3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

Zuglói Fogászati Központ
megjelent:

A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

Mit tud megmutatni, miben nyújt többet egy 3 dimenziós CT-felvétel (CBCT- felvétel) a hagyományos röntgenfelvételeknél?

Dr. Jancsecz Péter: A felvétel tizedmilliméter pontossággal megmutatja az állkapocs szerkezetét mind a három dimenzióban. Egy panorámaröntgen 2 dimenziós mivolta miatt nem ad világos képet például arról, milyen vastag és milyen sűrűségű a csontszerkezet, a környező anatómiai képletek pontos lefutásáról. Pedig ezen információk kiemelkedően fontosak különösen azon a területen, ahova implantáció esetén a műgyökér kerül beültetésre. Régebben éppen ezért előfordulhatott, hogy csak műtét közben derült ki: a csont túl vékony ahhoz, hogy beültessék az implantátumot.

A műgyökér-beültetés (implantáció) előtt tehát szükséges egy 3 dimenziós felvétel elkészítése?

Dr. J. P.: Feltétlenül szükséges! A szakorvosok így olyan pontos képet kapnak a beültetés helyéről, hogy a beavatkozás sikere közelíteni fog a 100%-hoz. A műtét közbeni komplikációk minimálisra csökkenthetők, így a kellemetlen utó- és mellékhatások előfordulási gyakorisága és azok intenzitása is jelentősen csökkenthető.

A páciens kérheti a 3D CT-felvétel elkészítését, vagy ezt rábízhatja a szakorvosra?

Fogászati kezelésen

Dr. J. P.: Implantációs eljárás esetén nem javasolt, hanem szükséges a 3 dimenziós felvétel elkészítése! A páciens ugyanis átesik egy kisebb műtéten, amikor beültetjük a műgyökeret – már az sem kellemes, ha ebben a fázisban derül ki, hogy az anatómiai feltételek miatt nem lehet behelyezni az implantátumot. Ha sikerül a beültetés, ám a több hónapos csontosodási folyamat nem zajlik megfelelően olyan okok miatt, amelyeket a 3D CT-felvétel kimutatott volna – nos, ez már több mint bosszantó! Mind az orvosnak, mind a páciensnek az az érdeke, hogy megelőzzük ezeket az eseteket.

A hagyományos fogpótlási eljárásoknál (korona, híd), illetve más fogászati beavatkozásoknál is javasolt a 3D technológia alkalmazása?

Dr. J. P.: Korona vagy híd alkalmazása előtt a szakorvos kérheti a háromdimenziós felvételt. Különösen a paradontológiai betegségben (fogágybetegség) szenvedő pácienseknél. Ugyanis ezekben az esetekben egy „hagyományos” 2 dimenziós felvételen sok, igen fontos információ rejtve maradhat. Ennek súlyos következményei lehetnek: pédául a kétséges fogágyú fogakra felhelyezett híd rövid időn belül fogakkal együtt kieshet a szájból.

Ezen kívűl a panorámafelvételen jól láthatóan összetettnek ígérkező bölcsességfog -pl. az arcüreg vagy ideg érintettsége esetén - eltávolítása előtt is ajánlott CBCT- felvétel készítése a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Régóta fennálló fájdalmak esetén hogyan segíthet a 3 dimenziós felvétel?

Dr. J. P.: A fájdalom forrása lehet egy régen bennrekedt gyökérdarabka vagy más idegentest, amely a hagyományos felvételeken nem látható, a 3D CT-felvétel azonban kimutatja. Kiderülhet továbbá, mi okozza az állkapocs ízületi problémáját, vagy miért vált krónikussá az arcüreggyulladás.

Hogyan zajlik egy 3D CT-felvétel?

A felvétel teljesen biztonságos, fájdalommentes és pár perc alatt lezajlik.

A készülék által készített felvételekhez nem szükséges sem filmet, filmtartót, sem ráharaptatót betenni a páciens szájába. A készülék hasonlóan néz ki a hagyományos panoráma röntgen berendezéshez, de annál jóval kényelmesebb, mivel a páciens ülhet, és ellentétben vele, nem veszi körül egy zárt gyűrű, amely bezártságérzetet okozhat.

A CBCT alkalmazásakor a páciens sugárterhelése megegyezik a ma használt hagyományos fogászati képalkotó eljárások sugárterhelésével, amely a medical CT sugárterhelésének 1%-a. A szkennelés CT-vel perceket vesz igénybe, míg CBCT-vel 20-40 másodpercet.

(Zuglói Fogászati Központ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.