• A hallókészülékkel élők mindennapjai: rugalmasság, elfogadás, megfelelő kommunikáció

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Annak ellenére, hogy a hallókészülékkel való ellátottság technikailag régóta biztosított, a hallásprobléma elfogadása, a tudatos tájékozódás lehetősége elérhető információ hiányában még ma is korlátozott.

    Nem elsősorban a hallókészülék viselése okoz problémát az érintetteknek, hanem inkább azok a hallássérülésből fakadó nehézségek, amelyek elsősorban a kommunikációs helyzetekben jelennek meg: tanulás közben, munkavállalás során, társas helyzetekben, magánéletben.

    Hirdetés

    Mivel nehezített a kommunikáció, ezért sok frusztráció, megfelelési kényszer, önfelvállalási, önelfogadási problémák nehezítik a hallássérültek életét. Fontos, hogy keressenek és találjanak olyan közeget, ismerőst, akivel sorstársként át tudják beszélni a nehézségeket, és idővel a halló környezetüket is avassák be abba, hogy miképpen hallanak, mi jelent számukra segítséget. Fontos szem előtt tartani, hogy a hallássérüléstől nem váltak kevesebbé – hangsúlyozza Tóth Attila, a Hallás Társasága Alapítvány kurátora.

    A munkaerőpiaci szereplők érzékenyítése

    A hallássérültek a fogyatékosságukhoz társuló stigmák miatt nehezen találnak munkát, és gyakran a képességeik adta lehetőségek kihasználatlanul maradnak a foglalkoztatásuk során, a másik probléma pedig a kommunikációs szakadék. Fontos lenne, hogy a munkaerőpiac jobban befogadja a hallássérülteket és ne csak a fogyatékosságuk okán, egyéb képességeiket figyelmen kívül hagyva, legalapvetőbb feladatok ellátására alkalmazzák őket. A halló társadalom nem tudja, hogyan kell velük kommunikálni, ők pedig nehezen találnak olyan munkahelyet, közösséget, ahol könnyen be tudnának illeszkedni, és ahol ismerik a hallássérüléssel együtt járó nehézségeket, és azokkal együtt elfogadják őket.

    A rugalmasság szükséges ahhoz, hogy a hallássérült dolgozó hatékonyan tudjon dolgozni:

    • Legyen lehetősége „kommunikációs pihenőt” tartani, hiszen a folyamatos kommunikáció számára fárasztóbb
    • Ha nehézséget okoz számára a meetingek követése, kapjon belőle kivonatot, összegzést
    • Részesüljön előnyben az írásbeli kommunikáció cégen belül, hogy be tudjon kapcsolódni.

    Ma már vannak olyan vezeték nélküli eszközök, amelyek segítik a hallássérült személyeket abban, hogy akár egy tárgyalást, konferenciabeszélgetést könnyebben kövessenek. Ezek azonban nem olcsó eszközök, így hasznos lenne, ha a munkáltatók hozzájárulnának ezek biztosításához.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fejlődés mindkét félen múlik!

    A Hallás Társasága Alapítvány kurátora elmondta azt is: a hallássérülteknek meg kell tanulniuk megfelelően, érthetően elmagyarázniuk, milyen is a világuk, hogyan, mennyire hallanak – hiszen minden hallássérült kissé eltérő módon hall és kommunikál –, és hogy milyen segítségre van szükségük ahhoz, hogy jól tudjanak beilleszkedni, kommunikálni. Halló oldalról leginkább nyitottságra, kíváncsiságra, elfogadásra, segítő szándékra van szükség, illetve az olyan sztereotípiák lerombolására, mint pl. hogy ordítani kell a hallássérültekkel vagy hogy ők buták.

    Miben segít a Hallás Társasága?

    Számos kérdéssel fordulnak hozzánk, leginkább a hallókészülék-ellátással kapcsolatban, illetve sokan közösséget keresnek. Azt tapasztaljuk, hogy az integrációban élő hallókészüléket viselő fiatalok vagy idősebb korúak jól érzik magukat a közegükben. Leginkább akkor van szükségük támogatásra, amikor megrekednek életük valamelyik szakaszában:

    • Magányosak, elveszítik a hallásukat vagy rosszabbodik a hallásuk, nem találnak megfelelő ellátást.
    • Nehézségeik vannak az életük különböző területein, és ezt nem tudják kivel megbeszélni. Ezeket a problémákat sorstársakkal tudják csak átbeszélni, és mi törekszünk ennek a biztosítására.

    Közösségépítés és Halláspédia

    Közösségeket építünk, programokat, képzéseket, találkozási lehetőségeket szervezünk és biztosítunk számukra, ahol tematikus előadásokat, moderált és nyílt beszélgetéseket szervezünk az őket leginkább érdeklő, feszítő témákban - sorolja Tóth Attila. Heti rendszerességű blogbejegyzéseink egyrészt a halló társadalom, illetve a hallássérültek halló családtagjai, rokonai, barátai részére engednek bepillantást a nagyothallók, hallókészülékkel élők mindennapjaiba, másrészt a hallássérülteknek maguknak próbálunk hétköznapi problémák megoldásában, tippek, tanácsok, hasznos információk megosztásával segíteni. Vendégíróink pedig saját életükből merített történetükkel próbálnak inspirációt nyújtani a nagyothalló közösségnek. Ezek mellett egy állandó tudásbázis építésébe is belekezdtünk, ahol a hallással, hallásvesztéssel kapcsolatos kifejezéseket és azok magyarázatát tartalmazó „Halláspédiát”, egy hallókészülék-összehasonlító adatbázist, a hallássérülteket érintő jogokat és könnyítéseket tartalmazó gyűjteményt állítunk össze.

    A megfelelő hallókészülék!

    A halláskárosodás közepes fokozatainál hallókészülékkel rehabilitálható a hallás, de súlyosabb halláscsökkenés esetén már probléma lehet a jó kommunikációs képességet visszaadni.
    Vannak fül mögötti és hallójárati gyártmányok is, egyedileg jó eldönteni, hogy a beteg számára melyik kivitel a hasznosabb. A mai modern, digitális készülékek nemcsak külsejükben, de tudásukban is lényegesen többet nyújtanak elődeiknél – tudtuk meg dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégésztől, audiológustól.

    • A természetes hallás érzetét keltik
    • Beállításukkal nemcsak a könnyebb otthoni kommunikációt, telefonálást, de például a színházi és zenei élményeket is visszakaphatják a páciensek.
    • A megfelelő készülék kiválasztásával jelentősen javulhat az életminőség!

    A hallókészülékkel élőknek is nagyon fontos a rendszeres kontroll, ugyanis a hallókészülék rendszeres beállítást, gondozást igényel, orvosolni kell az időközben fellépő problémákat. Azt szokták mondani a szakorvosok, hogy a hallókészülék nem olyan, mint a szemüveg, annál sokkal bonyolultabb eszköz.

    Olvasson tovább! Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Orvos szakértő: Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus

    Módosítva: 2019.01.07 13:03, Megjelenés: 2018.12.26 16:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Hematológia

    Hematológia

    Dr. Soltész Annamária

    Esszenciális trombocitémiában a vérlemezkeszám nagyon megnő. Tünetek és kezelés.

    Bioritmus

    Bioritmus

    Dr. Kónya Judit

    A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása lehet, szívbetegséghez is vezethet.

    Szeretné elkerülni a fülzúgást? Fogadja meg a tanácsokat

    A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

    A nagyothallás kialakulása

    A kor előrehaladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás. A 65-75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

    Zajártalom - Meddig sípol a fülem?

    Pár napja diszkóban voltam, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget. Mikor kint voltam, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

    Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

    Siket beteg az orvosnál: egyedül még nem megy!

    Belegondolt már abba, hogyan kommunikál a siket páciens a háziorvosnál vagy a felülvizsgálat alkalmával a rendelőintézetben? Tolmáccsal – érkezik a praktikus válasz. Talán egy nap elérjük azt is, hogy az orvos a jelnyelv segítségével ad tanácsokat a betegének. A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a hallássérültek társadalmáról, kultúrájáról és kommunikációjáról is tanulnak.

    Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

    A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások