A kombinált hormontartalmú fogamzásgátló módszerek abbahagyása utáni vérzéskimaradás

szerző: Dr. Hazay Máté, nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Kombinált hormontartalmú fogamzásgátló módszerek használata (tabletta, hüvelygyűrű) után előfordulhat, hogy a soron következő, természetes menses nem jön meg a várt időpontban.

Ha a korábbi rendszeres menstruációs ciklus idejének (általában 28 nap) háromszorosa is eltelik vérzés nélkül, akkor tablettaszedés utáni vérzéshiányról beszélünk. Ez körülbelül a tablettaszedő nők 3 százalékát érinti. Fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében a jelenséget nem a korábbi tablettaszedés váltja ki! A tablettaszedés ideje alatt kívülről bevitt mesterséges hormonokkal hozzuk létre a menstruációs ciklust. A petefészek saját hormontermelése, a peteérés teljesen leáll (ezen alapszik a tabletta fogamzásgátló hatása), a hormonális történéseket kizárólag a tabletta hormonösszetevői váltják ki.

A tablettaszedés során a hatóanyagmentes időszakban jelentkező vérzés sem egy igazi menses, hanem a hatóanyagok hiánya miatt fellépő megvonásos vérzés. Ha valaki abbahagyja a fogamzásgátló szedését, a petefészkek ismét „szóhoz jutnak”, és újra az ő irányításuk lép életbe.

Egy kevésbé jól működő, rendszertelen ciklusokat produkáló petefészek működését ugyanúgy elnyomja a fogamzásgátló tabletta, tökéletesen egyforma vérzéseket produkálva. A mesterséges hormonok elfedik a valós problémát, amire csak a tablettaszedés abbahagyását követően derülhet újra fény. Ez a tablettaszedés utáni vérzéskimaradás lényege, sokan mégis alaptalanul félnek attól, hogy a tabletta tönkretette a petefészek-működésüket.

A fentieket igazolják a következő megfigyelések:

  • a tablettaszedést gyermekvállalási szándék miatt abbahagyók hamarabb esnek teherbe, mint azok, akik nem szedtek korábban tablettát
  • a vérzéskimaradás előfordulási gyakorisága nem függ a tabletta típusától és a szedési időtől
  • a tablettaszedés után (és nem miatt!) észlelt vérzéskimaradás pedig mind okaiban, mind kezelésében nagyfokban hasonlít a tabletta nélküli vérzéskimaradás kórképéhez.

Mi okozhat vérzéskimaradást?

Vérzéskimaradás esetén az első teendő egy terhességi teszt elvégzése, mert a vérzéskimaradások mögött leggyakrabban terhesség áll. Mind pozitív, mind negatív esetben orvoshoz kell fordulni, mert negatív terhességi teszt esetén is számos egyéb oka lehet annak, hogy a menses késik!

Hormonális okok

Anatómiai okok

  • Méhen belüli összenövések (Asherman-szindróma), méhnyak-elzáródás, hipofízis- vagy petefészektumorok (ritkák!) .
  • Krónikus betegségek
  • Súlyos máj- vagy vesebetegség, autoimmun betegségek, felszívódási zavarok, rosszindulatú daganatok

Egyéb okok

  • stressz,
  • evészavarok (anorexia),
  • diétázás,
  • megerőltető sportolás (női atléták, élsportolók).

A nőgyógyászati kivizsgálás mindenképp szükséges, ha (tablettaszedés utáni) vérzéskimaradás lép fel!

A vizsgálat magában foglalja a kórelőzmény felvételét, a fizikális- és utrahangvizsgálatot, valamint a hormonszintek ellenőrzését. A nem közvetlenül nőgyógyászati kórképek gyógyításával (pl. evészavarok vagy pajzsmirigy-alulműködés) a rendszeres menses visszatérte várható. A nőgyógyászati okok kezelése nagymértékben függ a páciens gyermekvállalási szándékaitól is!
Jó példa erre a policisztás ovárium szindróma: védekezési szándék esetén a fogamzásgátló tabletta folytatása javasolt, szülési szándék esetén adott esetben petefészek-stimuláció is szóba jöhet.

(WEBBeteg – Dr. Hazay Máté, nőgyógyász)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.