• Nehezebben gyűrik le éhségüket a nők

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy új kutatási eredmény talán magyarázatot ad arra, miért is magasabb a túlsúlyosak aránya a nőknél. Ők ugyanis sokkal kevésbé tudnak ellenállni kedvenc ételeiknek, mint a férfiak. A kutatókat meglepte a nemek közötti ilyen jellegű különbség, s próbálják megérteni az agyműködés ilyen irányú mechanizmusát.

    Gene-Jack Wang, a Brookhaven Nemzeti Laboratórium munkatársa és kollégái azt kutatták, mi lehet az oka annak, hogy egyesek „túleszik” magukat és elhíznak, míg mások nem. 13 nő és 10 férfi agyát vizsgálták, akik a vizsgálatot megelőző éjjel koplaltak, hogy kiderítsék, hogyan reagál az agyuk kedvenc ételük látványára.

    Hirdetés

    Mind a nők, mind a férfiak használtak egy korábban tanult technikát, mellyel megpróbálták éhségérzetüket csökkenteni. Azt tapasztalták, hogy a férfiak agyi aktivitása ténylegesen csökkent, míg a nőknél az agy azon része, mely az ételre reagál, aktív maradt, annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint kevésbé voltak éhesek.

    A tanulmány társszerzője, Nora Volkow feltételezése szerint a nemek közötti ilyen jellegű különbséget a nők és férfiak különböző tápanyagigénye okozza. Szerinte, mivel a nők tradicionális szerepe a gyermekek élelemmel való ellátása volt, a női agy talán arra van programozva, hogy egyen, mikor élelemhez jut. A következő lépés annak megvizsgálása, hogy a női hormonok vajon közvetlen reakcióban vannak-e az agynak mindezért felelős részével.

    Hormonok és stressz

    Napjainkban szinte folyamatosan ki vagyunk téve az ételek különféle hatásainak, így ha sikerülne megérteni az agyi folyamatokat, az sokat segítene az ellenálló mechanizmusok kidolgozásában.

    Eric Stice, az Oregoni Kutatóintézet táplálkozási zavarokkal foglalkozó osztályának munkatársa a megjelent tanulmányt provokatívnak minősítette. Szerinte az éhségelnyomásban jelentkező nemek közötti különbség, és a táplálkozási zavarok nemek közötti differenciáltsága összefüggésben van, s hátterében az ösztrogéntermelésben jelentkező különbség áll.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy a túlsúlyos nők agya sokkal hevesebben reagál az ételek képeire, mint a normál testsúlyúaké. Wang rámutatott arra is, hogy a nők sokkal hajlamosabbak „túlenni” magukat, ha ízletes ételhez jutnak, vagy akár érzelmi stressz hatására is.

    Mindezért valószínűleg a nemi hormonok a felelősek, ám további kutatások váratnak még magukra ez ügyben.
     
    A kiváltó okok ismerete nagy áttörést jelentene az elhízottak kezelésében. Míg elődeinknél az élelem mennyisége szezonálisan korlátozott volt, addig manapság a széles választék áll mindenből és mindenkor rendelkezésünkre, ami igencsak csábító erejű. Vannak akik ellen tudnak állni, vannak akik nem. A miértekre a válasz még várat magára.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews.com)
    Legutóbb frissült: 2009.01.30 12:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.