Új rákkeltő anyagot találtak a sült krumpliban

WEBBeteg
megjelent: 2008.08.22.

A chips és a sült krumpli, az akrilamidon kívül más rákkeltő kémiai anyagot tartalmaz: müncheni kutatók, egy még veszélyesebb vegyületet mutattak ki, a glicidamidot.

2002-ben bukkantak a kutatók különböző élelmiszerekben az akrilamidra, mely mint az állatkísérletek során beigazolódott rákkeltő, ideg- és génkárosító hatású. A Müncheni Műszaki Egyetem (TU München) munkatársai, most egy még veszélyesebb, mérgezőbb vegyületet, a glicidamidot mutatták ki: Michael Granvogl és csapata tízféle burgonyachipsben és háromféle hasábburgonyában talált ilyen vegyületet, mely az akrilamid májban történő lebomlása során jön létre.

Bár csekély mennyiségben fordul elő - egy kiló sült krumpli, illetve chips 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz , kevés glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejt-genotípusát olvasható a tanulmányban, mely a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban jelent meg.

Nem mindegy, milyen olajban, s meddig sütünk: az szívbarátnak tartott - például napraforgóolajban - sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak - például pálmaolaj - használata esetén, bár ezek a zsírsavak megnövelik a szív- és érrendszeri betegeségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Granvogl azt tanácsolja, ha napraforgóolajban sütünk, legfeljebb 180 fokon, s lehetőleg rövid ideig tegyük, mert így még elviselhető határon belül marad az akrilamid - s vele együtt a glicidamid - káros hatása.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Az olajban sült ételek növelik a...

"Miénk az első olyan kutatás, mely egyértelműen bizonyítja az összefüggést az akrilamid- bevitel és a veserák között"- mondja Janneke Hogervorst...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.