Az E. coli baktérium egyik törzse növeli a szívinfarktus esélyét

MTI
megjelent:

Az E. coli 0157 törzse okozta fertőzés, nagyban emeli a későbbi szívbetegségek kialakulásának és a szívroham előfordulásának esélyét.

A British Medical Journal című orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmányban, csaknem 2000 olyan embert vizsgáltak, akik az E. coli O157 baktériummal fertőződtek korábban. Mivel a fertőzöttek körében kétszer nagyobbnak bizonyult például a szívroham kockázata, a szakemberek azt javasolják, hogy a fertőzésből teljesen felépült emberek is évente menjenek el felülvizsgálatra.

E. coli
Az E.coli baktériumnak a súlyos ételmérgezést okozó fajtái általában rosszul megsütött darált hússal kerülhetnek a szervezetbe, főleg akkor, ha a hús a vágás után ürülékkel szennyeződött. De megfertőződhetünk E.colival mosatlan zöldségtől is, ha azt szennyezett vízzel öntözték.

A londoni (Ontario, Kanada) Victoria Kórházának munkatársai, a Walkerton városában 2000 májusában, szennyezett ivóvízzel megfertőződött emberek egészségi állapotát követték nyomon. Heten meghaltak, több ezren megbetegedtek, és bár egyeseknél csak enyhe tünetek jelentkeztek, sokan komoly panaszoktól, például súlyos hasmenéstől szenvedtek. Az utánkövetésből kiderült, hogy azok körében, akiknél gyomor- és bélhurut jelentkezett a fertőzéskor, háromszorosára emelkedett később a veseproblémák kockázata is. A kockázatnövekedés hátterében az állhat, hogy az E. coli O157 egy erőteljes toxint bocsát ki, amely gyulladást válthat ki az érfalakban.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.