Coitus interruptus: A megszakításos közösülés veszélyei

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A coitus interruptus magyarul megszakításos közösülést jelent. Azok a párok, akiknél szóba sem jöhet (még) egy gyermek, jobban teszik, ha biztonságosabb védekezési módszert választanak.

Mi a coitus interruptus?

A coitus interruptus, azaz megszakításos közösülés során a férfi kihúzza péniszét a hüvelyből, mielőtt bekövetkezne a magömlés.

A biztonság hiánya

A teherbeesés elkerülésének esélye ezzel a módszerrel valójában igen csekély: A statisztikák szerint a védekezés ezen formájának Pearl-indexe 4 és 18 között van. Ez azt jelenti, hogy 100 nő közül, akik egy évig alkalmazzák ezt a módszert, 4-18 teherbe esik.

Előváladéktól lehetek-e terhes?

Az előváladék az a folyadék, amit a férfi teste termel szexuális érintkezés során. A folyadék a húgycsövön át jut a péniszbe, és segít utat törni az ondónak, amely ejakuláció során szabadul fel, és a legnagyobb spermium koncentrációt tartalmazza. A megszakításos közösülés veszélyei>>

Az önuralom kényszere

A módszer súlyos problémája: A pénisz kihúzása a hüvelyből röviddel az orgazmus előtt nagyon nagy önuralmat és gyors felismerést követel. A szeretkezés hevében könnyű elveszetni az önuralmat, és a próbálkozás csődöt mond. Emellett az állandó aggodalom jelentősen csökkenti a szex nyújtotta örömet.

Ha a megszakítás sikerült is, a pár még akkor sem érezheti magát biztonságban: Már a magömlés előtt az előváladékból is juthatnak spermiumok a női hüvelybe. Ez is elegendő ahhoz, hogy egy nő teherbe essen.

A módszer egyetlen előnye, hogy a semmilyen egészségre ártalmas mellékhatása nincs.

Mosakodás

A szex után a nőnek és férfinak is alaposan meg kell tisztítania magát az ondófolyadéktól. Csak így akadályozható meg, hogy az esetlegesen a testen megtapadt spermiumok a hüvelybe jussanak.

Ez természetesen akkor különösen fontos, ha a pár az orgazmus után újabb menetre vállalkozik.

Figyelem! A coitus interruptus sem az AIDS sem más nemi úton terjedő betegséggel szemben nem nyújt védelmet!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer.
Szamárköhögés
Szamárköhögés

Megugrott az esetek száma hazánkban.

A látótér vizsgálata
A látótér vizsgálata

Értelmezése és félreértelmezése.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.