Nehezebben gyűrik le éhségüket a nők

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy új kutatási eredmény talán magyarázatot ad arra, miért is magasabb a túlsúlyosak aránya a nőknél. Ők ugyanis sokkal kevésbé tudnak ellenállni kedvenc ételeiknek, mint a férfiak. A kutatókat meglepte a nemek közötti ilyen jellegű különbség, s próbálják megérteni az agyműködés ilyen irányú mechanizmusát.

Gene-Jack Wang, a Brookhaven Nemzeti Laboratórium munkatársa és kollégái azt kutatták, mi lehet az oka annak, hogy egyesek „túleszik” magukat és elhíznak, míg mások nem. 13 nő és 10 férfi agyát vizsgálták, akik a vizsgálatot megelőző éjjel koplaltak, hogy kiderítsék, hogyan reagál az agyuk kedvenc ételük látványára.

Mind a nők, mind a férfiak használtak egy korábban tanult technikát, mellyel megpróbálták éhségérzetüket csökkenteni. Azt tapasztalták, hogy a férfiak agyi aktivitása ténylegesen csökkent, míg a nőknél az agy azon része, mely az ételre reagál, aktív maradt, annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint kevésbé voltak éhesek.

A tanulmány társszerzője, Nora Volkow feltételezése szerint a nemek közötti ilyen jellegű különbséget a nők és férfiak különböző tápanyagigénye okozza. Szerinte, mivel a nők tradicionális szerepe a gyermekek élelemmel való ellátása volt, a női agy talán arra van programozva, hogy egyen, mikor élelemhez jut. A következő lépés annak megvizsgálása, hogy a női hormonok vajon közvetlen reakcióban vannak-e az agynak mindezért felelős részével.

Hormonok és stressz

Napjainkban szinte folyamatosan ki vagyunk téve az ételek különféle hatásainak, így ha sikerülne megérteni az agyi folyamatokat, az sokat segítene az ellenálló mechanizmusok kidolgozásában.

Eric Stice, az Oregoni Kutatóintézet táplálkozási zavarokkal foglalkozó osztályának munkatársa a megjelent tanulmányt provokatívnak minősítette. Szerinte az éhségelnyomásban jelentkező nemek közötti különbség, és a táplálkozási zavarok nemek közötti differenciáltsága összefüggésben van, s hátterében az ösztrogéntermelésben jelentkező különbség áll.

Előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy a túlsúlyos nők agya sokkal hevesebben reagál az ételek képeire, mint a normál testsúlyúaké. Wang rámutatott arra is, hogy a nők sokkal hajlamosabbak „túlenni” magukat, ha ízletes ételhez jutnak, vagy akár érzelmi stressz hatására is.

Mindezért valószínűleg a nemi hormonok a felelősek, ám további kutatások váratnak még magukra ez ügyben.

A kiváltó okok ismerete nagy áttörést jelentene az elhízottak kezelésében. Míg elődeinknél az élelem mennyisége szezonálisan korlátozott volt, addig manapság a széles választék áll mindenből és mindenkor rendelkezésünkre, ami igencsak csábító erejű. Vannak akik ellen tudnak állni, vannak akik nem. A miértekre a válasz még várat magára.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.