• A kombinált hormontartalmú fogamzásgátló módszerek abbahagyása utáni vérzéskimaradás okai és kezelése

    Szerző: WEBBeteg – Dr. Hazay Máté

    Kombinált hormontartalmú fogamzásgátló módszerek használata (tabletta, hüvelygyűrű) után előfordulhat, hogy a soron következő, természetes menses nem jön meg a várt időpontban.

     Ha a korábbi rendszeres menstruációs ciklus idejének (általában 28 nap) háromszorosa is eltelik vérzés nélkül, akkor tablettaszedés utáni vérzéshiányról beszélünk. Ez körülbelül a tablettaszedő nők 3 százalékát érinti. Fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében a jelenséget nem a korábbi tablettaszedés váltja ki!  A tablettaszedés ideje alatt kívülről bevitt mesterséges hormonokkal hozzuk létre a menstruációs ciklust. A petefészek saját hormontermelése, a peteérés teljesen leáll (ezen alapszik a tabletta fogamzásgátló hatása), a hormonális történéseket kizárólag a tabletta hormonösszetevői váltják ki.

    A tablettaszedés során a hatóanyagmentes időszakban jelentkező vérzés sem egy igazi menses, hanem a hatóanyagok hiánya miatt fellépő megvonásos vérzés. Ha valaki abbahagyja a fogamzásgátló szedését, a petefészkek ismét „szóhoz jutnak”, és újra az ő irányításuk lép életbe.

    Hirdetés

      Egy kevésbé jól működő, rendszertelen ciklusokat produkáló petefészek működését ugyanúgy elnyomja a fogamzásgátló tabletta, tökéletesen egyforma vérzéseket produkálva. A mesterséges hormonok elfedik a valós problémát, amire csak a tablettaszedés abbahagyását követően derülhet újra fény. Ez a tablettaszedés utáni vérzéskimaradás lényege, sokan mégis alaptalanul félnek attól, hogy a tabletta tönkretette a petefészek-működésüket.

    A fentieket igazolják a következő megfigyelések:

    • a tablettaszedést gyermekvállalási szándék miatt abbahagyók hamarabb esnek teherbe, mint azok, akik nem szedtek korábban tablettát
    • a vérzéskimaradás előfordulási gyakorisága nem függ a tabletta típusától és a szedési időtől
    • a tablettaszedés után (és nem miatt!) észlelt vérzéskimaradás pedig mind okaiban, mind kezelésében nagyfokban hasonlít a tabletta nélküli vérzéskimaradás kórképéhez.

    Mi okozhat vérzéskimaradást?

    Vérzéskimaradás esetén az első teendő egy terhességi teszt elvégzése, mert a vérzéskimaradások mögött leggyakrabban terhesség áll. Mind pozitív, mind negatív esetben orvoshoz kell fordulni, mert negatív terhességi teszt esetén is számos egyéb oka lehet annak, hogy a menses késik!

    Hormonális okok

    Anatómiai okok

    Méhen belüli összenövések (Asherman-szindróma), méhnyak-elzáródás, hipofízis- vagy petefészektumorok (ritkák!) .

    Krónikus betegségek

    Súlyos máj- vagy vesebetegség, autoimmun betegségek, felszívódási zavarok, rosszindulatú daganatok

    Egyéb okok

    • Stressz,
    • evészavarok (anorexia),
    • diétázás,
    • megerőltető sportolás (női atléták, élsportolók).

    A nőgyógyászati kivizsgálás mindenképp szükséges, ha (tablettaszedés utáni) vérzéskimaradás lép fel!

    A vizsgálat magában foglalja a kórelőzmény felvételét, a fizikális- és utrahangvizsgálatot, valamint a hormonszintek ellenőrzését. A nem közvetlenül nőgyógyászati kórképek gyógyításával (pl. evészavarok vagy pajzsmirigy-alulműködés) a rendszeres menses visszatérte várható. A nőgyógyászati okok kezelése nagymértékben függ a páciens gyermekvállalási szándékaitól is!
    Jó példa erre a policisztás ovárium szindróma: védekezési szándék esetén a fogamzásgátló tabletta folytatása javasolt, szülési szándék esetén adott esetben petefészek-stimuláció is szóba jöhet.

    (WEBBeteg – Dr. Hazay Máté)

    Módosítva: 2012.11.02 07:38, Megjelenés: 2012.11.02 07:38
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Ennek köszönhetően gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.