Testsúly és hormonális fogamzásgátlás

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A hölgyek általában fokozottan érzékenyek testsúlyuk gyarapodására. Bizonyos gyógyszeres kezelések - így pl. a szteroidkezelés - mellékhatásaként a testsúly növekedése időnként előfordulhat.

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos egyik téveszme az, hogy testsúlynövekedést okoznak. Ez az állítás a kezdeti fogamzásgátló tablettákra még érvényes lehetett, de a mai korszerű, alacsony hormontartalmú tablettákra már nem. A fogamzásgátlási módszerek közül azok befolyásolhatják a testsúlyt, amelyeknél ösztrogént juttatunk a szervezetbe – ezek a kombinált fogamzásgátló tabletták és a hüvelygyűrű. Az egykomponensű tabletta (amelyet pl. szoptatás alatt lehet szedni), a fogamzásgátló injekció és a hormontartalmú méhen belüli eszköz csak gesztagént tartalmaz, amely a testsúly minimális növekedését sem szokta okozni.

Az ösztrogén hatása

Az ösztrogén egy nemi hormon, melynek szervezetre gyakorolt sokrétű hatásai közül az egyik, hogy a test szövetei vizet tartanak vissza, mely hormonhatás nélkül a vesén át kiürülne a szervezetből. Ez a hatás a hormon dózisának nagyságával arányos, de mivel csak vízvisszatartásról van szó, és nem a zsírszövet növekedéséről, a testsúly ennek következtében fellépő emelkedése nem igazi hízás, és csak addig tart, amíg az ösztrogént adagoljuk. A korszerű alacsony hormontartalmú tabletták és a hormontartalmú hüvelygyűrű használata során általában csak átmenetileg, az alkalmazás kezdetén néhány hétig tapasztalható a testsúly minimális, néhány kilogrammos növekedése, amely megszűnik, ahogy a szervezet hozzászokik a rendszeres gyógyszerszedéshez. Ez - a tulajdonképpen nem is igazi mellékhatás - is csak a gyógyszerszedők néhány százalékánál jelentkezik.

Összegezve elmondható, hogy a korszerű fogamzásgátlók nem okoznak testsúlynövekedést. Ezt nagyszámú gyógyszerszedő bevonásával és gyógyszert nem szedő kontrollcsoporttal történt összehasonlításával is bizonyították. Akinél mégis nagyobb testsúlygyarapodás lép fel, annak oka általában a táplálkozási szokásokban keresendő, illetve nagyon kevesen még vannak, akik régi típusú, nagyobb hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szednek – őket át kell állítani korszerűbb készítményre.

A hüvelygyűrű mellett a legkisebb az elhízás kockázata

A hüvelygyűrűt használók esetén még az alacsony hormontartalmú tablettát szedőknél is kisebb a valószínűsége annak, hogy a testsúlyuk növekedni fog. Ennek oka, hogy a hüvelygyűrűből egyenletesen felszívódó hormonmennyiség még a legkorszerűbb tabletta szedése esetén mérhetőnél is alacsonyabb. Ez az egyenletesen alacsony hormonszint a fogamzásgátló hatáshoz elegendő, de mellékhatásai elenyészőek.

Nincs ok aggodalomra!

A nőgyógyászati szakrendelés során új fogamzásgátlót felíratni szándékozó fiatal hölgyek körülbelül fele fél attól, hogy olyan tablettát fog kapni, amitől hízni fog. Ennél sokkal kevesebben ugyan, de vannak olyanok is, akik éppen hízni szeretnének a fogamzásgátlótól. Mindannyiuk számára csak egyféle választ tudunk adni: a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók (tabletta és hüvelygyűrű) nem változtatják meg – változatlan életmód mellett – a testsúlyt.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.