• Milyen lehet a panoráma a szájban?

    Szerző: Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogorvos

    A közhiedelemmel ellentétben a panoráma röntgen nem csak látványos eredményt hoz, de egyes esetekben hatékonyabbá, gyorsabbá teszi a kezelést is. Dr. Benkő Krisztina fogorvos a képalkotó eljárás jelentőségéről beszélt.

    Komplex képalkotás

    3D CT-felvétel
    A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

    3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

    A hagyományos fogászati röntgen képek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható felvételt. Éppen ezért nem helyettesíthetik a panoráma röntgent, amely – ahogyan a nevéből is kiderül – az egész fogsor állapotát képes megmutatni. Ez pedig nem csak a komplexitás miatt fontos, de szinte nélkülözhetetlen, ha szájsebészesti beavatkozásról, fogszabályozásról, fogbeültetésről vagy akár góckutatásról van szó.

    Jó tudni, hogy az egyszerűbb kezeléseknél is nagy előnye van a panoráma röntgennel készült képnek, hiszen így számos probléma oka könnyebben kideríthető, tehát gyorsabban és pontosabban felállítható a diagnózis. Ezzel a képalkotó eljárással láthatóvá válnak még a korábbi fogászati beavatkozások esetleges hibái, sőt akár a szabad szemmel nem látható rejtett fogszuvasodás is.

    Egy panorámakép alapján fény derülhet a fogínyvérzés okára is, sőt a fogínysorvadás, csontsorvadás, a ciszták és a gyulladásos gócok feltérképezésekor is nélkülözhetetlen ezt a módszer, amely egyértelműen és tisztán láthatóvá teszi az állapotot.  

    Az így készített felvétel ugyancsak jelentős támpontot jelenet a fogszabályozás megtervezésénél, hiszen láthatóvá válik általa a bölcsességfogak elhelyezkedése, sőt, akár a ki nem nőtt fogak is.

    Hirdetés

    Orvosnak, páciensnek is segítség

    - Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálhassunk egy-egy problémát. Ilyenkor szinte kötelező a panoráma röntgen használata, ugyanis csak ezzel az eljárással válnak láthatóvá és értékelhetővé a szájüregi képletek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Külön segítség nekünk, orvosoknak, hogy a kép kihelyezhető a kezelőszék monitorjára, így mi is ellenőrizhetjük magunkat és a páciensek is könnyebben megérthetik, mire van szükség, vagy éppen hogyan épül fel egy kezelési terv – mondja Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa. - Az ilyen módszerrel korán felismert elváltozások pedig természetesen sokkal eredményesebben gyógyíthatók, mint a későn felfedezett problémák.

    Elvihatatlan előnye a panoráma röntgennek, hogy a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgál, hiszen a felvételen jól láthatóak a kóros, oda nem illő képletek. Aki tehát komolyan szeretne utánajárni a szájüreg és a fogak állapotának, vagy a kezeléséhez szükséges egy pontos, jó minőségű felvétel, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotásnak ezt a megbízható módszerét!

    (Oxygen Medical)

    Legutóbb frissült: 2017.05.22 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért szükséges a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak.

    Nem megfelelő szájápolás mellett akár meg is duplázódhat a fogszabályozás ideje

    Fogszabályozás esetén fokozottan oda kell figyelni a szájhigiénére, ellenkező esetben ugyanis nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás, fogszuvasodás, és jelentősen megnövekedhet a fogszabályozás ideje - mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka.

    A fogcsikorgatás jelei, okai és kezelése

    Az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) rendkívül sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla. Gyerekeknél és fiataloknál gyakrabban fordul elő.

    Fáj a feje, fáradt? Irány a fogorvos!

    Fáradtságot, levertséget, fej- és nyakfájást, zsibbadást, fülzúgást is okozhat az éjszakai fogcsikorgatás, sőt, akár migrénes rohamot is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa szerint a kezelést nem érdemes halogatni, hiszen a következmények súlyosak lehetnek.

    Mit mutat a panoráma röntgen?

    A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

    Milyen gondokat okozhat a fogcsikorgatás?

    A fogcsikorgatás okozhat halántéktáji fájdalmat, tarkófeszülést, nyaki feszülést, sőt hátfájást is. Az állkapocsízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt kialakulhat füldugulás, fülpattogás vagy akár migrén is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.