• Milyen lehet a panoráma a szájban?

    Szerző: Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogorvos

    A közhiedelemmel ellentétben a panoráma röntgen nem csak látványos eredményt hoz, de egyes esetekben hatékonyabbá, gyorsabbá teszi a kezelést is. Dr. Benkő Krisztina fogorvos a képalkotó eljárás jelentőségéről beszélt.

    Komplex képalkotás

    3D CT-felvétel
    A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

    3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

    A hagyományos fogászati röntgen képek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható felvételt. Éppen ezért nem helyettesíthetik a panoráma röntgent, amely – ahogyan a nevéből is kiderül – az egész fogsor állapotát képes megmutatni. Ez pedig nem csak a komplexitás miatt fontos, de szinte nélkülözhetetlen, ha szájsebészesti beavatkozásról, fogszabályozásról, fogbeültetésről vagy akár góckutatásról van szó.

    Jó tudni, hogy az egyszerűbb kezeléseknél is nagy előnye van a panoráma röntgennel készült képnek, hiszen így számos probléma oka könnyebben kideríthető, tehát gyorsabban és pontosabban felállítható a diagnózis. Ezzel a képalkotó eljárással láthatóvá válnak még a korábbi fogászati beavatkozások esetleges hibái, sőt akár a szabad szemmel nem látható rejtett fogszuvasodás is.

    Egy panorámakép alapján fény derülhet a fogínyvérzés okára is, sőt a fogínysorvadás, csontsorvadás, a ciszták és a gyulladásos gócok feltérképezésekor is nélkülözhetetlen ezt a módszer, amely egyértelműen és tisztán láthatóvá teszi az állapotot.  

    Az így készített felvétel ugyancsak jelentős támpontot jelenet a fogszabályozás megtervezésénél, hiszen láthatóvá válik általa a bölcsességfogak elhelyezkedése, sőt, akár a ki nem nőtt fogak is.

    Hirdetés

    Orvosnak, páciensnek is segítség

    - Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálhassunk egy-egy problémát. Ilyenkor szinte kötelező a panoráma röntgen használata, ugyanis csak ezzel az eljárással válnak láthatóvá és értékelhetővé a szájüregi képletek.

    Külön segítség nekünk, orvosoknak, hogy a kép kihelyezhető a kezelőszék monitorjára, így mi is ellenőrizhetjük magunkat és a páciensek is könnyebben megérthetik, mire van szükség, vagy éppen hogyan épül fel egy kezelési terv – mondja Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa. - Az ilyen módszerrel korán felismert elváltozások pedig természetesen sokkal eredményesebben gyógyíthatók, mint a későn felfedezett problémák.

    Elvihatatlan előnye a panoráma röntgennek, hogy a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgál, hiszen a felvételen jól láthatóak a kóros, oda nem illő képletek. Aki tehát komolyan szeretne utánajárni a szájüreg és a fogak állapotának, vagy a kezeléséhez szükséges egy pontos, jó minőségű felvétel, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotásnak ezt a megbízható módszerét!

    (Oxygen Medical)

    Módosítva: 2017.05.22 02:51, Megjelenés: 2017.05.22 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Leküzdhető a félelem a fogorvostól

    A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és megmenekülhetünk a fájdalomtól.

    Ingyenes szűrés és tanácsadás

    Idén is megrendezi hagyományos Fogászati Szűrőnapját a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. Minden korosztályt ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással várnak október 8-án, kedden 17 és 19 óra között.

    Mit mutat a panoráma röntgen?

    A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA