A tejtermékek zsírtartalma nem befolyásolja az elhízást?

MTI
megjelent:

Nem csökkent a testsúlya azoknak az elhízott gyerekeknek, akiknek étrendjében, a nagyobb zsírtartalmú tejtermékeket kicserélték alacsonyabb zsírtartalmúra - állapították meg ausztrál kutatók.

A 6 hónapos követési időtartam végére, a vizsgálatba bevont gyerekeknek sem a testsúlya, sem a testtömegindexe (BMI) nem változott észrevehetően. A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint, a csökkentett zsírtartalmú tejtermékekre való átállás után, az így "kiesett" kalóriamennyiséget más forrásból pótolták a gyerekek, a korábbinál több energiát vettek magukhoz más ételekkel.

Az ausztrál kutatók, felmérésükbe 145 gyereket vontak be, akiknek életkora négy és 13 év között volt, majd két csoportba osztották őket. Az egyik csoportnak át kellett térnie alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, míg a másik csoportba tartozók megmaradhattak korábbi étrendjük mellett.

Három és hat hónap elteltével vérvizsgálaton estek át a gyerekek, mérték deréktérfogatukat, testmagasságukat és súlyukat.

A követési idő végére, az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztó csoportba tartozók, a teljes kalóriamennyiség 13,3 százalékát vették magukhoz telített zsírokkal, míg a kontrollcsoport tagjainál, ez az arány 16,6 százalék volt.

Az első csoportba tartozóknál némiképp alacsonyabb volt a vérzsír értéke is, valamelyest csökkent koleszterinszintjük. Nem változott azonban a derékkörfogatuk, a testsúlyuk és a BMI-indexük.

Tévhitek az egészséges táplálkozásról
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Tévhitek az egészséges táplálkozásról>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.