Miért jó a dió és a mák?

Szerző: Bálint Cseppek

Magyarországon a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kellékei a diós és mákos bejgli, melynek receptje anyáról lányára száll, mindenkinek megvan a saját bejgli sütési praktikája, a legjobb töltelékek receptjét szinte ereklyeként őrizzük (szerk. „Én Horváth Ilona receptjére esküszöm). (x)

Azon túl, hogy mennyei ízekkel ajándékozzuk meg ezzel asztalunk vendégeit és családunkat még az egészségünkhöz is hozzájárulunk. Nem is gondolnánk de mind a mák, mind pedig a dió hozzájárul egészségünkhöz, sőt ha a bejgli tésztájába csempészünk egy kis teljes kiörlésű lisztet (1/4 rész), akkor további lépéseket tettünk az egészséges életmód felé, és úgy érezhetjük, hogy bűntelenül fogyasztjuk el már a sokadik szelet süteményt is.

Miért olyan jó a dió és a mák? Mert finomak és mert…

… a dióbél káliumban, magnnéziumban, foszforban, kénben, vasban és cinkben, A-, B-, C-, E-vitaminokban, valamint folsavakban gazdag.

… a mák az egyik legfőbb kalciumforrás (100 g mákban 968 mg), ugyanakkor jelentős foszfor, kálium, magnézium tartalma is, valamint B1-B5-B6-B7 vitaminoknak az egyik legtermészetesebb forrása.

Sajnos azonban a mai modern táplálkozás nem segít hozzá minket ahhoz, hogy ezeket a hatóanyagokat megfelelő mennyiségben bevigyük szervezetünkbe.

A Bálint Cseppek termékcsalád 100%-os hidegen sajtolt mákolaj, és 100%-os hidegen sajtolt dióbél olaj készítménye koncentrált formában tartalmazza ezen növények értékes hatóanyagait, így napi akár 1 mokkáskanálnyi olaj elfogyasztásával nagy mértékben hozzájárulhatunk szervezetünk egészségéhez.

A mákolaj hozzájárulhat a csontok egészségéhez, a csontozat első számú természetes építőjének tekinthető. Lassíthatja az öregedési folyamatokat, elősegítheti a magas vérnyomás csökkenését. Hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb alváshoz.

A dióolaj jótékony hatású lehet vérszegénység és sápadtság esetén, segíthet az erős hajhullás megállításában. Külsőleg alkalmazva jótékonyan hathat ekcéma, akne, körömágygyulladás esetén. Hozzájárulhat a vér megtisztulásához, segítheti az érelmeszesedés megelőzését.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet.

Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Dió - Az egyik legértékesebb...

A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a...

Milyen betegségek esetén hasznos a...

A dióról régóta gyanítják a kutatók, hogy fogyasztása számos betegség megelőzésére alkalmas lehet. Magas telítetlenzsírsav-tartalma miatt az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.