A bor és fogak egészsége - A rizling a legveszélyesebb

MTI
megjelent:

Mainz városában, a Johannes Gutenberg Egyetem felnőtt emberek kihúzott fogait, különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott.

- A fehérbor megtámadja a fogzománcot, de a borozás után az erélyes fogmosás a helyzetet tovább ronthatja. A rizling kedvelői számára elszomorító vizsgálati eredmény, a Nutritional Research című táplálkozástudományi szakfolyóiratban jelent meg.

Mainz városában a Johannes Gutenberg Egyetem, felnőtt emberek kihúzott fogait, különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott.

A kutatók figyeltek arra is, hogy senki ne vádolhassa őket bármilyen nemzeti részrehajlással. Nyolc különböző bort használtak a kísérlet során. A fogakra öntöttek német, francia, olasz és spanyol bort, fehéret és vöröset egyaránt.

A vörösbor jótékony hatásai

Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.
A vörösbor jótékony hatásai

A mikroszkópos vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a fehér pinot grigio vagy chardonnay, sokkal jobban megviseli a fogak épségét megtartó zománcréteget, mint például a vörös szőlőből érlelt merlot vagy claret.

A fogászok szerint ez azt jelenti, hogy a fehérborok rendszeres fogyasztása következtében, a fogak lényegesen érzékenyebbé válnak a hidegre vagy melegre.

A bor érettsége, származási helye vagy maga az alkoholtartalom, a kedvezőtlen hatást nem befolyásolta. A zamatos folyadék savtartalma a bűnös. A mérések azt bizonyították, hogy egy napig áztatva a fogakat fehér borban, a zománcban lévő kalcium és foszfor károsodik, nem csupán a felszínen, hanem 60 mikrométer mélységben is.

A fogra legveszélyesebb a rizling

A fogak szempontjából legveszélyesebb bornak a rizlinget találták, míg a vörösborok közül fogkíméletben, a pinot noir járt az élen.

A vörösbor és a szívizom

A roncsolt szívizomzatot is helyre tudja állítani a vörösbor egyik alkotóanyaga - ezt bizonyítja egy, a Pécsi Tudományegyetemen végzett kísérlet.
A vörösbor gyógyszer a szívizomnak

Az a fölismerés még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy borozás után az erélyes fogmosás egyáltalán nem szerencsés lépés. A fogkefe okozta mechanikus terhelés, csak fokozza a bor károsító hatását.

Szerencsére van segítség. Ha valaki továbbra is a fehér bort szereti és ragaszkodik hozzá, az iszogatás közben időnként rágcsáljon néhány falat sajtot.

A sajtok gazdag kalciumtartalma, ellensúlyozza a borban lévő savak fogzománcot károsító tulajdonságát. A fogorvosok fölhívják a figyelmet arra, hogy a borkóstolás tudósai borozgatás idején, egyébként is ajánlják sajtfogyasztást.

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.