Egészséges táplálkozás - Rengeteg a tévhit!

Szerző: Medipress

Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg, halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap. Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul tud.

  • Mennyi kalóriára van szüksége?
    Energiaszükséglet kalkulátor >>
    Annyi egészséges zsírt ehetsz, amennyit csak akarsz. Mi az igazság? Noha az olívaolaj, részben egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt, jobb a szívünknek, mint a vaj, a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően ugyanis minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.
  • WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor
    Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk.
    Tesztelje magát!>>
    A friss mindig jobb, mint a fagyasztott. Mi az igazság? A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt tertmények, hiszen ma már a betakarítás után, rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt, ún. friss termények. Ha friss árut akarunk, akkor inkább vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztott termékekkel.
  • A barnakenyér jobb mint a fehér. Mi az igazság? Egy ún. barnakenyér lehet, hogy csak színében barna, amit a karamelltartalmú színezéknek köszönhet. Az igazán egészséges kenyér az, ami teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából. Ezekben az esetekben a kenyér ugyanis majdnem kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták és ugyanígy magasabb a szelén, kálium és magnéziumtartalma is.
  • Ha a címkén természetes alapanyagok felirat szerepel, az csak jót jelenthet. Mi az igazság? A természetes alapanyagok tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre egyetlen élelmiszeripari szabvány vagy nemzetközi, illetve helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a természetes alapanyagok konkrét definiíciója. Ilyenformán a címkén csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül, és több olyan összetevőt is tartalmazhat, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

11 egyszerű tanács a rák...

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Ételek, amik fiatalosan tartanak

Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket...

Húsfogyasztás: csak mértékkel

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az...

Melyek a legegészségesebb...

Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.