• 3D CT-felvétel: Milyen beavatkozások előtt és miért fontos?

    Szerző: Zuglói Fogászati Központ

    A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos panorámaröntgen. Dr. Jancsecz Péter, a Zuglói Fogászat vezető szájsebésze arról beszél, miért érdemes 3D felvételt készíttetni bizonyos beavatkozások előtt.

    Mit tud megmutatni, miben nyújt többet egy 3 dimenziós CT-felvétel (CBCT- felvétel) a hagyományos röntgenfelvételeknél?

    Dr. Jancsecz Péter: A felvétel tizedmilliméter pontossággal megmutatja az állkapocs szerkezetét mind a három dimenzióban. Egy panorámaröntgen 2 dimenziós mivolta miatt nem ad világos képet például arról, milyen vastag és milyen sűrűségű a csontszerkezet, a környező anatómiai képletek pontos lefutásáról. Pedig ezen információk kiemelkedően fontosak különösen azon a területen, ahova implantáció esetén a műgyökér kerül beültetésre. Régebben éppen ezért előfordulhatott, hogy csak műtét közben derült ki: a csont túl vékony ahhoz, hogy beültessék az implantátumot.

    Hirdetés

    A műgyökér-beültetés (implantáció) előtt tehát szükséges egy 3 dimenziós felvétel elkészítése?

    Dr. J. P.: Feltétlenül szükséges! A szakorvosok így olyan pontos képet kapnak a beültetés helyéről, hogy a beavatkozás sikere közelíteni fog a 100%-hoz. A műtét közbeni komplikációk minimálisra csökkenthetők, így a kellemetlen utó- és mellékhatások előfordulási gyakorisága és azok intenzitása is jelentősen csökkenthető.

    A páciens kérheti a 3D CT-felvétel elkészítését, vagy ezt rábízhatja a szakorvosra?

    Dr. J. P.: Implantációs eljárás esetén nem javasolt, hanem szükséges a 3 dimenziós felvétel elkészítése! A páciens ugyanis átesik egy kisebb műtéten, amikor beültetjük a műgyökeret – már az sem kellemes, ha ebben a fázisban derül ki, hogy az anatómiai feltételek miatt nem lehet behelyezni az implantátumot. Ha sikerül a beültetés, ám a több hónapos csontosodási folyamat nem zajlik megfelelően olyan okok miatt, amelyeket a 3D CT-felvétel kimutatott volna – nos, ez már több mint bosszantó! Mind az orvosnak, mind a páciensnek az az érdeke, hogy megelőzzük ezeket az eseteket.

    A hagyományos fogpótlási eljárásoknál (korona, híd), illetve más fogászati  beavatkozásoknál is javasolt a 3D technológia alkalmazása?

    Dr. J. P.: Korona vagy híd alkalmazása előtt a szakorvos kérheti a háromdimenziós felvételt. Különösen a paradontológiai betegségben (fogágybetegség) szenvedő pácienseknél. Ugyanis ezekben az esetekben egy „hagyományos” 2 dimenziós felvételen sok, igen fontos információ rejtve maradhat. Ennek súlyos következményei lehetnek: pédául a kétséges fogágyú fogakra felhelyezett híd rövid időn belül fogakkal együtt kieshet a szájból.

    Ezen kívűl a panorámafelvételen jól láthatóan összetettnek ígérkező bölcsességfog -pl. az  arcüreg vagy ideg érintettsége esetén - eltávolítása előtt is ajánlott CBCT- felvétel készítése a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

    Régóta fennálló fájdalmak esetén hogyan segíthet a 3 dimenziós felvétel?

    Dr. J. P.: A fájdalom forrása lehet egy régen bennrekedt gyökérdarabka vagy más idegentest, amely a hagyományos felvételeken nem látható, a 3D CT-felvétel azonban kimutatja. Kiderülhet továbbá, mi okozza az állkapocs ízületi problémáját, vagy miért vált krónikussá az arcüreggyulladás.

    Hogyan zajlik egy 3D CT-felvétel?

    A felvétel teljesen biztonságos, fájdalommentes és pár perc alatt lezajlik.

    A készülék által készített felvételekhez nem szükséges sem filmet, filmtartót, sem ráharaptatót betenni a páciens szájába. A készülék hasonlóan néz ki a hagyományos panoráma röntgen berendezéshez, de annál jóval kényelmesebb, mivel a páciens ülhet, és ellentétben vele, nem veszi körül egy zárt gyűrű, amely bezártságérzetet okozhat.

    A CBCT alkalmazásakor a páciens sugárterhelése megegyezik a ma használt hagyományos fogászati képalkotó eljárások sugárterhelésével, amely a medical CT sugárterhelésének 1%-a. A szkennelés CT-vel perceket vesz igénybe, míg CBCT-vel 20-40 másodpercet.

    Szeretnék többet megtudni!

    (Zuglói Fogászati Központ)

    Módosítva: 2012.03.09 15:21, Megjelenés: 2012.03.09 15:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A fémes szájíz okai és megszüntetése

    Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

    A szédülés kivizsgálása: CT és MRI

    A szédüléses betegségek kivizsgálásához - leszámítva egy-egy nagyon egyértelmű esetet - hozzátartozik valamilyen, a koponyát belülről ábrázoló képalkotó vizsgálat elvégzése. Ez vagy koponya-MRI, vagy koponya-CT-vizsgálatot jelent. A kettő között a különbség kissé leegyszerűsítve az, hogy az MRI a lágy részeket ábrázolja jobban, míg a CT a csontos struktúrákat. 

    Röntgenvizsgálat: van-e határérték? - Az orvos válaszol

    Gerincproblémák miatt hét felvételt készítettek az ágyéki gerinc- és medencerészről. Egy ilyen röntgensugár dózisa nagyjából milyen időszakkal egyenértékű háttérsugárzásnak felel meg? Egy vizsgálattal ennek hétszeresét kaptam dózis gyanánt? Mivel idén már volt egy koponya-CT-m is kontrasztanyaggal, nem tudom, hol járhatok az esetleges határértékhez képest. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.