahol ismerik a hallássérüléssel együtt járó nehézségeket, és azokkal együtt elfogadják őket.

A rugalmasság szükséges ahhoz, hogy a hallássérült dolgozó hatékonyan tudjon dolgozni:

  • Legyen lehetősége „kommunikációs pihenőt” tartani, hiszen a folyamatos kommunikáció számára fárasztóbb
  • Ha nehézséget okoz számára a meetingek követése, kapjon belőle kivonatot, összegzést
  • Részesüljön előnyben az írásbeli kommunikáció cégen belül, hogy be tudjon kapcsolódni.

Ma már vannak olyan vezeték nélküli eszközök, amelyek segítik a hallássérült személyeket abban, hogy akár egy tárgyalást, konferenciabeszélgetést könnyebben kövessenek. Ezek azonban nem olcsó eszközök, így hasznos lenne, ha a munkáltatók hozzájárulnának ezek biztosításához.

A fejlődés mindkét félen múlik!

A Hallás Társasága Alapítvány kurátora elmondta azt is: a hallássérülteknek meg kell tanulniuk megfelelően, érthetően elmagyarázniuk, milyen is a világuk, hogyan, mennyire hallanak – hiszen minden hallássérült kissé eltérő módon hall és kommunikál –, és hogy milyen segítségre van szükségük ahhoz, hogy jól tudjanak beilleszkedni, kommunikálni. Halló oldalról leginkább nyitottságra, kíváncsiságra, elfogadásra, segítő szándékra van szükség, illetve az olyan sztereotípiák lerombolására, mint pl. hogy ordítani kell a hallássérültekkel vagy hogy ők buták.

Miben segít a Hallás Társasága?

Számos kérdéssel fordulnak hozzánk, leginkább a hallókészülék-ellátással kapcsolatban, illetve sokan közösséget keresnek. Azt tapasztaljuk, hogy az integrációban élő hallókészüléket viselő fiatalok vagy idősebb korúak jól érzik magukat a közegükben. Leginkább akkor van szükségük támogatásra, amikor megrekednek életük valamelyik szakaszában:

  • Magányosak, elveszítik a hallásukat vagy rosszabbodik a hallásuk, nem találnak megfelelő ellátást.
  • Nehézségeik vannak az életük különböző területein, és ezt nem tudják kivel megbeszélni. Ezeket a problémákat sorstársakkal tudják csak átbeszélni, és mi törekszünk ennek a biztosítására.

Közösségépítés és Halláspédia

Közösségeket építünk, programokat, képzéseket, találkozási lehetőségeket szervezünk és biztosítunk számukra, ahol tematikus előadásokat, moderált és nyílt beszélgetéseket szervezünk az őket leginkább érdeklő, feszítő témákban - sorolja Tóth Attila. Heti rendszerességű blogbejegyzéseink egyrészt a halló társadalom, illetve a hallássérültek halló családtagjai, rokonai, barátai részére engednek bepillantást a nagyothallók, hallókészülékkel élők mindennapjaiba, másrészt a hallássérülteknek maguknak próbálunk hétköznapi problémák megoldásában, tippek, tanácsok, hasznos információk megosztásával segíteni. Vendégíróink pedig saját életükből merített történetükkel próbálnak inspirációt nyújtani a nagyothalló közösségnek. Ezek mellett egy állandó tudásbázis építésébe is belekezdtünk, ahol a hallással, hallásvesztéssel kapcsolatos kifejezéseket és azok magyarázatát tartalmazó „Halláspédiát”, egy hallókészülék-összehasonlító adatbázist, a hallássérülteket érintő jogokat és könnyítéseket tartalmazó gyűjteményt állítunk össze.

A megfelelő hallókészülék!

hallókészülékA halláskárosodás közepes fokozatainál hallókészülékkel rehabilitálható a hallás, de súlyosabb halláscsökkenés esetén már probléma lehet a jó kommunikációs képességet visszaadni.
Vannak fül mögötti és hallójárati gyártmányok is, egyedileg jó eldönteni, hogy a beteg számára melyik kivitel a hasznosabb. A mai modern, digitális készülékek nemcsak külsejükben, de tudásukban is lényegesen többet nyújtanak elődeiknél – tudtuk meg dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégésztől, audiológustól.

  • A természetes hallás érzetét keltik
  • Beállításukkal nemcsak a könnyebb otthoni kommunikációt, telefonálást, de például a színházi és zenei élményeket is visszakaphatják a páciensek.
  • A megfelelő készülék kiválasztásával jelentősen javulhat az életminőség!

A hallókészülékkel élőknek is nagyon fontos a rendszeres kontroll, ugyanis a hallókészülék rendszeres beállítást, gondozást igényel, orvosolni kell az időközben fellépő problémákat. Azt szokták mondani a szakorvosok, hogy a hallókészülék nem olyan, mint a szemüveg, annál sokkal bonyolultabb eszköz.

Olvasson tovább! Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
T. A., újságíró
Orvos szakértő: Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Strand után fülfájás: forduljunk...

A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Vízparti nyaraláskor...

Fülzúgás és halláskárosodás...

A WHO jelenleg vizsgálja a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos lehetséges hallásproblémákat, mivel egyes esetekben fülzúgásról...

Halláskárosodás és...

Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés. - derült ki a Washington University School of...

Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO...

A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.