3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

Szerző: Zuglói Fogászati Központ

A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

Mit tud megmutatni, miben nyújt többet egy 3 dimenziós CT-felvétel (CBCT- felvétel) a hagyományos röntgenfelvételeknél?

Dr. Jancsecz Péter: A felvétel tizedmilliméter pontossággal megmutatja az állkapocs szerkezetét mind a három dimenzióban. Egy panorámaröntgen 2 dimenziós mivolta miatt nem ad világos képet például arról, milyen vastag és milyen sűrűségű a csontszerkezet, a környező anatómiai képletek pontos lefutásáról. Pedig ezen információk kiemelkedően fontosak különösen azon a területen, ahova implantáció esetén a műgyökér kerül beültetésre. Régebben éppen ezért előfordulhatott, hogy csak műtét közben derült ki: a csont túl vékony ahhoz, hogy beültessék az implantátumot.

A műgyökér-beültetés (implantáció) előtt tehát szükséges egy 3 dimenziós felvétel elkészítése?

Dr. J. P.: Feltétlenül szükséges! A szakorvosok így olyan pontos képet kapnak a beültetés helyéről, hogy a beavatkozás sikere közelíteni fog a 100%-hoz. A műtét közbeni komplikációk minimálisra csökkenthetők, így a kellemetlen utó- és mellékhatások előfordulási gyakorisága és azok intenzitása is jelentősen csökkenthető.

A páciens kérheti a 3D CT-felvétel elkészítését, vagy ezt rábízhatja a szakorvosra?

3D CT-felvétel

Dr. J. P.: Implantációs eljárás esetén nem javasolt, hanem szükséges a 3 dimenziós felvétel elkészítése! A páciens ugyanis átesik egy kisebb műtéten, amikor beültetjük a műgyökeret – már az sem kellemes, ha ebben a fázisban derül ki, hogy az anatómiai feltételek miatt nem lehet behelyezni az implantátumot. Ha sikerül a beültetés, ám a több hónapos csontosodási folyamat nem zajlik megfelelően olyan okok miatt, amelyeket a 3D CT-felvétel kimutatott volna – nos, ez már több mint bosszantó! Mind az orvosnak, mind a páciensnek az az érdeke, hogy megelőzzük ezeket az eseteket.

A hagyományos fogpótlási eljárásoknál (korona, híd), illetve más fogászati beavatkozásoknál is javasolt a 3D technológia alkalmazása?

Dr. J. P.: Korona vagy híd alkalmazása előtt a szakorvos kérheti a háromdimenziós felvételt. Különösen a paradontológiai betegségben (fogágybetegség) szenvedő pácienseknél. Ugyanis ezekben az esetekben egy „hagyományos” 2 dimenziós felvételen sok, igen fontos információ rejtve maradhat. Ennek súlyos következményei lehetnek: pédául a kétséges fogágyú fogakra felhelyezett híd rövid időn belül fogakkal együtt kieshet a szájból.

Ezen kívűl a panorámafelvételen jól láthatóan összetettnek ígérkező bölcsességfog -pl. az arcüreg vagy ideg érintettsége esetén - eltávolítása előtt is ajánlott CBCT- felvétel készítése a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Régóta fennálló fájdalmak esetén hogyan segíthet a 3 dimenziós felvétel?

Dr. J. P.: A fájdalom forrása lehet egy régen bennrekedt gyökérdarabka vagy más idegentest, amely a hagyományos felvételeken nem látható, a 3D CT-felvétel azonban kimutatja. Kiderülhet továbbá, mi okozza az állkapocs ízületi problémáját, vagy miért vált krónikussá az arcüreggyulladás.

Hogyan zajlik egy 3D CT-felvétel?

A felvétel teljesen biztonságos, fájdalommentes és pár perc alatt lezajlik.

A készülék által készített felvételekhez nem szükséges sem filmet, filmtartót, sem ráharaptatót betenni a páciens szájába. A készülék hasonlóan néz ki a hagyományos panoráma röntgen berendezéshez, de annál jóval kényelmesebb, mivel a páciens ülhet, és ellentétben vele, nem veszi körül egy zárt gyűrű, amely bezártságérzetet okozhat.

A CBCT alkalmazásakor a páciens sugárterhelése megegyezik a ma használt hagyományos fogászati képalkotó eljárások sugárterhelésével, amely a medical CT sugárterhelésének 1%-a. A szkennelés CT-vel perceket vesz igénybe, míg CBCT-vel 20-40 másodpercet.

(Zuglói Fogászati Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Szájvíz - ezért fontos a...

Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. A...

A szédülés kivizsgálása: CT és...

A szédüléses betegségek kivizsgálásához - leszámítva egy-egy nagyon egyértelmű esetet - hozzátartozik valamilyen, a koponyát belülről...

Röntgenvizsgálat: van-e...

Gerincproblémák miatt hét felvételt készítettek az ágyéki gerinc- és medencerészről. Egy ilyen röntgensugár dózisa nagyjából milyen időszakkal...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.