Jól hallani jó! Második lépés: a hallásvizsgálat és a hallókészülék kiválasztása

Siemens Hallásközpont
megjelent:

A hallásvizsgálat az esetek többségében rövid idő alatt igazolhatja a hallásveszteséget és annak mértékét. Az egyén számára legmegfelelőbb hallókészülék kiválasztására azonban érdemes több időt szánni.

Türelemmel és odafigyeléssel megtapasztalható, hogy az egyes készülékek által biztosított hangzásban és funkciókban milyen különbségek vannak. Dr. Fejérdy Tamás az e téren szerzett saját tapasztalatait osztja meg velünk.

A hallásvizsgálat semmiféle kellemetlenséggel nem járt, viszont számomra meggyőző, objektív módon mutatta meg a helyzetet, a halláscsökkenésem mértékét.

A hallásvizsgálat menete

Az audiológus különböző jellegű hangokat fog lejátszani, és megkéri Önt, hogy akkor jelezzen, amikor hangot hall. Minden frekvenciájú hangot különböző hangerősséggel is bejátszanak, hogy meg lehessen határozni azt a szintet, amit éppen, hogy hall.

Hála Istennek az eredmény nem volt túl riasztó, de arra azért rámutatott, hogy biztosabb és kényelmesebb lenne, ha rászánnám magam a hallásjavító készülék használatára.

A jó döntéshez idő kell

Jól hallani jó! - A téma cikkei

3/1Első lépés: a hallássérülés felismerése
3/2 Második lépés: a hallásvizsgálat és a hallókészülék kiválasztása
3/3 Harmadik lépés: a beállítások és a hallókészülék-tartozékok felfedezése

Különösen nagyra tartom, hogy egy ilyen „lelkileg” és persze anyagilag is fontos döntést megelőzően minden lehetőséget megkaptam a hallásközpontban az eszközök megismerésére, előzetes kipróbálására. Ez bizony nagyon sokat segített abban, hogy ráérezzek a dolog ízére, valódi hasznosságára és természetesen abban is, hogy ki tudjam választani azt a megoldást, technikai alkalmazást, amely számomra a legtöbbet és a legjobbat nyújtja. Ennek ellenére nem tudtam gyorsan és könnyen dönteni. Úgy vélem, nem elsősorban a határozatlanságom miatt (legalábbis ezzel nyugtatom a lelkiismeretemet), hanem azért, mert a nagyon jó és a még jobb hallókészülékek (ha egyáltalán lehet így kategorizálni a felkínált és kipróbált eszközöket) közötti választás nem olyan egyszerű.

Többféle dologra próbáltam figyelni – a szakemberek segítőkész közreműködésével. A jó hallás terén elérhető szolgáltatások mellett a készülékek mérete, és igen, bevallom, a láthatósága (hiúsági faktor!?) is szempont volt számomra.

Melyiket válasszam?

Az elsőként kipróbált eszköz az Ace micon volt, amit szinte azonnal megkedveltem. Kis mérete szinte teljesen láthatatlanná tette, ugyanakkor sokat lendített a külvilág és köztem lévő „hangviszony” jelentős jobbításában. Aztán a próbák során felmerült, hogy van egy valamicskével nagyobb készülék, a Pure micon, amelyet könnyedén hozzá lehet kapcsolni pl. a telefonhoz, és szinte minden külső körülményhez adaptálható. Másodjára néhány napig ezzel kísérleteztem, és ez is nagyon megnyerte a tetszésemet. Az, hogy valamivel nagyobb méretű az először kipróbáltnál, egyáltalán nem zavart, amin magam is őszintén meglepődtem. Rájöttem viszont, hogy a kihangosítóhoz való kapcsolatot – az utazási és egyéb szokásaim miatt – nem tudom teljes mértékben kihasználni. Arra az elhatározásra jutottam, hogy ettől függetlenül ez lesz a megoldás. A következő találkozáskor azonban felhívták a figyelmemet a Pure binax készülékre – így a végső döntés előtt azt is kipróbáltam. És íme: ez a legutóbbi lett a valóban minden tekintetben jó, az igazán kedvező hallásjavító megoldás.

Ezen a ponton pedig új fejezet kezdődik, nemcsak ebben a rövid beszámolóban, de számomra úgy általában is – megint hallom mindazt, amit lassacskán már alig vagy egyáltalán nem hallottam!

(Forrás: Dr. Fejérdy Tamás DLA, okl. építészmérnök, okl. műemlékvédelmi szakmérnök, címzetes egyetemi docens)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.